São Paulo

Brazilië
Lokale tijd in São Paulo -
Het weer in São Paulo 21°C half bewolkt

Doe zaken in São Paulo

São Paulo is de grootste stad van Brazilië. Het land blijft heeft een groeiende, opkomende economie waar veel kansen liggen.

Stel je vraag

Stats about City

+
Brazilië
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Brazilië Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 5,47 % 2020 vs 2019 - 5,75 % 2020 vs 2019 23-11-2021
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank - 433,08 $ 2020 vs 2019 (miljarden) + 3,67 $ 2020 vs 2019 (miljarden) 23-11-2021
Ease of doing business index World Bank + 0,49 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 23-11-2021
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank - 288,13 $ 2020 vs 2019 (miljarden) - 31,78 $ 2020 vs 2019 (miljarden) 23-11-2021

Feiten en cijfers Brazilië

Hoofdstad Brasília (3.000.000 inwoners)
Andere belangrijke steden São Paulo (12.000.000 inwoners), Rio de Janeiro (6.680.000 inwoners) en Salvador (2.850.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 31,4 jaar
Oppervlakte 8.511.000 km²
Aantal inwoners 212.000.000 inwoners
Tijdsverschil In São Paulo – 4 uur op de Nederlandse zomertijd – 5 uur op de Nederlandse wintertijd
Brazilië heeft 3 verschillende tijdzones, houd hier rekening mee!
Munt Brazilian real (BRL)
Staatshoofd President Jair Bolsonaro
Voertaal Portugees

Tips voor zaken doen in Brazilië

Bron: rvo.nl

Houd het bescheiden

Geef kleine geschenkjes. Dure geschenken kunnen worden gezien als omkoping.

Negeer de secretaresse niet

Topmanagers zijn vaak alleen te bereiken via hun assistenten of secretaresses. Een goede verstandhouding met de secretaresse is daarom handig. Vraag hem/haar om hulp bij het maken van afspraken of het versturen van documenten.

Neem de tijd voor de relatie

Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dit niet met onbeleefdheid. In Brazilië ligt de nadruk op persoonlijke relaties. Het eerste kwartier van een bijeenkomst wordt vaak besteed aan smalltalk. Dit is een belangrijk onderdeel van de vergadering. Vergaderingen worden vaak onderbroken en het kan dat er ineens iemand bij komt zitten zodat sommige zaken moeten worden herhaald.

Wees duidelijk

De Braziliaanse cultuur kent een diepgewortelde hiërarchie. Hierdoor zijn Brazilianen gewend om taken uit te voeren zonder (al teveel) discussie. Zijn er halve instructies gegeven? Dan voeren zij halve taken uit. Zorg dus dat instructies duidelijk en volledig zijn. Zorg ook dat duidelijk is wie de leiding heeft. Wanneer dit onduidelijk is, wordt u voor elke beslissing geraadpleegd.

Dress to impress

Het uiterlijk telt in Brazilië. Een goede eerste indruk is belangrijk voor een succesvolle kennismaking. De dresscode is over het algemeen sportief-netjes. Pakken bewaren de Brazilianen steeds meer voor speciale gelegenheden.

Spreek (Braziliaans-)Portugees

Veel hooggeplaatsten spreken Engels; vaak omdat ze in het buitenland hebben gestudeerd. Maar lang niet alle Brazilianen spreken de Engelse taal. Zeker buiten grote commerciële centra is het daarom handig om - wanneer kennis van het Portugees ontbreekt - een tolk mee te nemen. Brazilianen zijn trots op hun taal. Gebruik geen Spaans, want Brazilianen kunnen dit als cultureel ongevoelig ervaren.

Maak persoonlijk contact

Kom achter uw computer vandaan en zoek de Brazilianen op. Persoonlijk contact is erg belangrijk om de zakenrelatie goed te houden. Geen tijd om de zakenpartner op te zoeken? Volg e-mails en appjes dan op met een telefoontje.

Beknibbel niet

Het hotel waarin en het restaurant waarvan wordt gebruikgemaakt zijn belangrijk voor het imago. Brazilianen beoordelen hun zakenpartners op bestedingsvermogen. Het is dus onhandig om op dit soort zaken te beknibbelen.

Plan niet te strak

Bij meerdere afspraken op dezelfde dag is het handig om voldoende tijd tussen de afspraken te plannen. Zeker in grote steden is het zeer druk op de wegen en zijn de afstanden groot. Zo kan een rit van de ene naar de andere kant van São Paulo al snel een uur in beslag nemen.

Wil je meer weten over São Paulo

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Lise Hordijk International Business Manager