Gepubliceerd op 26 juni 2023

Ondernemer aan het woord | Zakendoen in Turkije | Eppo Woortman - DEISKO

Toen ik begin 2004 mijn toenmalige werkgevers berichte dat ik naar Turkije zou verhuizen voor de liefde die ik daar gevonden had, en dat ik mijn eigen bedrijf geopend had, werden de normale vragen gesteld en felicitaties uitgesproken. Er waren echter ook hun bedenkingen:

“Heb je aan de gevaren gedacht? “Kijk uit met de maffia daar!”; “Je zal waarschijnlijk snel terugkomen!”

Nadat ik mijn vrouw nieuw had leren kennen in 2002 en we voor het dilemma stonden haar naar Nederland te halen of dat ik naar Turkije zou komen vertelde een goede vriend van mijn vrouw over een toekomstige nichemarkt welke in Turkije nog veel verandert moest worden. Met name voor het binnenland. Een niche welke ik uit interesse, ontstaan uit een product waar mijn toenmalige werkgever niet veel heil in had gezien:

“Oplossingen voor de koude logistiek, pallethoezen en isolatietassen!” Verwachte actualisatie volgens deze vriend: ….
“Ca. 3 jaar!”

In die tijd was er geen Dutch Business Association om aan te kloppen voor advies. Ik had me als een Nederlandse S.M.E. aangemeld bij de handelsafdeling van het Nederlandse Consulaat in Istanbul, waar met enige regelmaat een netwerk cocktail al dan niet in combinatie met een zakenmissie werd georganiseerd. Zo leerde ik spoedig een netwerk van Nederlandse expats en hun gezinnen kennen welke Nederlandse culturele events organiseerden. Uit deze club waren ook enkele Nederlanders welke zich eens per maand verzamelden voor de Dutch Lunch in een hotel in Istanbul. Hier werden diverse Turkse voor zakenmensen zakelijke en culturele aangelegenheden belicht.  

Via het netwerk leerde ik eind 2005 een zakenpartner kennen. Hij bracht enige financiële verlichting, want noemenswaardige omzetten bleven uit! Hij pakte ook mijn zelfgebouwde “amateur” website aan en in 2006 kwamen we daardoor via een scout in Singapore in contact met een Frans bedrijf welke ATP-containers fabriceert en een verkooppunt zocht in Turkije. Het geloof in het concept groeide en in december 2007 werd DEISKO Ltd opgericht. Via een omweg van nog twee andere bedrijven, waar ik via het groeiende netwerk in betrokken raakte, werd ik in 2011 weer 100% eigenaar van DEISKO Ltd. In 2012 werd eindelijk voor internationale transporten de ATP-overeenkomst door Turkije getekend. En eindelijk, na 20 jaar, is er nu in 2023 de Turkse besluitvorming om het transport van bederfelijke goederen te reguleren via de Turkse binnenlandse ATP-regelgeving. De deuren gaan nu eindelijk open. De omzetten zien we gestaag groeien.

Een “hele” lange adem en bronnen om door te kunnen zetten bij het starten van een eigen onderneming in Turkije zijn misschien wel de belangrijkste facetten uit het verhaal hierboven.

De waarde van organisaties welke wetenschap en netwerken, contacten kunnen en willen delen, en potentieel wat tot beschikking staat kan een de kans op succes van een ondernemer bepalen. De reden dat ik me als een boardmember inzet voor de “Dutch Business Association” welke zelf verder verbonden is aan “NLinBusiness”.