tip Gepubliceerd op 27 juni 2019

Ondernemertips van Consul-Generaal Marjo Crompvoets

Marjo Crompvoets is Consul-Generaal voor Nederland in Guangzhou, China. Ze is een ervaren diplomaat en werkte op verschillende ambassades in Afrika en Azië. Ze hield zichzelf voornamelijk bezig met de promotie van de Nederlandse handel en bevordering van bilaterale relaties. In haar huidige benoeming als HoM Consul-generaal in Guangzhou is ze verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de Nederland in de provincies Guangdong, Fujian, Guangxi en Hainan. In Paper Magazine gaat ze in op de snelgroeiende zakelijke relatie tussen Nederland en China.

Belangrijke tip: erken de culturele verschillen

Crompvoets heeft een belangrijke tip voor Nederlandse ondernemers in het buitenland. “De concurrentie is in elke sector enorm groot. Je kan als buitenlandse ondernemer alleen succes hebben als je een meerjarig businessplan hebt. Waarin je erkent dat er culturele verschillen zijn en aantoont dat je deze wil en kan overwinnen. Ik kan iedere ondernemer aanraden om voor hulp en advies contact op te nemen met de ambassade, het consulaat en de Netherlands Business Support Offices (NBSO).”

Nederlandse directheid als grootste verschil met China

De grootste culturele verschillen tussen Nederland en China? Volgens Crompvoets is dat vooral de Nederlandse directheid. “Nederlanders staan bekend om hun directheid en individualisme. Nederlandse kinderen wordt op school aangemoedigd om hun eigen mening te vormen, ook al wijkt die af van de heersende norm, ouders of de leraar. Ook krijgen Nederlandse kinderen veel meer vrijheid van hun ouders om hun interesse en talent te ontplooien. De samenleving is in Nederland dan ook veel individueler dan in China. Je bent zelf verantwoordelijk voor jouw leven.”

Het gehele interview met Marja Crompvoets lees je in Paper Magazine.