Gepubliceerd op 24 februari 2020

Mexico Business Update: een recap

Op woensdagochtend 19 februari vond in het hoofdkantoor van de Rabobank de Mexico Business Update plaats. Dit evenement werd georganiseerd om Nederlandse bedrijven in de tuinbouw en maritiem/energie sector een update te geven over de laatste ontwikkelingen in de Mexicaanse markt. De aanleiding van dit evenement was de handelsmissie naar Mexico, die de RVO van 21 tot en met 24 april 2020 organiseert. Hierbij wordt o.a. een bezoek gebracht aan Mexico-Stad, één van de Cities of Opportunity van NLinBusiness.

Mexico is een aantrekkelijke plek om zaken te doen, mede door haar nabijheid tot grote markten zoals die van de Verenigde Staten en Canada. Ook kent het land een goede, getrainde en betaalbare beroepsbevolking. Het is daarom geen verrassing dat Mexico de meeste directe buitenlandse investeringen (DBI) aantrekt in Latijns-Amerika.

Toegang tot bijna 1 miljard consumenten

De Mexicaanse Ambassadeur in Nederland, José Antonio Zabalgoitia Trejo benadrukte dat Mexico een hub in een competitieve regio is, met toegang tot bijna 1 miljard consumenten. Mexico is de 15e economie in de wereld en de 2e economie van Latijns-Amerika. Jaarlijks exporteert het land $461 miljard en importeert het $455 miljard.

Nederland en Mexico hebben een sterke handelsrelatie, zo is Nederland de 5e handelspartner en de 3e  bron van DBI uit de Europese Unie. Handel voeren met Mexico wordt daarbij ook vergemakkelijkt door het grote aantal (vrije) handelsovereenkomsten dat Mexico heeft met andere landen, waaronder het vrijhandelsverdrag met de Europese Unie.

De Mexicaanse ambassadeur over Mexico

Nederlandse bedrijven in Mexico

Edo Offerhaus, Managing director bij NLinBusiness, bouwde op het verhaal van de Ambassadeur en gaf aan dat er bijna 2.000 bedrijven met Nederlands kapitaal actief zijn in Mexico. Het land kent een solide markt met positieve resultaten. Zo vind je inmiddels grote multinationals als Heineken, Vopak en Friesland Campina in het land. HEMA is bijvoorbeeld bezig met zijn eerste vestiging in Mexico. Maar ook voor de mkb’er zijn er kansen. En daar helpt NLinBusiness bij. Door middel van de wereldwijde NL Business Hubs, sterke netwerken van Nederlandse ondernemers en lokale serviceproviders, ondersteunt NLinBusiness Nederlandse ondernemers die (meer) internationaal willen ondernemen, zo ook in Mexico met het Holland House Mexico.

 

 “Als Nederlandse ondernemers zijn we erg bekend met Mexico’s grootste exportmarkt; de Verenigde Staten. Ook overlappen veel van Mexico’s top-sectoren met de sectoren waar Nederland veel kennis over heeft. Zo is zakendoen in Mexico erg aantrekkelijk voor de Nederlandse ondernemer.”


Macro-economische
Outlook van Mexico

Volgens Christian Wallace van Rabo Research kent Mexico karakteristieken van een ontwikkelde, maar tegelijkertijd ook van een opkomende markt. “Het is één van de meest opvallende en aantrekkelijkste landen in de regio om zaken te doen en staat daarmee nummer één in Latijns-Amerika wat betreft het gemak in zaken doen. Het land heeft een nauwe relatie met de Verenigde Staten, wat veel economische kansen biedt. Daarnaast focust Mexico zich op exports en worden er voornamelijk, diensten, voertuigen, onderdelen en elektronica geëxporteerd.”

Mexico is momenteel enigszins afhankelijk van de VS en zag afgelopen jaar bijvoorbeeld geen economische groei door de dip in de Amerikaanse productiesector. Desondanks heeft Mexico een sterke financiële markt. Zo is de Mexicaanse Peso een sterke munt en is er veel vraag naar. Over de afgelopen jaren was er veel instroom in de Mexicaanse financiële markt, die gekenmerkt wordt met lage risico’s, weinig volatiliteit en hoge rentetarieven.

