Istanbul

Turkije
Lokale tijd in Istanbul -
Het weer in Istanbul 18°C licht bewolkt
IST

Doe zaken in Istanbul

Deze stad wordt komende tijd verder van inhoud voorzien. Neem contact op voor meer informatie.

Stel je vraag

Stats about City

+
Turkije
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource Turkije Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank + 0,84 % 2020 vs 2019 - 5,42 % 2020 vs 2019 15-09-2021
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank - 41,33 $ 2020 vs 2019 (miljarden) + 5,19 $ 2020 vs 2019 (miljarden) 15-09-2021
Ease of doing business index World Bank + 1,54 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 15-09-2021
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank - 45,34 $ 2020 vs 2019 (miljarden) + 36,3 $ 2019 vs 2018 (miljarden) 15-09-2021

Tips voor zaken doen in Turkije

Bron: rvo.nl

Verwacht geen duidelijke 'nee'

Turken zeggen niet graag "nee". Ze gebruiken liever uitdrukkingen als Bakariz (We zien het wel) en Düsünürüz (We denken er nog even over na). Ze zijn hierin minder rechtdoorzee als Nederlanders. 'Iji' (goed) betekent bijvoorbeeld vaak dat de Turk juist niet onder de indruk is.

Respecteer islamitische gewoontes

De islam is een belangrijk onderdeel van het dagelijkse leven in Turkije. Er wordt niet altijd streng aan islamitische gewoontes vastgehouden, maar het is wel belangrijk dat ze worden gerespecteerd.

Weiger geen gastvrijheid

Bezoekers krijgen vaak koffie of thee aangeboden. Het is niet netjes om dit te weigeren. Tijdens het eten betaalt de Turkse gastheer altijd voor de maaltijd. Het delen van een rekening kennen Turken niet. Proberen aan te bieden om te betalen wordt als beleefd beschouwd, maar niet toegestaan.

Bereid een afspraak voor

Bevestig een afspraak kort van tevoren en bereid deze goed voor. Turkse ondernemers zijn namelijk goede onderhandelaars. Neem ook de tijd om de zaken te bespreken. Haast komt niet goed over. Aantekeningen maken van opmerkingen of vragen wel.

Houd rekening met hiërarchie

De Turkse zakelijke cultuur is hiërarchisch. Neem bij een afspraak met een hooggeplaatst persoon een delegatie van vergelijkbaar 'gewicht' mee. Aan de andere kant is het niet slim om tijdens het zakendoen te snel een paar stappen op de hiërarchische ladder over te willen slaan. Houd er rekening mee dat besluiten nemen tijd kan kosten.

Kom niet onpersoonlijk over

Turken vinden persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen belangrijk. Besteed daarom genoeg tijd aan het opbouwen van een zakenrelatie. Kom niet meteen ter zake, maar maak eerst een praatje over bijvoorbeeld het weer of sport. Laat oprechte interesse zien. Eten in een restaurant is een prima manier om ontspannen een goed gesprek aan te gaan.

Houd rekening met andere lichaamstaal

Oogcontact houden, mimiek en gebaren zijn belangrijk in de Turkse communicatie. Turken houden minder afstand tot elkaar dan in Nederland de gewoonte is.

Geef het juiste relatiegeschenk

Een klein relatiegeschenk bij eerste kennismaking is gebruikelijk in Turkije. Overhandig dit aan het einde van het gesprek. Goede geschenken zijn bijvoorbeeld koffie, elektronica of luxe pennen met bedrijfslogo. Bij een bezoek bij een zakenrelatie thuis zijn bloemen of bonbons een goede keuze.

Huur een tolk

De meeste Turken kennen beperkt Engels. Het is daarom slim om een goede Turkse tolk in te huren. Een Turks contactpersoon die goed Engels of Nederlands kent en bij voorkeur in een grote stad werkt, kan natuurlijk ook. Probeer bij het 1e contact een paar Turkse woorden te gebruiken, zoals 'merhaba' (hallo) of 'lutfen' (alstublieft). Dit maakt een goede indruk.

Vermijd gevoelige onderwerpen

Vermijd in gesprekken gevoelige onderwerpen zoals politiek, religie of seksualiteit. Familie, werk en afkomst zijn wel goede onderwerpen om een gesprek mee te beginnen. Daarnaast waarderen Turken het gebruik van humor.

Draag geen informele kleding

De Turkse zakencultuur is grotendeels formeel, en de dresscode daarom ook. Voor mannen betekent dit meestal een pak met das. Voor vrouwen is bijvoorbeeld een rok of jurk tot over de knieën of een nette broek aan te raden.

Kom niet te laat

Het is onbeleefd om te laat te komen bij een afspraak. Kom daarom stipt op tijd. Laat het indien nodig weten als er onverwachts vertraging is.

Jeroen Haver

Wil je meer weten over Istanbul

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Jeroen Haver International Business Manager