Interviews Gepubliceerd op 23 maart 2020

Interview met Nederlandse Ambassadeur in Mexico-Stad

Dit artikel is overgenomen van Biz Latin Hub, klik hier voor het originele artikel in het Engels

Bart Everts van Biz Latin Hub kreeg de kans om een interview af te nemen met Margriet Leemhuis en haar mening te vragen over de handelsrelaties tussen Mexico en Nederland. Momenteel is ze de Nederlandse Ambassadeur in Mexico en werkt ze in Mexico-City.

Met 15 jaar ervaring op het Ministerie van Buitenlandse Zaken, deelt Margriet haar waardevolle kennis met ons over de toekomst van de handelsrelatie tussen Mexico en Nederland.

1. Kunt u ons iets vertellen over uw achtergrond bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en wat heeft u ertoe gebracht om te gaan werken als ambassadeur van Nederland in Mexico?

Mijn eerste diplomatieke post was in Chili. Dat is ook waar mijn liefde voor de Latijns-Amerikaanse cultuur en de Spaanse taal is begonnen. Ik reisde de wereld over; Parijs, Pretoria, Bratislava en Londen (en natuurlijk heb ik enige tijd in Den Haag gezeten), maar het was altijd mijn droom om terug te keren naar Latijns-Amerika, met Mexico in mijn gedachten.

Mexico is een geweldig land: dynamisch, jong, rijk aan natuur en cultuur. Ondanks de sociale- en economische uitdagingen, zie ik dat dit land veel potentieel heeft. Het vertegenwoordigen van de Nederlandse regering en het bevorderen van  economische-, academische- en culturele relaties tussen Mexico en Nederland is een grote eer en een voorrecht.

2. Hoe zou u de huidige handelsrelaties tussen Mexico en Nederland omschrijven?

De haven van Rotterdam is ook wel bekend als de “Gateway to Europe” vanwege de logistieke en commerciële capaciteit. Het bedrijf United Producers of Mexico (naam van een bedrijf) opende daar ruim één jaar geleden een kantoor om de export van avocado's naar Nederland en Europa te bevorderen. Nederlanders consumeren niet alleen Mexicaanse avocado's en tortilla's, maar gebruiken ook watertechnologieën van het Mexicaanse bedrijf Orbia (Wavin in Nederland) en gebruiken CEMEX-cement. Ook zien veel Nederlandse bedrijven Mexico als een handige toegangspoort tot Noord-Amerika en Latijns-Amerika.

Veel Mexicaanse families hebben Nederlandse producten in huis, dit varieert van Nederlands ijs, sausen van Knorr, een blikje Tecate-bier en een FrieslandCampina, tot pijnstillers en medicijnen van Nederlandse farmaceutische bedrijven, de gordijnen in huis en zelfs de airbags en automatten in hun auto's.

Kortom, Mexico en Nederland zijn landen die handel en investeringen zien als belangrijke onderdelen van de internationale betrekkingen tussen de twee landen.

3. Aan welke lopende projecten werkt de Nederlandse ambassade in Mexico om de banden tussen de twee landen te versterken?

Momenteel werken we aan verschillende projecten in logistiek en infrastructuur, land- en tuinbouw, maar ook in gezondheid, energie en waterbeheer. We werken daarnaast ook samen met de lokale overheid aan slimme oplossingen voor mobiliteit: fietsinfrastructuur, verbeteren van vrachtverkeer en slimme verlichting om energie te besparen

In ons mensenrechtenprogramma, richten we ons op de rechten van vrouwen en geweld tegen vrouwen, persvrijheid en rechten voor de LGBT gemeenschap. Binnenkort wordt er bijvoorbeeld een culturele uitwisseling georganiseerd; hierbij komt er een Fridamania naar Nederland en organiseert hier twee tentoonstellingen. Daarnaast organiseren we in mei het event “What Design Can Do” in Mexico. Verder zijn er dagelijkse werkzaamheden van een ambassade, zoals het verwerken van paspoorten, visa en het afhandelen van consulaire zaken.

4. Is het Nederlandse bedrijfsleven goed aanwezig in Mexico? In welke bedrijfstakken zijn deze bedrijven meestal actief?

De belangrijkste industrieën bevinden zich in de landbouw- en energiesector. Ze zijn voornamelijk aanwezig in het noorden van het land, maar ook in het zuiden: Oaxaca, Tabasco. Veel bedrijven in de agro-sector zijn gevestigd in de Bajio, daarom hebben we ook een Netherlands Business Support Office (NBSO) in Querétaro.

We werken hand in hand met Holland House Mexico, de bilaterale Kamer van Koophandel. We zien ook verdere groeimogelijkheden in havenontwikkeling en de gezondheidssector.

5. Wat zijn volgens u de grootste verschillen in zakendoen tussen Mexico en Nederland?

Ik focus eigenlijk liever op de overeenkomsten dan op de verschillen, maar ik kan met zekerheid zeggen dat Mexicanen erg gastvrij, diplomatiek en intuïtief zijn als het gaat om zaken doen, terwijl Nederlanders juist heel direct zijn en alles ruim van tevoren willen hebben gepland. Als Ambassadeur geniet ik van mijn rol als tussenpersoon tussen deze twee culturen en om hier voor beide partijen succesvolle projecten te realiseren.

6. Wat was volgens u uw grootste uitdaging tot nu toe, als ambassadeur?

Aanwezig zijn bij de verkiezingen van 2018 was absoluut een enerverende ervaring. Daarna veranderden veel mensen in de regering, niet alleen de ministers, maar ook veel ambtenaren. Het was moeilijk en uitdagend om de nieuwe regering te leren kennen, hun prioriteiten te begrijpen en te zien hoe we kunnen samenwerken om onze doelen te bereiken.

7. Hoe ziet de toekomst van de handelsrelaties tussen Mexico en Nederland er volgens u uit?

Ik zie een productieve toekomst in de handelsrelaties tussen onze twee landen. Beide landen zullen profiteren van het nieuwe handelsverdrag tussen Mexico en de Europese Unie, dat hopelijk binnenkort wordt afgerond.

8. Welk advies zou u geven aan Nederlandse bedrijven die de Mexicaanse markt willen betreden? 

Allereerst, kom naar Mexico! Daarnaast zijn persoonlijke relaties erg belangrijk in de Mexicaanse zakencultuur. Om wederzijds vertrouwen te winnen is het belangrijk om persoonlijk met mensen te praten, bij voorkeur tijdens de lunch. Je kunt dus geen zaken doen via telefoon of Skype. Ik zou ook iedereen aanraden om contact op te nemen met de ambassade in Mexico of met ons kantoor in Queretaro. We zijn hier om je te helpen met de eerste stappen bij het zakendoen in Mexico. Als je meer hulp nodig hebt, bijvoorbeeld om je fysieke of virtuele kantoor hier te starten, neem dan contact op met het Holland House Mexico. Zij bieden verschillende diensten aan variërend van belastingadvies tot het verbinden met een sales vertegenwoordiger voor een dag. Vergeet daarnaast niet om tussen je vergaderingen door te genieten van de cultuur, de zon en het heerlijke eten van dit land!

*Dit artikel is overgenomen van Biz Latin Hub, klik hier voor het originele artikel in het Engels*