COVID-19 update: Zoals we allemaal  ondervinden, heeft Corona grote impact op het international zaken doen. Mocht je nu tegen issues aanlopen die specifiek met Corona te maken hebben, neem dan met ons contact op of bekijk de coronapagina.

Interviews Gepubliceerd op 2 juli 2020

Interview met Kemal Tas, oprichter en eigenaar Ledstores - Met Ledstores (online) de wereld over!

Recent spraken we met Kemal Tas, oprichter en eigenaar van Ledstores. Bij Ledstores draait het, uiteraard, om ledverlichting. Voor de zakelijke markt én voor particulieren. Kemal richtte Ledstores in 2012 op. Vanwege de grote vraag naar ledverlichting en Kemal’s inzichten is Ledstores vandaag de dag alweer 8 jaar op de markt, werken er bijna 40 mensen en doet Ledstores meer dan 75.000 orders per jaar! We vroegen Kemal hoe hij op het idee is gekomen om in 2012 ledverlichting te gaan verkopen. 

Het ontstaan 

“Ik heb eigenlijk helemaal geen achtergrond in led of elektronica. Ik heb bedrijfskundige informatica gestudeerd en heb vervolgens ongeveer 4 jaar in loondienst gewerkt, waar ik informatiemanagement deed. Ik kocht mijn eerste huis in IJburg en werkte hard om hier een mooie plek van te maken. Als laatste heb ik de sfeerverlichting toegevoegd door gebruik te maken van ledstrips. Zo ben ik in aanraking gekomen met ledverlichting. Vanuit mijn omgeving kreeg ik heel positieve reacties op deze verlichting, het zag er waanzinnig uit en mensen vroegen zich af waar het vandaan kwam. Zo is het idee ontstaan om ledverlichting te gaan verkopen.” 

Kemal vertelt dat hij van jongs af aan al bezig was met ondernemen. Kleinschalig producten opkopen en verkopen via Marktplaats bijvoorbeeld. Toen hij bezig was met de verlichting was hij toevallig ook weer op zoek naar een nieuw handeltje. “Ik had het nooit als een fulltime bezigheid gezien, ik zat nog in loondienst en dacht meer dat het een leuk extraatje zou zijn”, aldus Kemal.  

Kemal ging op zoek naar leveranciers en wilde dit niet via tussenpersonen regelen. Hij ging rechtstreeks (digitaal) naar China om zo de leveranciers voor de producten te vinden. De eerste zendingen werden verscheept en Ledstores was een feit.  

Ledstores

De grens over 

Inmiddels is Ledstores ook buiten Nederland actief. In België, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Engeland, Spanje en Denemarken verkoopt Kemal zijn ledverlichting. Waarom en hoe hij de stap naar het buitenland zette? 

“Ik kwam erachter dat de Nederlandse markt redelijk verzadigd is. We zijn een klein land en ver ontwikkeld op het gebied van e-commerce en online. Bij een training zag ik dat andere landen in Europa hier achterliepen. Zo kwam ik op het idee om Ledstores ook over de grens te gaan verkopen, er moesten daar kansen liggenIn Nederland kreeg ik ook steeds meer last van concurrentie dus het werd ook een stap om de risico’s meer te spreiden. Het doel van Ledstores is om zoveel mogelijk mensen betaalbaar van ledverlichting te voorzien. Ook dit doel wordt sneller bereikt wanneer we over de grens actief zijn.”  

Bezint eer ge begint 

Kemal geeft aan dat de stap naar het buitenland snel ging en dat wanneer hij een nieuwe markt betreedt, dit ook redelijk snel gaat. Hij gaat niet fysiek naar het betreffende land, maar doet wel grondig (online) onderzoek naar de markt. “Ik zoek naar de concurrenten. Hoe hebben zij het voor elkaar, hoe zijn hun prijzen en hoe is het aanbod. Ook check ik wat in het desbetreffende land de populaire betaalmethoden zijn en wat er nodig is om het vertrouwen van de consument daar te winnen.” We vroegen Kemal ook of hij door dit snelle traject weleens een verkeerde beslissing genomen heeft waardoor iets helemaal niet werkte. 

