Gepubliceerd op 27 juni 2019

Waarom emotionele intelligentie je zakelijk succes oplevert

Jou vertellen ze niets meer. Je hebt al zoveel zakelijke deals gesloten en meerdere workshops over onderhandelen gevolgd. Of valt er toch nog wat te leren? Zakendoen in China vraagt om een hele andere benadering dan in Nederland. Mette Pausgaard van consultingbureau Mimir weet er alles van. Ze woonde een tijd in Engeland en doet al ruim zeven jaar zaken in Guangzhou. In haar trainingen en workshops leert ze leiders, managers en entrepreneurs alles over emotionele intelligentie, het eigen handelen en de invloed van gedrag op anderen. We spraken haar vlak voor haar, door de BenCham PRD georganiseerde, workshop ‘Emotional Intelligence’.

De week van emotionele intelligentie

De laatste week van april is het in China ‘De week van de emotionele intelligentie’. Wat houdt deze week in? Mette: “Op meerdere plekken in het land zijn evenenten met dit thema. Het betekent vooral dat emotionele intelligentie op de kaart staat. Er is aandacht voor het onderwerp en dat is een goed teken. Ik zie ook dat er veel belangstelling is voor de workshop. Vanavond zit de zaal bijvoorbeeld helemaal vol. Zowel Chinese als Europese ondernemers krijgen steeds meer interesse in emotionele intelligentie.”

Emotionele intelligentie belangrijk voor zakelijk leider van de toekomst

Een succesvol zakelijk leider van de toekomst maakt volgens Mette het verschil met emotionele intelligentie. Waarom is dat zo? Mette: “Onze maatschappij verandert razendsnel. Om succesvol te zijn is het belangrijk dat je veerkrachtig bent in veranderende situaties. Dat kan als je inzicht hebt in je eigen gevoelens en gedachten en in die van anderen. Zo kun je jouw kracht en die van je teamgenoten inzetten om van verandering een succes te maken. Met meer inzicht in de emoties van jezelf en anderen wordt het makkelijker om klanten te overtuigen, medewerkers te motiveren en partners enthousiast te maken.”

“Zaken gaan in China veel sneller dan in Europa.”

Volgens Mette is het trainen van emotionele intelligentie in China nog belangrijker dan in Nederland. “Zaken gaan in China veel sneller dan in Europa. Wie mee wil gaan in dat tempo, moet openstaan voor verandering en goed leren samenwerken met anderen. Ghuangzhou is voor ons bedrijf een ideale locatie. Het onderwerp krijgt hier steeds meer aandacht en de regio maakt een razendsnelle economische ontwikkeling door. Als ondernemer sta je elke dag voor uitdagende keuzes. Je zult merken dat het helpt als je jouw emotionele vaardigheden op orde hebt.”

Wat leer je tijdens de workshop?

Na de workshop ‘Emotional Intelligence’ heb je de basis van emotionele intelligentie onder de knie. Maar volgens Mette begint het dan pas. “In een uur kan ik jouw handelen niet veranderen. Ik geef ondernemers inzicht in de denktechnieken en vertel ze over de zakelijke mogelijkheden van emotionele intelligentie. En ik hoop ze vooral te triggeren om over hun eigen gedrag na te gaan denken. Een workshop is de eerste stap, maar wel een hele belangrijke!”

Gedragsverandering aanpakken

Je eigen gedrag veranderen is lastig. Hoe pak je dat aan? Volgens Mette begint het bij acceptatie: “Je moet leren accepteren dat niet alles maakbaar is. Op sommige dingen heb je geen invloed. Als Europese ondernemer stap je in een nieuwe wereld. Accepteer dat jij en jouw Chinese zakenpartners niet hetzelfde denken over verschillende zaken en dat dit prima is. De tweede stap is zelfbewustzijn. Ken je sterktes en zwaktes en omarm ze. Maar ben je ook bewust hoe jouw gedrag kan overkomen op anderen.”

Mette Pausgaard is oprichter en eigenaar van management consulting en corporate trainingbureau Mimir in Ghuangzhou. Mette en haar collega’s geven individuele coaching en training aan teams. Heb je zelf interesse in een workshop? Kijk op de website van Mimir voor meer informatie.

BenCham PRD organiseert maandelijkse vele evenementen. Van workshops, tot aan netwerkborrels. Meer weten? Kijk op https://prd.bencham.org/.