interview Gepubliceerd op 25 juni 2020

Interview met Guido van Rooy, executive director van de Dutch Business Association Vietnam

Er waait dit jaar een frisse wind door de Dutch Business Association Vietnam, vaak afgekort als DBAV. Guido van Rooy is samen met zijn nieuw gevormde team, in een nieuw kantoor en ondersteund door een vernieuwde website, hard aan het werk om Nederlandse bedrijven zo goed mogelijk te helpen bij zakendoen in Vietnam. We vragen hem naar de voortgang. 

Nieuwe mindset 

Guido van Rooy is sinds dit jaar als executive director van de DBAV verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van de ondernemersorganisatie. Wanneer we hem vragen naar de in zijn ogen belangrijkste vernieuwing vertelt hij over een verandering van mindset. 

“We zijn niet alleen bezig met het verbinden en betrokken houden van onze huidige bedrijfsleden. We focussen ons vooral ook op de Nederlandse ondernemer die hier nog niet zijn gevestigd is, maar Vietnam wél een interessant land vindt. Door middel van ons netwerk en onze dienstverlening willen wij zo’n bedrijf heel specifiek helpen met het zetten van de eerste stappen in Vietnam.”  

Bij het maken van deze switch, een verdere professionalisering, stelt Guido waardevolle hulp te hebben gehad.  

“We maken op dit moment de stap van een traditionele business club – met een aantal vaste evenementen – naar een echte business hub. Hier helpt NLinBusiness extreem goed bij, met name op het digitale gebied.” 

 We focussen ons vooral ook op de Nederlandse ondernemer die hier nog niet zijn gevestigd is, maar Vietnam wél een interessant land vindt.

Van business club naar NL Business Hub 

Maar wat betekent dit precies, het zijn van business hub. Guido somt de – in zijn ogen - twee belangrijkste onderdelen op. 

“Het eerste onderdeel is dat we de kennis in huis hebben om zakendoen in Vietnam makkelijker, vlotter te maken. Denk hierbij aan zaken zoals je bedrijfsregistratie of oriënterend marktonderzoek. We willen daarnaast specifieke inhoudelijke kennis over sectoren waar Nederland op inzet in Vietnam ontwikkelen en in samenwerking met de ambassade en het Consulaat-Generaal een informatiepositie gaan innemen. Dat gaat niet alleen over kennis die we door middel van documenten kunnen doorsturen, want we willen ook via ons netwerk mensen aan kunnen wijzen die hun kennis willen delen.” 

We vragen hem om deze ‘informatiepositie’ die hij voor de DBAV ziet weggelegd nog een slag concreter te maken.  

“Stel je werkt in Agri Food, waar vestig je jezelf dan als Nederlandse ondernemer in Vietnam? Daar kunnen wij in verbinden. Ook kunnen wij zorgen dat je op de hoogte bent van de laatste stand van zaken in de sector en bij welke communities het verstandig is om jezelf aan te sluiten. In ons netwerk kunnen wij voorts bekijken welke (Nederlandse) bedrijven je zijn voorgegaan en hen vragen of ze hun kennis kunnen delen. Ook willen samen met NLinBusinessmeer informatie verschaffen over het vrijhandelsakkoord tussen Vietnam en de EU: wat voor kansen biedt dit voor ondernemers? Ondernemers moeten weten dat je ook hiervoor bij ons terecht kunt.” 

De DBAV gaat voor een verregaande informatievoorziening om op die manier (nieuwe) ondernemers op Vietnam beter te helpen. Maar het blijft natuurlijk ook een netwerkorganisatie. Guido vertelt hoe ze op dit gebied professionaliseren. 

“Het tweede onderdeel is dat we een network hub zijn in het Europese bedrijfsleven. We zijn met name sterk in de connectie tussen Vietnam en Nederland; in Vietnam zijn we vooraanstaand lid van EuroCham, die gezamenlijk Europese bedrijven en handelskamers vertegenwoordigt.. Voorheen kende de DBAV de general managers van onze member-bedrijven, maar nu willen we hier een verdiepingsslag in maken. Als we de high-potentials kennen, de HR, legal en finance managers, dan zijn we in staat meer te delen voor onze members. We zijn nu al veel beter in het koppelen van mensen aan elkaar, maar kunnen hier nog veel verdiepende stappen in zetten. 

We zijn nu al veel beter in het koppelen van mensen aan elkaar, maar kunnen hier nog veel verdiepende stappen in zetten.

Guido denkt dat deze personen – vaak lokale medewerkers – een verrijking kunnen zijn voor de kennis en contacten binnen de DBAV. Andersom kan de DBAV ook veel voor hen betekenen: “hoe is de Nederlandse cultuur en hoe vertaalt zich dat in managementstijlen en corporate values, bijvoorbeeld?” 

