Gepubliceerd op 11 juli 2019

Tips voor ondernemen in China deel I

China is een land met ongelofelijk veel zakelijke kansen. Niet alleen als goedkope producent van goederen, maar ook als zeer interessante afzetmarkt voor veel Nederlandse ondernemers. Aangezien onze (zaken)cultuur in sommige gevallen als dag en nacht kan verschillen, hebben wij een aantal tips van Nederlandse ondernemers gevraagd. Deze tips kunnen je helpen bij het doen van zaken in China. Door de veelzijdigheid van informatie rondom zakendoen in China, hebben we de tips opgesplitst in twee delen. Hierbij presenteren we deel I.

  1. Bouw een goede relatie op met je tolk 
  2. Entertainment en relaties in de Chinese zakencultuur 
  3. Neem deel aan meerdere beurzen 
  4. Accepteer cultuurverschillen en pas je aan 
  5. Overleg uitgebreide documentatie bij betalingen 
  6. Bescherm je intellectueel eigendom 

1. Bouw een goede relatie op met je tolk 

Wanneer je (Chinese) zakenpartner niet of nauwelijks Engels spreekt kan het zijn dat elke vorm van communicatie via een tolk moet verlopen. Een tolk moet – zowel verbaal als non-verbaal - een brug kunnen slaan tussen jou als ondernemer en je zakenpartner. Je bent er dus bij gebaat om de samenwerking met je tolk te perfectioneren.  

Bezuinig niet op het inhuren van een tolk en steek energie in het opbouwen van een relatie. De manier hoe een Chinese zakenpartner ziet hoe je met jouw tolk omgaat, zegt hem of haar indirect veel over jou als zakenpartner.  

Zie het feit dat je niet zonder tolk kunt als een kans! Goede voorbereiding, overleg en instructies waarborgen een goede samenwerking en een aantrekkelijk schouwspel voor je Chinese partners. 

2. Entertainment en relaties in de Chinese zakencultuur 

Nederlandse ondernemers die met Chinese opdrachtgevers werken, geven aan dat het investeren in de relatie van cruciaal belang is. De persoonlijke relatie - ‘guanxi’ - speelt een grote rol in het zakendoen.  

Een van de manieren om een relatie op te bouwen in China, is door middel van entertainment. Chinezen houden van lang tafelen met elkaar en zijn daarnaast gek op karaoke zingen. Tijdens deze momenten is het not done om het over zaken te hebben. En vergeet niet dat je alcohol alleen kan weigeren om medische redenen! 

3. Neem deel aan meerdere (Chinese) beurzen 

Als je jouw Chinese klanten wil laten zien dat jij de markt serieus neemt, is het een idee om jezelf te presenteren op beurzen in samenwerking met het Holland Paviljoen. Ondernemers zien zo’n beurs als de perfecte mogelijkheid om bestaande en nieuwe contacten aan te halen. Bovendien is de Holland Branding een sterk merk om jezelf in het buitenland mee te laten associëren. 

4. Accepteer de cultuurverschillen 

Zoals eerder gezegd, werkt alles in China nu eenmaal net even wat anders. Toch vinden veel bedrijven dit volgens Ben Boterkooper moeilijk te accepteren. Boterkooper stelt dat Nederlandse ondernemers vaak te lang denken dat hun weg de juiste weg is. Terwijl het open staan voor nieuwe eco-systemen, waarden en normen de basis kan zijn voor groei in een land als China.  

Directheid, gebrek aan geduld en drang naar snelle en tastbare resultaten zijn vrij normale zaken voor ons Nederlanders. Maar al deze karaktertrekken maken het lastig om met Chinezen te werken. Stel jezelf dus tot doel om de verschillen te accepteren en jezelf open te stellen voor het feit dat er ook andere wegen zijn naar succesvol zakendoen. Dit is een absolute must wil je succesvol zijn in China. 

5. Overleg uitgebreide documentatie bij een betaling 

Als Nederlandse ondernemer heb je bij een betaling aan een chinees bedrijf te maken met een aantal regels. Simpelweg geld overmaken zoals we hier kennen is in China niet mogelijk. Het Chinese bedrijf waarmee je zakendoet moet uitgebreide documentatie overleggen aan haar bank. Bij een betaling is het aan te raden om een contract en een nota toe te voegen, maar ook een toelichting op het hoe en waarom van de transactie. Het liefste wil je – zeker bij de grotere betalingen – alles in het chinees aanleveren. Zo voorkom je problemen. 

6. Neem je intellectueel eigendom serieus 

Er wordt weleens gekscherend gesteld dat men in China het ‘copyright’ vertaalt in de ‘right to copy’. Echter, raak vooral niet ontmoedigd door dit vooroordeel dat China het wilde westen van het intellectueel eigendom is. Er zijn namelijk genoeg maatregelen die je als Nederlandse ondernemer kunt nemen om jezelf goed te beschermen. Omdat de Chinese markt kopieergevoelig blijft, stellen Nederlandse ondernemers dat je deze eigendomsbescherming serieus moet nemen. 

Kijk welk intellectueel eigendom voor jouw bedrijf belangrijk is en registreer deze het liefst nog voordat je de markt gaat betreden. En denk eraan dat de eigendomsrechten in Nederland niet automatisch gelden in China. Ga voor een internationale registratie via WIPO of voor een specifieke registratie in China. Bescherming is belangrijk, dus schroom niet om jezelf voor te laten lichten wanneer je niet zeker bent op dit onderwerp. 

 

Wil je nog meer tips voor zakendoen in China? 

In deel II van onze China tips gaan we onder andere in op het onderhandelingsspel, relatiegeschenken en wat je wel en niet wil zeggen.