Interviews Gepubliceerd op 2 juli 2019

Carin Verbree over het Holland House Mexico

Carin Verbree, manager van het Holland House Mexico, vertelt in een interview met Biz Latin Hub over de nieuw opgerichte Nederlandse handelskamer in Mexico-Stad. Hierbij gaat ze in op de vraag wat de aanpak is om zoveel mogelijk Nederlandse bedrijven een soepele toegang tot de Mexicaanse markt te bieden. We hebben het interview speciaal voor jou vertaald. 

 

The original interview – which is written in English can be found here.

Het Holland House Mexico is een relatief nieuwe business council. Hoe is het ontstaan? 

“In de afgelopen jaren is de Dutch Energy Association opgericht, wat voortkwam uit de behoefte van Nederlandse bedrijven die actief zijn in de energiesector om de krachten te bundelen. Drie Nederlanders besloten een non-profit organisatie in het leven te roepen die de Nederlandse energiesector in Mexico helpt om beter samen te werken. De gedachte van samenwerken, polderen, is op zich een heel Nederlands idee. Wij, Nederlanders, geloven erin dat we samen zoveel meer kunnen doen dan alleen.  

In Nederland is er op het gebied van handelsbevordering een verdere professionalisering gaande, nu er een speciale organisatie in het leven is geroepen die in verschillende landen ‘Holland Houses’ overziet en ondersteunt. Deze organisatie heet NLinBusiness 

De Dutch Energy Association is samen gaan werken met NLinBusiness, waardoor de focus is verschoven van alleen de energiesector naar het gehele mkb. Vanuit deze samenwerking is het Holland House Mexico geboren. In februari 2019 is het Holland House Mexico officieel geopend. Dit was ook het moment dat ik persoonlijk betrokken ben geraakt bij de handelskamer.” 

 

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen van de business council? Hoe kan het Holland House Mexico, Nederlandse bedrijven in Mexico ondersteunen?  

“Wij hebben twee hoofddoelen. De eerste is om de internationale handel tussen Nederland en Mexico te bevorderen. De tweede doelstelling beantwoordt de tweede vraag, want wat wij echt willen doen is zorgen voor een soft landing voor Nederlandse mkb-bedrijven als het gaat om zakendoen in Mexico. 

Hoe we dit doen? We bieden een scala aan diensten voor Nederlandse ondernemers, zoals co-working spaces bij ons op kantoor in Mexico-Stad. Zo’n werkplek is een kleine investering die Nederlandse ondernemers kan helpen in de beginfase van de uitbreiding. We kunnen voor Nederlandse bedrijven ook opereren als virtueel kantoor inclusief Mexicaans telefoonnummer. Bovendien bieden wij diensten zoals hulp bij het opzetten van een juridische entiteit. 

Eén van mijn persoonlijk favoriete diensten van het Holland House Mexico, is de mogelijkheid om een ​​lokale vertegenwoordiger voor je bedrijf in te huren, beginnend vanaf één dag per week.  

In juni zal er een handelsmissie in Mexico plaatsvinden. Als er bijvoorbeeld een bedrijf is dat een geweldige kans ziet, maar terug moet (naar Nederland), dan kunnen ze een vertegenwoordiger van Holland House Mexico inhuren voor één dag per week. Je hebt op deze manier een echte follow-up, aangezien iemand direct op locatie aan het werk gaat op instructies van zo’n Nederlands bedrijf. Het is min of meer een werknemer op locatie, maar dan tegen veel lagere kosten!” 

 

Uitzicht over Mexico-Stad

Wat zijn enkele belangrijke sectoren voor het Nederlandse bedrijfsleven in Mexico? Ik weet dat Nederland expertise heeft in de landbouw, een belangrijke sector voor de Mexicaanse economie.  

“Ja, de landbouw is eigenlijk een van de belangrijkste sectoren. Toen ik laatst hoorde dat Nederland de op één na grootste exporteur van landbouwproducten ter wereld is, was ik echt verrast. Hoewel we een klein land zijn met een oppervlakte van slechts 300 bij 500 kilometer, presteren we op dit gebied indrukwekkend.  

