Kuala Lumpur

Maleisië
Lokale tijd in Kuala Lumpur -
Het weer in Kuala Lumpur 31°C few clouds
MYS

Doe zaken in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is dé regionale zakenhub in Zuidoost-Azië. Wist je dat er al ruim 250 Nederlandse mkb’ers in Maleisië actief zijn?

Stel je vraag

Stats about City

+
Maleisië
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Maleisië Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank + 5,6 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 26-10-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 33,32 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023
Ease of doing business index World Bank + 0,14 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 26-10-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 40,02 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 26-10-2023

Feiten en cijfers Maleisië

Hoofdstad Kuala Lumpur (1.600.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Seberang Perai (820.000 inwoners) en Kajang (795.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 29,9 jaar
Oppervlakte 330.800 km² – 2017
Aantal inwoners 32.400.000 inwoners – 2018
Tijdsverschil +6 uur op de Nederlandse zomertijd +7 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Ringgit (MYR)
Staatshoofd Sultan Abdullah of Pahang
Voertaal Maleisisch

Sectoren met kansen

Gezondheidszorg In Maleisië is er een sterke innovatiedrang binnen de gezondheidssector. Er is een grote vraag naar medische technologie en e-health oplossingen. Hier ligt een grote kans voor Nederlandse bedrijven in de Life Sciences en Health sector.
Duurzaamheid De regering van Maleisië stuurt aan op meer ecologische duurzaamheid, met als doel dat het land op termijn ook op dit gebied tot de ‘ontwikkelde wereld’ zal behoren. De focus ligt hierbij op biomassa, biogas, kleine waterkrachtcentrales en afvaltechnologie om de energiesector te versterken. De energiesector draait nu nog vooral op steenkooltechnologie.
Voeding Eten is met afstand het favoriete tijdverdrijf van Maleisiërs. Gemiddeld besteedt een Maleisisch huishouden zelfs 25% van zijn inkomen aan voeding. Hier liggen genoeg mogelijkheden voor Nederlandse retail sector met westerse kwalitatief hoogstaande producten.

Tips voor zaken doen in Maleisië

Bron: rvo.nl

Engels is handelstaal

De officiële taal van Maleisië is het Maleis, maar dit wordt doorgaans 'Bahasa' of 'Bahasa Melayu' genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijn, Hokkien en Kantonees gesproken. De meeste mensen spreken Engels, en dit is doorgaans de handelstaal.

Kom op tijd

Houd bij het maken van afspraken met ambtenaren of Maleisische moslims, rekening met het vrijdaggebed. Wees stipt op tijd, maar verwacht dit niet altijd van uw zakenpartner. De meeste Maleisiërs gaan relaxed om met tijd en deadlines.

Gebruik aanspreektitels

Bij het zakendoen is het belangrijk om beroepstitels (professor, doctor) en eretitels te gebruiken. Maleisië kent meerdere eretitels, zoals Dato', Datuk, Tan Sri, en Dato Sri. Als u de eretitel kent, spreek de persoon er dan mee aan, zonder daarbij zijn voor- of achternaam te noemen. Maleisische moslims gebruiken de naam van hun vader en voegen die aan hun achternaam toe, samen met het bijvoegsel 'bin' (zoon van) of 'binti' (dochter van).

Volg de hiërarchie

De Maleisische bedrijfscultuur is hiërarchisch. Een werkgever wordt met groot respect behandeld. Ook oudere werknemers hebben een groot aanzien. Een ondergeschikte uit nooit kritiek op zijn meerdere. Een medewerker wacht tot hij opdracht krijgt van de baas. Ook kleine beslissingen moeten meestal aan de baas worden voorgelegd.

Stem lunch en diner af

Zakendoen en eten gaan in Maleisië hand in hand. Na een belangrijke zakenbespreking volgt meestal een lunch of een diner. Het is aan te raden om aan uw zakenpartners voor te leggen wat passend is voor het gezelschap, afhankelijk van de (religieuze) achtergrond van de betrokken personen. Maleisische moslims drinken bijvoorbeeld meestal geen alcohol en eten geen varkensvlees.

Kom niet te snel ter zake

Bij uw eerste afspraak voeren Maleisiërs geen verregaande besprekingen. Wees geduldig. Het is belangrijk om eerst een goede persoonlijke relatie op te bouwen. Wees niet verbaasd als uw Maleisische gesprekspartner vragen stelt die u als persoonlijk beschouwt.

Geef geen al te stevige hand

Geef geen al te stevige handdruk. Gebruik uw rechterhand om dingen aan te nemen of door te geven; de linkerhand kan als onrein worden beschouwd. Met de vinger wijzen wordt als onbeleefd beschouwd. Wijzen gaat met de duim.

Verhef nooit uw stem

Verhef nooit uw stem tijdens onderhandelingen en ga niet in op tekortkomingen. Blijf te allen tijde beleefd. Zeg geen 'nee' maar 'ik zal het proberen'. Laat u niet negatief uit, dit is gezichtsverlies. Las een pauze in als u een vraag wilt beantwoorden; dit is een teken dat u grondig over een antwoord nadenkt. Ga er niet vanuit dat een ondertekende overeenkomst definitief is. Vaak worden besprekingen na het ondertekenen van een overeenkomst, voortgezet.

Geef geen dure relatiegeschenken

Maleisiërs geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Het is een uiting van vriendschap en symboliseert de hoop op succesvolle zakelijke contacten in de toekomst. Geschenken dienen ook als blijk van waardering voor bewezen diensten. Vermijd dure cadeaus. De overheid is erg alert op het feit dat relatiegeschenken een bron van corruptie en omkoperij kunnen zijn. Geef aan overheidspersoneel dus bescheiden geschenken, liefst eten, bloemen of boeken. Verpak het geschenk in goud en rood en vermijd wit, zwart en donkerblauw.

Wil je meer weten over Kuala Lumpur

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Max Kamperman Partner Success Manager