interview Gepubliceerd op 29 januari 2021

Interview met Business Director NLBC, Anouk Zoet

Op 28 januari was het zo ver, de opening van de nieuwe NL Business Hub in Frankrijk, de Netherlands Business Council France (NLBC). 

Deze nieuwe NL Business Hub helpt ondernemers bij het zakendoen in Frankrijk. Benieuwd wat de NLBC voor jou kan betekenen, we interviewden de kersverse Business Director bij de NLBC, Anouk Zoet!

Ook spraken we Karel-Oscar van Hengel, founding board member van NLBC, lees zijn verhaal hier!

1. Waarvoor kan een NL ondernemer bij de NLBC terecht?

De Netherlands Business Council France (NLBC) helpt Nederlandse ondernemers en bedrijven goed en gemakkelijk te starten in Frankrijk. Je kunt daarbij denken aan ondersteuning met business development, het uitbouwen van een netwerk, het in contact brengen met serviceproviders zoals banken, administratieve en juridische partners, en wij zorgen voor belangenbehartiging bij de Franse en Nederlandse overheid.   

2. Wat is jullie onderscheidende eigenschap, waar zit de kracht van de NLBC?

De board van de Council bestaat uit verscheidene experts. Elk boardmember heeft jarenlange en internationale ervaring in zijn of haar sector en expertise. Dit geeft de Council zeer goede basis en fundering voor een daadkrachtige koers voor de komende jaren. Daarnaast is het van belang om goed in contact te blijven met onze members. Waar is behoefte aan en hoe kunnen wij in deze behoefte voorzien. De NLBC is in eerste plaats opgericht om de Nederlandse ondernemer zo goed mogelijk op weg te helpen.

4 pillars van de NLBC

3. Hoe zien jullie de toekomst van NL ondernemers in Frankrijk? En waar liggen kansen voor de ondernemer in Frankrijk?

Er zijn vele mogelijkheden voor de Nederlandse ondernemer in Frankrijk. Frankrijk heeft zijn pijlen gericht op innovatie en transitie naar een duurzame en digitale economie. Kansrijke sectoren zijn onder andere (maar niet beperkt tot) windenergie, biogas, agro- en food en duurzaamheid.

In 2024 zal Frankrijk gastland zijn voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen. De focus ligt daarbij voornamelijk op een duurzame organisatie en het implementeren van circulaire oplossingen. Dus ook op dat gebied zullen er mogelijkheden zijn voor de Nederlandse ondernemer.

4. Wat zijn belemmeringen/uitdagingen in Frankrijk als je als NL ondernemer zaken gaat doen?

Frankrijk en Nederland zijn vanuit cultureel oogpunt twee verschillende landen en dat brengt de nodige, maar niet onoverkomelijke, uitdagingen met zich mee. De klassieke voorbeelden zijn ruimschoots bekend maar beide landen komen langzaam nader tot elkaar. Het is meer van belang om de focus op overeenkomstige doelen van beide partijen te leggen in plaats van de verschillen.

5. Nederlanders kiezen al snel voor België, het VK en Duitsland om zaken te doen. Hoe denken jullie Frankrijk op de kaart te brengen bij Nederlandse ondernemers? 

De hub in Parijs zorgt ervoor dat zakendoen in Frankrijk meer toegankelijk wordt. Dit doen wij onder andere door ontwikkelen van netwerk en het bieden van specifieke diensten. Het is van belang om kennis en informatie te delen met onze members. Dit kan in de vorm van een webinar of ronde tafel zijn, maar ook door middel van trainingen of in de vorm van een informeel koffiegesprek. Key is dat wij er zijn om je verder te helpen. Heb je vragen, aarzel niet een bericht te sturen naar az@nlbc.fr.

Michael Pistecky, Hoofd Economisch Beleid en Ondernemen, Ambassade Parijs vat goed samen wat het belang van Frankrijk is: 

“Frankrijk is inmiddels de derde economische partner van Nederland en er is nog meer potentie. Het is een nabije markt en Frankrijk maakt een belangrijke transitie door naar een meer duurzame economie. De overheid speelt daarbij een belangrijke rol met het economisch herstelplan. Het economisch netwerk van de ambassade ondersteunt samen met RVO het Nederlandse bedrijfsleven door inzicht te geven in ontwikkelingen in de belangrijkste sectoren, organiseert webinars en (digitale) handelsmissies en organiseert beursdeelnames. En we kunnen deuren openen naar ons brede netwerk bij overheden en sectororganisaties. We zijn heel blij dat we sinds begin dit jaar de Netherlands Business Council Frankrijk als partner en als hub van NLiB in Parijs hebben. Als netwerk van het bedrijfsleven op de Franse markt kunnen ze adviseren over de juiste dienstverlening en brengen ze ondernemers met elkaar in contact. We kijken er dan ook naar uit om u binnenkort in Frankrijk te zien. Zoals ze hier zeggen, à bientôt!” 

 

Anouk Zoet (NLBC) en Edo Offerhaus (NLiB)