Nieuws Gepubliceerd op 22 februari 2019

Mexico: kansen voor Nederlandse bedrijven

Mexico biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven, vooral op economisch vlak 

De nieuwe Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) is eind vorig jaar geïnstalleerd. Wat betekent dit voor de Mexicaanse economie en voor jou als Nederlandse ondernemer in exporteren en zaken doen in Mexico? Tijdens de Mexico-meeting op 1 februari gaven Margriet Leemhuis, Nederlandse ambassadeur In Mexico, en Monique Bouwman van het Ministerie van Buitenlandse Zaken antwoord op deze vragen. 

Top 20 van de wereldeconomie

Mexico is de op-één-na grootste economie in Latijns-Amerika en de 15e van de wereld. Mexico wil in 2030 tot de top 10 grootste economieën van de wereld behoren. Om een idee te geven hoe groot de Mexicaanse economie is: het land verhandelt evenveel goederen als Brazilië, Argentinië, Venezuela en Chili bij elkaar, met veel export potentieel in Latijns Amerika.  

Bij de bijeenkomst waren 50 Nederlandse ondernemers aanwezig met een goede mix van Nederlandse bedrijven die al langere tijd actief zijn daar, Nederlandse bedrijven die recent in Mexico gestart zijn en Nederlandse bedrijven die zich oriënteren op de Mexicaanse markt.    

De Nederlandse Ambassadeur in Mexico, Margriet Leemhuis gaf een update over de economische- en politieke ontwikkelingen. Daarnaast is ze ingegaan op de culturele verschillen tussen Nederland en Mexico. Monique Bouman van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gaf een update over het vrijhandelsverdrag tussen Nederland en Mexico wat waarschijnlijk in 2020 in werking treedt.  

Vervolgens was er een interactieve sessie met Nederlandse ondernemers die al langere tijd in Mexico ondernemen, Nederlandse ondernemers die recent de stap hebben genomen naar Mexico en ondernemers die aan het oriënteren zijn op Mexico.  De conclusie was dat zaken doen in dit land een uitdaging is, maar ook kansen biedt! 

Belangrijke sectoren voor Nederland daar zijn energie, landbouw, logistiek & transport, water, smart cities en de zorg. 

Holland House Mexico

Om het zakendoen voor Nederlandse bedrijven nog makkelijker te maken gaf de Nederlandse Ambassadeur in Mexico aan dat het Holland House Mexico (HHM) een nieuwe organisatie is die Nederlandse bedrijven helpt om succesvol zaken te doen in Mexico. Het initiatief is opgericht in nauwe samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Mexico, Netherlands Business Support Office in Querétaro en NLinBusiness. Het HHM biedt flexibele werkplekken, vergaderruimte en kan helpen met het opstarten van de business met verschillende diensten. De plek om een volgende stap in Mexico te zetten. 

Als je vragen hierover hebt, neem gerust contact op met Carin Verbree van het HHM via info@hollandhousemexico.com. 

 

Ondernemersreizen

Er gaan de komende twee maanden meerdere ondernemersreizen naar Mexico toe.  WTC Leeuwarden reist af met een groep ondernemers op het gebied van agribusiness, health care en water. Voor meer informatie bezoek de website van WTCL 

Ook staat er een missie in de planning vanuit de tuinbouwsector, hier wordt later meer informatie over bekend. Wil je meer lezen over dit land? Op NLinBusiness verzamelen we voor jouw alle relevante informatie om zaken te doen in Mexico. Bekijk de kansen en kennis pagina’s voor meer informatie over het land, en onze evenementen pagina voor alle evenementen rondom Mexico.