Informatie over het coronavirus voor ondernemers

De wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft veel gevolgen voor bedrijven en internationaal ondernemen. Om jou als ondernemer zo goed mogelijk te informeren vind je hieronder een pagina met nieuws over het coronavirus van verschillende kennispartners en instanties (op alfabetische volgorde).

Atradius over coronavirus

Lees meer over de impact van het coronavirus op de gehele exportsector en de economische maatregelen die door het kabinet zijn getroffen op de speciale coronapagina van Atradius via deze link.

Evofenedex over coronavirus

Wat kun je doen als je bedrijf direct of indirect wordt getroffen door het coronavirus? Hier vind je de meest gestelde vragen en een selectie van recente artikelen.

FME-meld- & informatiepunt coronavirus

FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie heeft een meld- en informatiepunt voor ondernemers die negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus.

Haven van Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam publiceert hier alle relevante informatie omtrent COVID-19. Daarnaast kunnen ondernemers via deze pagina de nieuwsbrief inzien die wekelijke updates over het coronavirus geeft (in NL en ENG).

ING over de impact van het coronavirus op de economie

ING is een Nederlandse bank, opgericht in 1881. Ze houden op deze pagina een blog bij met economische gevolgen in Nederland van het coronavirus.

Kamer van Koophandel over coronavirus

Voor ondernemers met vragen omtrent het coronavirus is er een speciaal coronaloket geopend.

Koninklijke Metaalunie over coronavirus

Koninklijke Metaalunie ondersteunt Nederlandse MKB ondernemers in de Metaal bij de gevolgen van het coronavirus op deze pagina.

MKB-Nederland over coronavirus

Alle informatie over het coronavirus wordt door MKB-Nederland verzameld op deze pagina.

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt hier het reisadvies bij. Bent u in een land waar vertrek niet meer mogelijk is, registreer u dan direct hier. Dit is een gezamenlijk initiatief van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen, en de overheid om gestrande Nederlandse reizigers te helpen.

Rijksoverheid over coronavirus

Op deze pagina laat de Rijksoverheid zien welke maatregelen tegen het coronavirus worden getroffen op Rijksniveau. Tevens worden hier Kamerbrieven m.b.t. het virus geplaatst.

RIVM over coronavirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft hier advies en informatie over de ziekte met doorverwijzingen naar Q&A’s en de verspreiding van het coronavirus. Daarnaast heeft het RIVM hier een up-to-date Q&A-pagina beschikbaar gesteld. En hier kun je de verspreiding van het coronavirus over de hele wereld volgen.

Daarnaast houdt RIVM deze pagina up-to-date met handelingswijze voor (bedrijfs)artsen. De bijlage ‘Abro-infactberichten’ is zeer bruikbaar voor bedrijfsartsen.

RVO over coronavirus

De RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld, deze vind je hier.

VNO-NCW over coronavirus

Dit zegt onze partner VNO-NCW over het coronavirus.

Hulp bij corona en internationaal zakendoen

Ben jij internationaal actief en heb je hulp nodig bij je volgende stappen rondom het coronavirus? De NL Business Hubs staan voor je klaar. Plan een gratis call in met een NL Business Hub in een van de Cities of Opportunity.

Rapport 1: Impact coronavirus op Nederlandse bedrijven wereldwijd

Onlangs voerde NLinBusiness een onderzoek uit onder 180 Nederlandse bedrijven in het buitenland om de impact van het coronavirus op de handel te meten. Uit dit onderzoek bleek, dat ruim twee derde van de ondervraagde bedrijven een (zeer) grote impact op de financiële resultaten vreest. Het verlies van klanten en orders, cashflowtekorten en ICT-problemen het vaakst genoemd. Download het rapport voor een overzicht van alle uitkomsten.

Download het rapport

 

Rapport 1: Impact coronavirus op Nederlandse bedrijven wereldwijd

Rapport 2: Impact coronavirus op Nederlandse bedrijven wereldwijd

NLinBusiness voerde ook een tweede onderzoek uit onder ditmaal 754 Nederlandse bedrijven die zakendoen buiten de landsgrenzen. De impact van de COVID-19 crisis blijkt groot te zijn. 90% van de Nederlandse bedrijven in het buitenland verwacht een negatief effect op de omzet.

Men verwacht een gemiddelde daling van 46% van de omzet in 2020. Kleinere bedrijven (<10 werknemers) vrezen gemiddeld 60% te verliezen, terwijl bedrijven met 250+ werknemers een daling van 26% verwachten.

Download het rapport voor de belangrijkste uitkomsten.

Download het rapport
Rapport 2: Impact coronavirus op Nederlandse bedrijven wereldwijd

Ontwikkelingen m.b.t. Covid-19 en het Verenigd Koninkrijk

Alle info op een rij over nieuw variant Covid-19 VK

De Britse regering heeft heden een verzwaring van het maatregelenpakket ten behoeve van de bestrijding van Covid-19 aangekondigd voor het Verenigd Koninkrijk. Deze maatregelen heeft het VK aangekondigd naar aanleiding van een variant van het Covid-19 virus die zich sneller lijkt te verspreiden dan de tot heden bekende varianten van het virus. Lees hier alle relevante informatie;

Ontwikkelingen m.b.t. Covid-19 en het Verenigd Koninkrijk

Coronacalculator

De VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de coronacalculator gelanceerd. Ondernemers die graag willen weten in hoeverre zij in aanmerking komen voor coronasteun, kunnen op deze website inzicht krijgen in de voor hen relevante steunmaatregelen en het effect dat deze steun heeft op de financiële positie van hun bedrijf. Ruim 20.000 ondernemers hebben de coronacalculator inmiddels al geraadpleegd en de reacties zijn erg positief. In de komende tijd wordt deze tool op basis van alle ervaringen en ontwikkelingen verder verfijnd en uitgebreid.
Coronacalculator

Coronaloket

MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers met vragen. Bij dit loket vind je informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe je moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen.

Coronaloket

Veelgestelde vragen per land

De RVO heeft in samenwerking met Buitenlandse Zaken en het internationale netwerk van ambassades en consulaten-generaal voor een aantal landen een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Momenteel hebben zij antwoorden op veelgestelde vragen over België, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Polen, Singapore, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.

Ga naar de veelgestelde vragen

 

 

Veelgestelde vragen per land

Overige links

Er is veel informatie online te vinden over het coronavirus. Hieronder vind je nog andere links waarvan wij denken dat ze waardevol kunnen zijn voor jou:

Overige links

Webinars

Nu alle evenementen zijn afgelast of uitgesteld, schakelen verschillende instanties over op webinars. Op onze website vind je een overzicht van webinars die mogelijk relevant kunnen zijn.

Naar webinars

Podcasts

Luister je liever naar podcasts? Ook daar zijn verschillende instanties mee bezig. Bij Grenzeloos Ondernemen vind je podcasts over ondernemers uit verschillende landen en de coronacrisis.

Naar de podcast