Tot ons grote verdriet is Hans de Boer overleden. Hans was tot voor kort voorzitter van onze Raad van Toezicht en is van groot belang geweest bij de totstandkoming van NLinBusiness. Lees hier het volledige bericht.

Interviews Gepubliceerd op 19 oktober 2020

Interview met Erik Schroeven van de NKVK - “België heeft meer te bieden dan Mannekes Pis met een zakske frieten"

Als general-manager van een groot champagne huis in Frankrijk zette hij in 1998 een filiaal in België en Luxemburg op en werd hij GM van Frankrijk. Hierna contacteerde een Nederlands bedrijf hem om een lingerie merk op de Belgische, Luxemburgse en Franse markt te brengen en later is hij zelf een kledinglijn met zijn echtgenote begonnen dat hij uitbreidde met productie punten in onder andere Istanboel en India.

Zo begon Erik Schroeven met heel wat kilometers op de teller, internationale ervaring en een breed netwerk, bij de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK) waar hij momenteel algemeen directeur is van deze NL Business Hub in België. Hier timmeren ze hard aan de weg om de Nederlandse ondernemer kennis te laten maken met de Belgische markt die talloze kansen biedt.  

Wat doet de NKVK?

Ook al zijn België en Nederland al geruime tijd elkaars tweede handelspartner, België is soms ietwat moeilijk te doorgronden voor de assertieve Nederlander. “Dat is waar ik in het spel kom”, zegt Erik “de Nederlandse ondernemer wegwijs maken in het prachtige, bourgondische Belgische zakenlandschap”.

Zakendoen met buurlanden biedt heel wat voordelen en al bijna 120 jaar ondersteunt de NKVK ondernemers die de grenzen van de Benelux over gaan. Kennisoverdracht, netwerken, lobbyen, opleidingen en individuele begeleiding zijn daarbij vaste waarden. Als onafhankelijke ledenvereniging en uniek platform is de NKVK hét netwerk voor de ondernemer binnen de Benelux. Hierbij werkt de NKVK zoveel mogelijk samen met organisaties die het bedrijfsleven ondersteunen en Nederlandse belangen behartigen.

Erik Schroeven

Hoe helpt de NKVK jou als bedrijf?

Wat lijkt op een haakse stap van zijn commerciële loopbaan bewijst Erik het ongelijk, “het draait in al mijn functies om relaties, waarbij het creëren van vertrouwen en verbinding centraal staat”. Dit is ook gelijk hoe Erik de rol van de NKVK omschrijft; “Ons doel is om in deze snelle, evoluerende en onzekere wereld van vandaag een zachte landing te verzorgen voor bedrijven. Al met al willen we meer richting geven aan de Benelux maatschappij van morgen – een digitale wereld van vertrouwen en verbinding”. Hierbij staat voor Erik, een echte Bourgondiër, het menselijke aspect centraal, “zoals je kunt voorstellen kunnen we nu niet veel evenementen organiseren en voeren we handelsbevorderende activiteiten uit in de context die ons vandaag de dag gegeven wordt. Dat betekent regelmatig met de leden en bedrijven praten, de juiste vragen stellen, goed luisteren om dan hetzelfde te doen met een andere partner. Uiteindelijk matchen we deze twee partijen zodat ze er beiden iets uithalen”. Op deze manier heeft Erik al vele Nederlandse ondernemers, groot en klein, geholpen om succesvol te ondernemen bij onze zuiderburen.

Ben jij er klaar voor om te ondernemen bij onze Zuiderburen? Test het hier!

Ook organiseert de NKVK fysieke evenementen, zo staat het organiseren van een wandeling met C-levels op de planning. “Het lijkt simpel, maar 20 kilometer lopen op een hobbelend parcours, dan zet men zijn masker af en zie je pas echt hoe mensen zijn” zegt Erik, die constant op zoek is naar manieren om diepgang en authenticiteit te bereiken met zijn leden. Voor Erik is daarom een blij lid pas iemand die elk jaar lidgeld betaalt en zegt dat het eigenlijk iets te weinig is voor wat hij ervoor terug krijgt. Erik lacht en zegt, “er zijn zelfs Belgen die naar mij toekomen en vragen, Erik mag ik lid worden van jouw clubje Nederlanders?”.

Hoe verschilt het zakendoen in België met dat in Nederland?

Net zoals niet alle Nederlanders luidruchtige “Ollanders” zijn, heeft België heel wat meer te bieden dan gezellige Mannekes Pis met een “zakske frieten” in de hand. Toch zit het hem vaak in de kleine verschillen en ontstaan hierdoor weleens onnodige misverstanden. “Ook al spreken we grofweg dezelfde taal en delen we een stuk geschiedenis, we doen niet op dezelfde manier zaken”, geeft Erik aan. Zo vermijdt de gemiddelde Belg liever onzekere situaties en maakt eerst werk van relaties. Even snel een deal sluiten duurt daarom net iets langer in België. Een zakelijke lunch is dan ook niet zozeer bedoeld om eens bourgondisch uit de bocht te vliegen maar het is een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Daarnaast is de Belgische zakencultuur officiëler en heeft het meer structuur dan in Nederland. Erik sluit af door te zeggen: 

“Uiteindelijk wat een Nederlandse ondernemer wil is zo snel mogelijk, zo veel mogelijk geld verdienen en als dit eenmaal is gelukt willen ze Bourgondisch genieten in België. Daar wil ik voor zorgen met een kleinschalige en gepersonaliseerde aanpak”. 

Ook ondernemen in België?

Wil jij ook graag jouw kansen ontdekken in België? NLinBusiness en de NL Business Hub in Antwerpen, helpen je graag. Test nu of je klaar bent om in België te ondernemen via deze quiz.

Vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.