Published on February 27, 2024

Podcast: Besi profiteert van AI & hoe Avantes leert van apen

Chipmachinemaker Besi doet het veel beter dan het bedrijf zelf van te voren dacht, en ook beter dan waarop analisten rekenden. Het bedrijf uit Duiven profiteert van de hype rondom AI. Besi levert namelijk de apparatuur die nodig is bij de complexe berekeningen achter systemen als bijvoorbeeld ChatGPT. Iets waar Nederland leidend in is, zegt Jean Paul van Oudheusden, van Markets Are Everywhere en analist bij eToro. 'Jarenlang onderzoek doen, investeren in de juiste technieken, daar zijn wij blijkbaar heel goed in.'

Avantes

Een andere Nederlandse high tech-speler is Avantes uit Apeldoorn. Zij maken meetapparatuur die meet met behulp van licht. Op die manier kan bijvoorbeeld bepaald worden of kiwi's rijp zijn, of wat het geslacht van een ei is. Met kantoren in Amerika en China en activiteiten in zo'n dertig landen is dit een echte Wereldspeler.

En die wereld wordt regelmatig naar Apeldoorn gehaald, vertelt CEO Pierre Warffemius. Medewerkers uit verschillende landen komen dan samen, bijvoorbeeld voor een tripje naar de Apenheul. Op die manier leer je van de apen, en van elkaar. Goed dat er veel aandacht is voor cultuur, maar let wel op met die apen, zegt co-host Esther Janssen van Culture Inc. Waarom, dat hoor je in deze podcast.

Luister de podcast hier.

Bron: BNR Wereldspelers.