Eerste voorbeelden van de DBAV als NL Business Hub 

We vragen Guido of de DBAV op dit moment bezig is met een project dat aansluit bij de business hub gedachte zoals hij hiervoor heeft geformuleerd. 

“We zijn op dit moment een interessant bedrijf aan het helpen dat oplossingen biedt voor efficiënt management van gebouwen. Met hun technologie kunnen gebouwen bijvoorbeeld ‘Coronaproof’ gemaakt worden door via sensoren te zorgen dat er niet te veel mensen tegelijk in een bepaalde ruimte zijn. 
 
Wat doet de DBAV praktisch gezien in zo’n geval? Guido somt het voor ons op. 

“We onderzoeken in samenwerking met ambassade en consulaat-generaal wat voor gebouwen interessant zouden kunnen zijn als prospect voor dit Nederlandse bedrijf. Ook doen we een oriënterend onderzoek: is de markt hier klaar voor hypermoderne oplossingen, of is het beter om met consultancy te beginnen? Als onderdeel van het onderzoek hebben we een aantal interviews met de property gehouden. We kijken ook wat de relevante wetgeving is rondom plaatsing en besturing van sensoren. En dan kijken we ook of er andere lokale partners zijn die kunnen helpen bij de implementatie van het product aan de hand van de regelgeving. Het totale project duurt vier weken, en met het resultaat kan de ondernemer met veel meer vertrouwen aan het Vietnam-avontuur beginnen.” 

Het totale project duurt vier weken, en met het resultaat kan de ondernemer met veel meer vertrouwen aan het Vietnam-avontuur beginnen.

Omgaan met Corona 

Het woord Corona is inmiddels al gevallen. We kunnen er al lang niet meer omheen. DBAV-leden zijn onlangs gevraagd naar de kwaliteit van dienstverlening van de DBAV en deze wordt als erg goed bestempeld. We vragen Guido naar de approach van de covid-19 pandemie. 

“We zijn direct veel onlinebijeenkomsten gaan organiseren om als community met elkaar ervaringen uit te wisselen hoe men zich door deze crisis heen te beweegt. Vanuit die meetings zijn ook 1-op-1 sessies ontstaan om best practices te delen. Je merkt dat ondernemers in het begin van de crisis enorm veel behoefte hadden om van anderen te horen hoe het ging en hoe zij dingen aanpakten. Niemand had dit eerder meegemaakt.” 

“Een ander succesvol webinar die we als DBAV organiseerden was in samenwerking met NLinBusiness en de ambassade. Bij deze sessie spraken ambassadeur Elsbeth Akkerman, DBAV Chair en Heineken MD Jacco van der Linden en NLinBusiness Managing Director Edo Offerhaus over het nieuwe normaal voor Nederlands-Vietnamese bedrijven. Er was ruimte voor veel interactie met zo’n 80 ondernemers over hoe zo snel mogelijk uit de coronacrisis te geraken. In beide gevallen zie je de kracht van ons netwerk”, aldus Guido. 

De focus lag in eerste instantie dus op delen van ervaringen. Zijn er ook nog specifieke onderwerpen rondom Corona behandeld die bedrijven direct konden implementeren? 

“Ja we hebben themasessies georganiseerd waarbij experts uit ons netwerk concrete onderwerpen bespraken.  Zo hebben we op het gebied van HR en Legal veel concrete vraagstukken kunnen behandelen. Hoe kan je bijvoorbeeld het beste (tijdelijk) personeel laten gaan in Vietnam en wat betekent het concept ‘force majeure’ voor je contracten in deze situatie? Deze webinars zijn als positief bestempeld door de deelnemers. 

 

DBAV: toegankelijk en familiair 

Ondanks de COVID-19-crisis zijn er de laatste maanden toch een aantal nieuwe Nederlandse bedrijven toegetreden. Dit is een opsteker én een bewijs dat veel bedrijven vertrouwen hebben in de DBAV om samen de business naar een hoger niveau te tillen. Ook zegt het iets over het vertrouwen in de Vietnamese economie. Guido sluit af. 

“We willen erg toegankelijk zijn en een familiegevoel uitstralen. Onze eerste aanzet hiertoe is dan ook onder het genot van een hapje en een drankje tijdens onze ‘new member events’. Alle Nederlandse ondernemers met ambities in Vietnam ontvangen we dan ook met open armen! 

 

De stap maken naar Vietnam 

Overweeg jij de stap te maken naar Vietnam? Onderzoek dan eens hoe de Dutch Business Association Vietnam jou hierbij kan helpen. 

Plan een gratis call in via deze pagina!

Wist je dat Vietnam onderdeel uitmaakt van de Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)? Wil je meer weten over ondernemen in de ASEAN regio, meld je dan aan voor onze 'Ontdek zakendoen in Zuidoost-Azië (ASEAN regio)' campagne. Je ontvangt dan drie informatieve, inspirerende emails over zakendoen in deze kansrijke regio.