 “Ja zeker, we hebben dit in Engeland meegemaakt. We pasten dezelfde formule toe die we in Duitsland gebruiken, omdat het daar ontzettend goed werkt. In Engeland bleef het succes echter helemaal uit. Ik weet niet precies wat de oorzaak is geweest. We hebben daar de geldkraan dichtgedraaid en richten ons op andere markten. We hebben nog wel een actieve website maar veel omzet komt er niet uit Engeland”. 

Kemal geeft aan dat het zou kunnen komen door de langere levertijd. Alles wordt nog steeds verstuurd vanuit Amsterdam, wat kan betekenen dat het wat langer duurt voor het in Engeland is. Mensen willen hier misschien niet op wachten en geven dan de voorkeur aan een product dat sneller in huis is.  

Het is fijn dit soort kennis te krijgen en goed uit te zoeken (in hoeverre dit mogelijk is), wat de slagingskans is op een nieuwe markt. Kemal geeft aan dat hij de volgende keer zeker hulp zou vragen of zou kijken of deze er is, zodat hij nóg beter voorbereid de stap zet: “Ik heb nu veel tijd en energie ergens in gestoken en dan blijkt het niet te werken. Met een sparringpartner was dat vast beter gegaan. Of als je een partij hebt die je kan ondersteunen met zakelijk advies. Helemaal super!” 

Toekomstplannen 

Op de vraag wat Kemal’s volgende stap gaat zijn, is hij duidelijk: Scandinavië. Ook Polen vindt hij interessant, dat land komt na Scandinavië in beeld, maar staat al wel op zijn radar. Wel wil hij dan goed onderzoek doen en de hulp van NLinBusiness inschakelen. “Onze prijzen zijn scherp, maar sommige concurrenten hebben ze nog scherper. Dit gaat dan ten koste van kwaliteit maar dit is niet altijd de eerste prioriteit. We zien dat bijvoorbeeld in Spanje de focus ligt op de prijs, minder op de kwaliteit. Hier kwam alles dan ook niet soepel op gang en we willen dit goed uitzoeken voor Polen voordat we de markt betreden”, aldus Kemal. Hij hoopt dat als we hem over een half jaar weer spreken, hij kan zeggen dat hij een goede aanwezigheid heeft in Zweden, Finland en Denemarken.  

Een fysieke locatie in het buitenland? 

We vroegen Kemal of hij erover na heeft gedacht een vestiging te openen over de grens, om zo lokaal aanwezig te zijn: 

 “Ik heb er zeker over nagedacht, ik krijg die vraag wel meer. Omdat ik veel met native mensen werk voor de teksten voor de diverse websites voelde ik niet perse de behoefte. Toch is het qua organisatie heel handig als wij een kantoor zouden hebben in Duitsland. Om zo makkelijker aan mensen te komen die voor je kunnen werken en ook daar onze producten te kunnen tentoonstellen in een showroom. Niet om vanuit daar te verkopen maar wel zodat er gekeken kan worden en vervolgens online kan worden besteld.”  

De reden waarom hij dit toch nog niet gedaan heeft? 

“Ik vind dit zo’n enorme uitdaging. Het is al lastig om 1 vestiging te hebben en deze goed te laten werken. We zijn een jonge organisatie en moeten nog enorm veel leren. Het is nu nog niet allemaal goed op orde en dan is het openen van een tweede en misschien zelfs derde vestiging niet handig.”  

Kemal sprak hierover met andere ondernemers, sommigen waren enthousiaster dan anderenEen aantal heeft het fysiek aanwezig zijn als heel nuttig ervaren, anderen iets minder. Het blijft volgens Kemal iets wat kan werken, maar waarbij het ook beter kan zijn om te wachten. Eerst even de rust te pakken en het geduld te hebben om alles goed op poten te hebben. “Wel zie ik in Duitsland echt enorme kansen. We halen heel veel omzet vanuit Duitsland en op den duur zou het echt wel heel fijn zijn om een lokale business partner aan te trekken die daar de boel op kan zetten.” 

De komst van de NL Business Hub Munich kan Ledstores in de toekomst wie weet wel verder op weg helpen. Via de hub kan hij partners vinden, sparren met ondernemers, of een geschikte lokale dienstverlener inschakelen. 

We spreken Kemal eind dit jaar nog een keer, om te kijken hoe het ervoor staat met Ledstores en om te horen hoe hij de stap naar Scandinavië heeft ervaren.