Warschau

Polen
Lokale tijd in Warschau -
Het weer in Warschau 11°C onbewolkt
POL

Doe zaken in Warschau

Warschau, Polen is het centrum voor jonge en snelgroeiende bedrijven en trekt ondernemers aan vanuit heel Midden- en Oost-Europa.

Stel je vraag

Stats about City

+
Polen
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Polen Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank + 8,87 % 2021 vs 2020 + 8,75 % 2021 vs 2020 10-05-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 80 $ 2021 vs 2020 (miljarden) + 103,05 $ 2021 vs 2020 (miljarden) 10-05-2023
Ease of doing business index World Bank - 0,55 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 10-05-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 56,17 $ 2021 vs 2020 (miljarden) + 92,77 $ 2021 vs 2020 (miljarden) 10-05-2023

Feiten en cijfers Polen

Hoofdstad Warschau (1.700.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Kraków (758.800 inwoners), Łódź (708.500 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 41,8 jaar
Oppervlakte 312.680 km² – 2018
Aantal inwoners 38.000.000 inwoners – 2018
Tijdsverschil Geen tijdsverschil met Nederland
Munt Zloty (PLN)
Staatshoofd President Andrzej Duda
Voertaal Pools

Sectoren met Kansen

Life Science en Health De sterke vergrijzing van de Poolse bevolking neemt met zich mee dat er veel vraag is naar modernisering van de gezondheidszorg. Polen heeft de gezondheidssector als één van de topprioriteiten waardoor een groot aandeel van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in deze sector Polen als een groeimarkt zien.
Maakindustrie De maakindustrie in Polen is een groot en snelgroeiend onderdeel van de Poolse economie. Polen kent een stabiele groei vanwege de omvangrijke binnenlandse vraag, de dynamische export en de groei van de productiviteit mede dankzij buitenlandse investeringen en een grote interne markt.
E-mobility De markt voor e-mobiliteit groeit razendsnel. In 2017 zijn er meer dan 1 miljoen elektrische auto’s verkocht, dit is een stijging van 54% ten opzichte van 2016. De Poolse markt heeft een groot economisch potentieel op het gebied van e-mobility vanwege de omvang en het belang van de autoindustrie voor de economie van het land.

Tips voor zaken doen in Polen

Bron: rvo.nl

Gebruik een tolk buiten de steden

Pools is de officiële taal. Daarnaast spreken veel mensen in de grote steden goed Engels, vooral de jongere generatie. Bij het zakendoen buiten deze steden en bij de Poolse overheid is het gebruik van Engels minder vanzelfsprekend. Informeer daarom van tevoren of een tolk nodig is of niet. Het spreken van een paar Poolse woorden maakt een goede indruk en wordt gewaardeerd.

Respecteer de zakelijke gebruiken

De Poolse zakencultuur is vrij formeel. Draag nette kleding: pak en stropdas voor mannen en bijvoorbeeld blazer en nette schoenen voor vrouwen. Schud verder geen handen boven de drempel bij een ontmoeting aan de deur. Dit wordt gezien als een teken van ongeluk. Houd er rekening mee dat de ontvangst bij grote ondernemingen en staatsbedrijven meestal uit meerdere personen bestaat.

Leg afspraken duidelijk vast

Maak duidelijke afspraken; denk niet te snel dat de Poolse zakenpartner op dezelfde golflengte zit. Het is verstandig om na een zakelijke bijeenkomst dat wat besproken is per e-mail te bevestigen.

Besteed aandacht aan contacten

Hoewel Poolse zakenmensen formeel kunnen zijn, is persoonlijk contact erg belangrijk. Polen leren hun buitenlandse zakenpartners graag kennen, zodat ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ga daarom niet te snel over op zakendoen tijdens gesprekken. Neem de tijd om een zakenrelatie op te bouwen voor de lange termijn.

Plan genoeg tijd in

Zakendoen in Polen kost tijd. Onder meer vanwege het persoonlijke contact en de formaliteiten, vraagt een zakelijke deal veel geduld. Houd er bovendien rekening mee dat de bureaucratie het zakendoen enorm kan vertragen. Plan hier dus genoeg tijd voor in.

Wissel visitekaartjes uit

Visitekaartjes worden meestal uitgewisseld aan het einde van de eerste zakelijke ontmoeting. Het is belangrijk om eventuele universitaire titels en functietitels op de kaartjes te zetten. Ook is het handig om één kant in het Pools te bedrukken.

Pas op met gevoeligheden

Het geloof is belangrijk voor een groot deel van de Poolse bevolking. Maak daarom geen grapjes over kerk en religie. Ook onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, het communisme, abortus en homorechten liggen gevoelig. Vermijd deze onderwerpen en wees voorzichtig als ze in een gesprek naar boven komen.

Onderschat de hiërarchie niet

Hiërarchie is belangrijk in Polen, vooral bij de overheid en grote (staats)bedrijven. Degene met beslissingsbevoegdheid neemt ook daadwerkelijk de beslissingen. Vaak is dit ook de persoon die vergaderingen opent en leidt. Poolse managers zullen niet snel iets delegeren. Onderschat deze hiërarchie niet bij onderhandelingen en het sluiten van deals.

Geef geen verkeerde cadeaus

Een klein relatiegeschenk kan prima in Polen. Geef echter geen chrysanten of een even aantal bloemen. Dit wordt geassocieerd met begrafenissen. Ook wodka is geen goede keuze. Kies liever voor een typisch Nederlandse lekkernij of drank. Geef ook geen dure cadeaus, want dit brengt de ontvanger in verlegenheid.

Kom niet te laat

Het is in Polen beleefd om op tijd te komen voor afspraken. Polen verwachten dit ook van buitenlandse zakenpartners. Plan daarnaast afspraken minimaal 4 tot 5 dagen van tevoren in.

Eet niet als eerste

Tijdens een zakelijk diner is het normaal dat de gastheer of -vrouw als eerste begint of aangeeft dat de gasten kunnen starten. Start dus niet als eerste met een maaltijd, want Polen vinden dit onbeleefd.

Gebruik geen voornamen

Het is beleefd om Poolse zakenpartners aan te spreken met "pan" (meneer) of "pani" (mevrouw). Na een eerste kennismaking wordt soms de u-vorm gebruikt, in combinatie met iemands voornaam. Spreek een Poolse zakenpartner echter niet aan met alleen de voornaam, tenzij dit nadrukkelijk gevraagd wordt.

Annemarie Dijkman

Wil je meer weten over Warschau

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Annemarie Dijkman International Business Manager