Tips Gepubliceerd op 1 juni 2020

5 tips als je gaat ondernemen in Panama

Panama Stad is als kloppend hart van Midden-Amerika een interessante bestemming voor Nederlandse ondernemers. Het land kent een gunstig (fiscaal) economisch klimaat en heeft geweldige directe (lucht)verbindingen met Europa, Noord- en Zuid Amerika. Ook het Panama kanaal  – waar Panama wereldwijd om bekend staat – geeft veel kansen. Panama wordt daarom niet voor niets de ‘Hub of the Americas’ genoemd. 

Kansen zat, maar zijn er ook zaken waar je rekening mee moet houden als je wil gaan ondernemen in Panama.NLinBusiness presenteert jouvijf waardevolle tips. 

 

Ondernemen in Panama Stad 

1. Het is gebruikelijk dat je jouw bedrijf in Panama vestigt met een BV. 

De meeste buitenlandse bedrijven in Panama vestigen zich door middel van een "Sociedad Anonima" (een soort Besloten Vennootschap). Voor deze vestiging is geen aanvangskapitaal vereist. 

Voor de registratie van een Sociedad Anonima moet je zeven procedures doorlopen. Over het algemeen duurt dit ongeveer 6 werkdagen en de kosten bedragen zo’n 600 dollar.  Dit bedrag is exclusief juridische kosten die je maakt en neemt toe als je meer kapitaal registreert.  

Wil je hulp met deze procedure? Het Holland House Panama heeft in haar netwerk een aantal relevante contacten die je daarbij kunnen helpen. 

2. Ga met zakenrelaties naar de oude stad 

Ben je in Panama Stad? Dan hebben we een goede tip voor een nuttige avondbesteding.  

Ga met je zakenrelatie naar de oude stad: Casco ViejoIn dit historisch centrum doe je een drankje op een van de vele rooftop bars en kijk je uit over de imposante skyline van het zakencentrum.  

Er is veel keuze, dus welke moet je kiezenTantalo is van velen de favoriet! 

3. Kijk of je aan kunt haken bij de veelbelovende sectoren 

Panama is de afgelopen jaren een van de snelst groeiende economieën van Latijns-AmerikaInflatie en werkeloosheid is relatief laag en het land heeft het hoogste BBP per inwoner van het continent.

Waar liggen de kansen voor Nederlandse ondernemers? Voornamelijk in de agro-logisitiek, maritieme sector, de Retail, watersector en ook de dienstensector. Een aantal van onze topsectoren dus!  

Benieuwd of Panama een geschikt land is voor jouw bedrijf? Stel je vraag!

 

Inflatie en werkeloosheid is relatief laag en het land heeft het hoogste BBP per inwoner van het continent.   

4. Leg contacten met werknemers van Nederlandse bedrijven in Panama 

Panama wordt alom geroemd om haar aantrekkelijke vestigingsklimaat. Een groot aantal Nederlandse multinationals hebben hun regionaal kantoor dan ook in Panama zitten. Voorbeelden zijn bedrijven als Philips, Van Oord, Boskalis en Unilever.  

Er zijn een hoop Nederlanders die als expat werken voor deze bedrijven, met kennis over (zakendoen in) het land. Leg contact. Je wint er altijd bij! Of dit nu is in de vorm van een aantal hotspots of nuttige bedrijfstips. 

5. Laat je helpen door het Holland House Panama  

Wil je als MKB-ondernemer starten of je activiteiten uitbreiden in panama? Het Holland House Panama zorgt voor een zachte landing.   

Heb je behoefte aan meer zichtbaarheid op de lokale markt? Ben je op zoek naar betrouwbare partners in de vorm van accountants, banken of andere adviseurs? Wil je jouw netwerk in Panama vergroten om kansen op succes te vergroten? 

Het Holland House Panama helpt met alle bovenstaande vragen.  

Ben je in Panama? Ga eens langs op kantoor, wat gelegen is in Ciudad del SaberDit is een voormalig Amerikaanse legerbasis aan de rand van de stad waar veel (internationale) bedrijven zijn gevestigd. Inspiratie genoeg, dus proef de mogelijkheden in Panama! 

Wil je advies vanuit Nederland? Ook per mail of (video)call staat het Holland House Panama je graag bij! 

 

Bekijk hier alle services van het HH panama


Meer tips over zakendoen in 
Panama? 

NLinBusiness ondersteunt ondernemers die internationaal willen groeien door het openen van een netwerk van NL Business Hubs wereldwijd in markten met een groot potentieel voor Nederlandse ondernemers. In Latijns-Amerika omvat dit Mexico, Panama, Colombia en Brazilië en Chili.  

 

Via nlinbusiness.commaken we zakelijke kansen beter zichtbaar en dankzij ons netwerk wordt zakendoen makkelijker. 

Sander Janssen van NLinBusiness hoort graag wat je van plan bent! 

 

Bronnen: 

  • Holland House Panama