Deze cijfers zeggen dan ook veel over hoe ver ontwikkeld Nederland is op het gebied van kennis en technologie. Deze kwaliteiten uiten zich in verschillende sectoren, zoals de land- en tuinbouw (1). Een andere belangrijke sector is life science (2), voor bedrijven zoals Philips. Ook zijn ‘we’ sterk in de maritieme sector (3) en (duurzame) energiesector (4). Daarnaast heeft Nederland als echt ‘waterland’ een focus op waterbeheer (5). 

Waarom deze vijf sectoren? Vanuit het Holland House, hebben we de Mexicaanse markt bekeken en vastgesteld waar op zakelijk gebied de meeste kansen liggen. Binnen het Holland House willen we namelijk verschillende (focus)sectoren creëren rondom deze vijf gebieden. We hebben inmiddels een specifieke focus op de sectoren energie en maritiem. In juni komen hier agrifood en tuinbouw bij. 

 

Zijn er verschillen tussen Nederland en Mexico wat betreft de (bedrijfs)cultuur? Wat kunnen uitdagingen zijn waarmee Nederlandse bedrijven te maken kunnen krijgen? 

Er zijn veel verschillen. Cultureel zijn de verschillen heel erg groot. Een verschil dat echt opvalt, is de hiërarchie. Nederland is een zeer horizontale samenleving. We geloven niet in het volgen van een leider, alleen omdat iemand een hogere positie heeftDankzij dit horizontale perspectief hebben mensen binnen een Nederlands bedrijf vaak ook autoriteit om dingen zelf (deels) te bepalen.  

Terwijl in Mexico, als je niet met de juiste persoon praat, het geen zin heeft om vergaderingen te houden; je komt nergens omdat de persoon met wie je praat geen beslissingen mag nemen. Vaak zien we dat Nederlandse bedrijven niet beseffen met wie ze in Mexico te maken hebben, dus dat is één van de uitdagingen. 

Het andere verschil dat ik zou noemen, is dat Nederlanders veel vertrouwen hebben in wat anderen zeggen. In Nederland hechten we veel waarde aan afspraken en verwachten we dat deze ook worden nagekomen. Die verwachting is hier in Mexico heel anders; ja kan betekenen ‘we zien het wel..’. 

Daarnaast is op tijd komen in Mexico ook een dingetje. In Nederland zijn we graag punctueel, terwijl in Mexico tijd relatief is. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden wanneer je zaken wilt doen in Mexico."

 

Zakencentrum van Mexico-Stad

Kun je succesverhalen delen van Nederlandse bedrijven in Mexico of Mexicaanse bedrijven in Nederland met wie je in contact bent geweest? 

Deze handelskamer bestaat nog niet zo lang, maar ik kan je vertellen over een project dat nu aan de gang is. Dit project omvat een Nederlands bedrijf dat zeer gespecialiseerde instructievideo’s voor het onderwijs ontwikkelt. Ze willen graag uitbreiden naar Mexico, aangezien ze zich al eerder succesvol hebben weten te vestigen in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Colombia. 

We hebben dit bedrijf via een gespecialiseerde matchmakingservice aan klanten geholpen. We zijn als Holland House gaan praten met Mexicaanse overheidsinstellingen die betrokken zijn bij verschillende soorten onderwijs. Door deze lobby, hopen we een aantal universiteiten zover te krijgen om zelf cursussen met instructievideo’s aan te gaan bieden. Deze vorm van matchmaking – waarin we actief lobbyen  is een voorbeeld van de diensten die we als Holland House kunnen bieden. 

 

Hoe ziet de toekomst van het Holland House eruit qua groei in Mexico en het creëren van allianties? 

Er is nog veel werk te doen. Ten eerste gaan we in juni met de focusgebieden agrifood en tuinbouw van start. Beetje bij beetje willen we zien waar de grootste interesses liggen van onze (Nederlandse) leden en andere bedrijven waarmee we in contact zijn. Wat sectoren betreft, denk ik dat duurzaamheid en water, maar ook life science & health, interessant kunnen zijn. Daarnaast zijn we druk bezig om allianties aan te gaan met andere handelskamers. 

Wil jij ook zakendoen in Mexico? 

Overweeg jij om een bedrijf in Mexico te starten? Dan is het hebben van een vertrouwde lokale partner de sleutel tot groei en commercieel succes. Neem contact op met NLinBusiness en krijg toegang tot onze kennis en netwerk ter plaatse.