Gepubliceerd op 11 november 2022

Interview: Creatief ondernemen in de Latijns-Amerikaanse drankindustrie

Luís Carlos Vogels is oprichter en eigenaar van PaísaNL Import & Export. Hij verbindt Latijns-Amerikaanse drankproducenten, distilleerderijen en koffieboeren met distributeurs in andere landen. “De drankindustrie is een keiharde wereld. Alleen door creatief zakendoen ben ik ertussen gekomen.”

De van origine chemicus houdt wel van een uitdaging. “Ik leer door te doen, wat ook betekent dat ik soms fouten maak.” Een van die fouten is dat hij ‘nee’ heeft gezegd tegen een grote partij die geïnteresseerd was in het overnemen van één van zijn producten. “Ik wilde mijn onderneming niet kwijt, maar achteraf was dat helemaal niet gebeurd. Ze hadden maar interesse in één product. Als ik het wel had gedaan had ik met de rest van mijn bedrijf een vliegende start kunnen maken. Dat is nu heel anders gegaan.”

Opstarten zonder investeerders

Luís Carlos grootste opstartprobleem was dan ook het rondkrijgen van financiën. “Er zijn genoeg partijen die willen investeren, maar alleen als je al een bepaalde omzet hebt. Als je net begint, heb je dat natuurlijk niet en ben je niet interessant. Ik wilde geen lening aanvragen, dus ben klein begonnen en heb mijn onderneming langzaam steeds verder uitgebouwd. Daarvoor was wel een lange adem nodig.”

Inmiddels doet hij vooral zaken met Colombia en dat is best een uitdaging in de drankindustrie. “Het is een keiharde wereld met weinig bescherming. Veel grote concerns hebben prijsafspraken. Sommige merken mag je gewoon niet inkopen als eenpitter. Het is de truc om daar creatief mee om te gaan. Ik ben op zoek gegaan naar distributeurs met een bepaalde behoefte. Die ben ik gaan bedienen. Dat werkte voor mij veel beter dan koude acquisitie. Daarnaast besloot Luís Carlos zijn klanten wat extra’s te geven. “Ik ben proeverijen gaan verzorgen. Dat viel in de smaak bij de distributeurs. Op deze manier heb ik heel wat klanten aan me weten te binden.”

Rasechte netwerker

Klantenbinding is sowieso belangrijk als je onderneemt in het buitenland, vindt Luís Carlos. “In Colombia willen klanten je eerst kennen. Voor je over zaken gaat praten eet je bij mensen thuis. Dat kost tijd en energie, maar als je dat doet, heb je bij wijze van spreken twee weken later een contract. ”Hij noemt zichzelf een rasechte netwerker, maar heeft ook hulp gehad van NLinBusiness. “Met hun netwerk kom je in de juiste kringen. Dat heeft mijn bedrijf echt een boost gegeven. Als de zaken met Colombia helemaal goed lopen, ga ik me oriënteren op de rest van Latijns-Amerika en daarna Azië. NLinBusiness is dan mijn eerste halte.”

Creatief zakendoen én een goed netwerk opbouwen kan je bedrijf een boost geven.