Kansen in de tuinbouw en maritiem/energie sector

Tijdens de Mexico Business Update werd dieper ingegaan op de kansen in de tuinbouw en maritiem/energiesector door verschillende break-out sessies. In deze sectoren liggen veel kansen voor Nederlandse ondernemers.

Mexico is wereldwijd de 6e grootste producent van fruit, met een focus op bosbessen en frambozen. Voor het verbouwen van agrarische producten in Mexico worden vaak plastic kassen gebruikt. De grootste kans voor Nederlandse ondernemers in de tuinbouwsector ligt op het delen van technologie binnenin de kas om productie te verbeteren. Daarnaast kunnen Nederlandse ondernemers ook veel bijdragen in de agro-logistieke sector. Er is veel vraag naar cold chain management, de juiste binnenlandse infrastructuur, voedselzekerheid en circulariteit. Inmiddels zijn er al 60 Nederlandse bedrijven in Mexico actief in de tuinbouwsector.

"De grootste kans voor Nederlandse ondernemers in de tuinbouw ligt op het delen van technologie binnen de kas om productie te verbeteren."

Ook in de maritiem/energiesector zijn er mogelijkheden voor de mkb’er. Er is vraag naar havenontwikkeling en infrastructuur rondom het havengebied. Volgens Guido van der Zwet, General Manager bij IPS zijn er veel kansen op het gebied van opslagvoorzieningen voor de energiesector. Ook is Mexico van plan om zijn olieproductie op te voeren, hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Volgens David Blackmon, General Counsel & Director Services bij Heerema Marine Contractors, is Mexico een land met waanzinnige opportunities. “Er gebeurt heel veel, maar zorg dat je goed voorbereid bent.”

Ondernemers aan het netwerken tijdens de Mexico Business Update

Cultuurverschillen tussen Nederland en Mexico

Federico Castillo Martinez van Heineken deelde zijn ervaringen over het samenwerken met Nederlanders. Toen het Mexicaanse bierbedrijf waarvoor hij werkte werd overgenomen door Heineken kwam hij voor het eerst in aanraking met de Nederlandse waardes.

Nederlandse waardes worden gekenmerkt door de gelijke behandeling van iedereen en directheid is diep geworteld in de Nederlandse samenleving. Dit is een groot contrast met de Mexicaanse cultuur, die hiërarchisch is en waarbij mensen niet snel direct zullen zijn. De directheid van de Nederlanders werkte verfrissend op de werkvloer.

“Nederlanders kunnen direct zijn in hun cultuur en vertellen hoe dingen echt zijn; mensen zijn er dol op. Het is verfrissend en gastvrij.”

Ook waardeert Federico hoe geordend en gedisciplineerd Nederlanders zijn, in het bijzonder op het gebied van ondernemerschap en de commerciële invalshoek. Er bestaat een sterke perceptie onder Mexicanen dat Nederlanders enorm succesvolle bedrijven hebben opgezet, zoals Shell, Unilever en Philips.

Het hele interview met Federico Castillo Martinez lees je hier.

Federico Castillo Martinez over de cultuurverschillen tussen Nederland en Mexico

Ga mee op handelsmissie

De Mexico Business Update wijst uit dat er nog vele kansen liggen op de Mexicaanse markt voor Nederlandse ondernemers in de tuinbouw- en/of maritiem/energiesector. Ben jij benieuwd naar jouw mogelijkheden op deze markt? Schrijf je in voor de handelsmissie en ga op 21 april met minister-president Mark Rutte en minister-president Eugene Rhuggenaath van Curaçao mee naar Mexico.

Aanmelden voor deze handelsmissie kan tot 6 maart. Voor vragen over de missie neem contact op met Karin Schipper via karin.schipper@rvo.nl. Meer weten over veiligheid in het land? Download de app 24/7 BZ , deze geeft aan waar je wel en waar je beter niet kunt komen in het land. Voor actuele reisadviezen kun je ook terecht op het twitteraccount van BZ: @247BZ

De Mexico Business Update werd georganiseerd in samenwerking met de Rabobank, Ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO, de Nederlandse Ambassade in Mexico, IRO en Holland House Mexico.