Jakarta

Indonesië
Lokale tijd in Jakarta -
Het weer in Jakarta 31°C onbewolkt
JAK

Doe zaken in Jakarta

Hoofdstad Jakarta is een dynamische stad in Indonesië met één van de grootste afzetmarkten van Zuidoost Azië. Groeit de komende jaren hard door!

Stel je vraag

Stats about City

+
Indonesië
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Indonesië Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank + 1,61 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank + 132,59 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 1,39 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank + 118,04 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023

Feiten en cijfers Indonesië

Hoofdstad Jakarta (10.800.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Surabaya (2.843.000 inwoners), Bandung (2.580.000 inwoners) en Medan (2.500.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 28.4 jaar
Oppervlakte 1.919.000 km²
Aantal inwoners 264.000.000 – 2017
Tijdsverschil In Java +5 uur op de Nederlandse zomertijd en +6 uur op de Nederlandse wintertijd
Indonesië heeft 3 verschillende tijdzones, houd hier rekening mee!
Munt Roepia (IDR)
Staatshoofd President Joko Widodo
Voertaal Bahasa Indonesia

Tips voor zaken doen in Indonesië

Bron: rvo.nl

Geef geen groot geschenk

Geschenken helpen persoonlijke relaties op te bouwen. Deze geschenken moeten altijd worden ingepakt. Ze mogen vooral ook niet groot zijn, om enige indruk van corruptie te voorkomen. Let op voor religieuze gevoeligheden bij het geven van geschenken. Geef bijvoorbeeld geen alcoholische presentjes aan relaties met een islamitische achtergrond. Het is verder ongebruikelijk om een ontvangen geschenk uit te pakken in aanwezigheid van een zakenrelatie.

Start niet te laag in de hiërarchie

Er worden zaken gedaan met het contact op het hoogste niveau. Kom niet te laag in de organisatie binnen, anders is het heel moeilijk om een persoon met beslissingsbevoegdheid te spreken.

Verwacht geen 'nee'

Nee zeggen komt niet voor bij de Indonesiërs. Dit betekent gezichtsverlies. In plaats van 'Niet' of 'Nee' spreken de Indonesiërs over 'Minder' of 'Minder goed'. Dit om 'ja' te vermijden. Het is daarom verstandig om zakelijke afspraken goed vast te leggen.

Bekijk het visitekaartje goed

Visitekaartjes worden aan het begin van een vergadering uitgewisseld. Zorg ervoor dat op een kaart alle functies staan vermeld en overhandig het met de rechterhand. Neem met de linkerhand het visitekaartje van een relatie aan. Stop een ontvangen visitekaartje niet direct weg, maar bekijk deze goed en leg het daarna op tafel. Het is onbeleefd om te schrijven op een visitekaartje.

Gebruik vork en lepel

Wanneer koffie of thee wordt aangeboden, wacht dan tot de gastheer of -vrouw start of aangeeft wanneer er begonnen mag worden met drinken. Het is verder gebruikelijk om met een vork en lepel te eten, en dus niet met een mes en vork. Bij het afsluiten van de maaltijd wordt de vork neerwaarts op het bord gelegd en de lepel wordt daar kruislings overheen gelegd. Houd er verder rekening mee dat de meeste Indonesiërs een islamitische achtergrond hebben en eten en drinken volgens de principes van het geloof.

Let op de begroeting

Groet een Indonesiër met 'Selamat', wat vrede betekent. Doe dit langzaam en oprecht. De eerste begroeting omvat een langzame handdruk (altijd met de rechterhand) gepaard met een lichte knik van het hoofd. Als teken van respect is het goed om een man aan te spreken met ‘bapak’ of ‘pak’ en vrouwen met ‘Ibu’ of ‘bu’, gevolgd door de (voor)naam.

Heb geduld

Hoewel het goed is om op tijd te komen voor een afspraak, kan er niet altijd hetzelfde van een zakenpartner worden verwacht. Vergaderingen kunnen soms uren uitlopen. Dit komt vooral omdat er veel tijd in relatie-opbouw wordt gestoken. Zakendoen in Indonesië vereist daarom geduld en uithoudingsvermogen.

Wees persoonlijk

Indonesische zakenpartners kunnen al bij een eerste gesprek persoonlijke vragen stellen. Bijvoorbeeld over gezin, familie, land of geloof. Dit kan heel direct overkomen, maar is bedoeld om een persoonlijke relatie op te bouwen. Het menselijke element staat voorop, ook als er zaken worden gedaan.

Controleer de talenkennis

In Indonesië zijn er meer dan 300 talen en 6 grote godsdienstgroepen. Hierdoor bestaan er grote cultuurverschillen. Indonesisch is de officiële taal, de handelstaal is Engels. In grote steden en toeristische plekken beheersen inwoners vaak het Engels. Sommige oudere Indonesiërs begrijpen het Nederlands.

Wil je meer weten over Jakarta

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Max Kamperman Partner Success Manager