Gepubliceerd op 3 juni 2020

Interview met MKB’er PaperFoam® in San Francisco

Hard werken, groot dromen en niet bang zijn om te falen; dat zijn de ingrediënten die nodig zijn om succesvol te zijn in het ondernemersklimaat van The Bay Area. Ook de Nederlanders Philip Bredt & Menno Groenevelt namen de sprong in het diepe toen ze besloten om naar de Verenigde Staten te vertrekken en daar een stukje Nederlandse techniek te verkopen.

Duurzame verpakkingen 

PaperFoam® maakt milieuvriendelijke en biologisch afbreekbare verpakkingen van aardappelzetmeel. Plantronics, GoPro, FitBit, Rituals en Nest zijn slechts een klein deel van de lijst aan bedrijven waar het Nederlandse PaperFoam® mee samengewerkt. Het hoofdkantoor is gevestigd in Barneveld, maar veel van hun klanten komen uit The Bay Area. Deze afstand is niet altijd even praktisch, daarom besloot het bedrijf zich dichterbij hun klanten te vestigen.

“We deden al een tijdje zaken met de VS, maar we zagen door tijdsverschil dat het heel moeilijk was om daadwerkelijk deals te sluiten” - Philip Bredt

Philip Bredt

Waarom Californië?

Silicon Valley bleek de uitgesproken plek voor PaperFoam®, zo zit het bedrijf niet alleen dichtbij de fabrikanten van consumentenelektronica, Silicon Valley is ook rijk aan ontwerpstudio’s, waar deze bedrijven hun producten laten vormgeven en verpakkingen samenstellen. De verpakkingen die in The Bay Area worden vormgegeven, gaan hierna vaak de hele wereld over voor internationale bedrijven. Het is daarom erg belangrijk om gelijk in het productieproces opgenomen te worden. Wanneer je dichtbij de ontwerpstudio’s zit, gaat dit een stuk makkelijker.  

“Ontwerpers presenteren hun product in een verpakking, dus als je kunt zorgen dat je heel early stage al meegenomen wordt als een van de opties, is je kans van slagen veel groter”.

Op het gebied van duurzaamheid, ben je in Californië ook aan het goede adres. De staat is een voorloper wat betreft duurzaamheid en ontwerpers vinden het dan ook geweldig als een product groen en duurzaam is. Silicon Valley met zijn groene karakter lijkt dan ook de aangewezen plek om een milieuvriendelijke verpakking succesvol op de markt te brengen. Toch is het lastig voor PaperFoam® om de hogere productiekosten ten opzichte van de concurrenten te verantwoorden. Maar ook hier komt een goede, directe band met de ontwerpstudio’s van pas.  

“We zijn eigenlijk het enige bedrijf dat met zetmeel spuitgieten, ik ken geen directe concurrent. De enige bedrijven die een soortgelijk product aanbieden, maken het van plastic of van pulp.”

Het is inmiddels zes jaar geleden dat Philip & Menno hun Silicon Valley avontuur zijn begonnen. In deze tijd heeft PaperFoam® er geweldige resultaten kunnen behalen en wordt het product verwerkt in de verpakkingen van de meeste Techbedrijven in the Bay Area.

 “Plantronics, Rituals, COX Communication, Fitbit, GoPro, inmiddels gebruiken ze nu allemaal deze Nederlandse polder-tech in hun verpakkingen”.

Menno Groenevelt