Antwerpen

België
Lokale tijd in Antwerpen -
Het weer in Antwerpen 12°C bewolkt

Doe zaken in Antwerpen

Antwerpen is de belangrijkste havenstad van België. Na Duitsland is België de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Stel je vraag

Stats about City

+
België
Nederland

Om te zien of hoe deze stad (land) het economisch doet, hebben we een aantal belangrijke economische indices op een rijtje gezet. De data is afkomstig van de Wereldbank, dus betrouwbaar en altijd up-to-date, want het wordt automatisch ververst. Je kunt ook de gegevens van deze stad vergelijken met die van de andere Cities of Opportunity. Klik op het plusje rechtsboven de grafiek en selecteer het betreffende land.

Datasource België Nederland Updated
Economische Groei (GDP Growth) World Bank - 3,04 % 2022 vs 2021 - 0,38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Bruto Nationaal Product (GDP) World Bank - 15,75 $ 2022 vs 2021 (miljarden) - 20,68 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 0,24 Ranking 2019 vs 2018 + 0,01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Bruto nationaal inkomen (GNI) World Bank - 17,47 $ 2022 vs 2021 (miljarden) + 49,24 $ 2022 vs 2021 (miljarden) 19-09-2023

Feiten en cijfers België

Hoofdstad Brussel (179.200 inwoners)
Andere belangrijke steden Antwerpen (523.000 inwoners), Ghent (260.000 inwoners) en Charleroi (202.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 41,3 jaar
Oppervlakte 30.688 km²
Aantal inwoners 11.400.000 – 2018
Tijdsverschil Geen tijdsverschil met Nederland
Munt Euro
Staatshoofd Koning Filip en Premier Sophie Wilmès
Voertaal Nederlands, Frans en Duits

Tips voor zaken doen in België

Bron: rvo.nl

Hou rekening met 3 talen

Houd rekening met de taalverschillen binnen de 3 gewesten in België en wees daarop voorbereid. De voertaal van Vlaanderen is Nederlands. In Wallonië en een groot deel van Brussel spreekt men voornamelijk Frans. In een deel van het oosten van België spreekt men voornamelijk Duits.

Wees niet ongeduldig

Belgen zijn meesters in het sluiten van compromissen. Dat kan een nadeel zijn, omdat een Belg niet onmiddellijk zegt wat hij denkt. Mede hierdoor kan het een tijd duren voordat de deal is gesloten. Trek dus niet te snel conclusies uit een gesprek, maar wees geduldig.

Voorkom directheid

Direct ter zake komen met een Belgische zakenpartner is niet verstandig. Directheid kan als onbeleefd worden ervaren. Men verwacht eerst een sociaal gesprek over bijvoorbeeld het weer of de familie. Bescheidenheid wordt over het algemeen op prijs gesteld. Loop niet met een mening te koop maar luister vooral naar wat een zakenpartner te zeggen heeft.

Bouw een band op

Belgen zijn een trots volk. Trots op hun cultureel erfgoed, bourgondische levensstijl, enorme diversiteit aan bieren. Ook houden ze van sport en feestvieren. Dit zijn een paar voorbeelden van onderwerpen die aangesneden kunnen worden om een vertrouwensband op te bouwen met een Belgische zakenpartner.

Tutoyeer niet te snel

Belgen zijn formeler en beleefder dan Nederlanders. Ze stellen beleefdheid zeer op prijs. Tutoyeer niet totdat de zakenpartner dit voorstelt. Houd het in eerste instantie op ‘u' of 'vous’, ook al worden er voornamen gebruikt.

Heb vertrouwen

Voor Belgen is vertrouwen een belangrijke voorwaarde om tot zaken te komen. In Nederland worden zaken meestal tijdens de vergadering bepaald, in België vallen de beslissingen vaak in de wandelgangen. Of tijdens een uitgebreide lunch in een restaurant. Let op met te snel zakendoen tijdens lunch of diner. Neem de tijd voor het opbouwen van een vertrouwensband.

Let op toon bij onderhandelingen

Onderhandelen en contracten sluiten gaat bij onze zuiderburen vaak op een meer formele manier. Toon bescheidenheid en gereserveerdheid. Weet goed wie bij onderhandelingen uw gesprekspartner is. Verwacht niet dat Belgen op het einde van het gesprek gelijk knopen doorhakken. Heb dus geduld.

Neem lokale mensen in dienst

Kies bij bepaalde (sleutel)functies het liefst voor lokale medewerkers. Potentiële lokale zakenpartners voelen zich vaak vertrouwder met lokalen. Zij kennen de markt vaak beter en spreken de taal vloeiend. Neem daarom in Wallonië bij voorkeur een Waal in dienst en in Vlaanderen een Vlaming.

Vraag advies van professionals

België is dichtbij, maar de markt is niet dezelfde als de Nederlandse. Doe onderzoek om rekening te kunnen houden met de verschillen. Win bij voorkeur deskundig advies in van lokale professionals. Zij kunnen u meer vertellen over marktonderzoek, verzekeringen, belastingplanning en fondsenwerving ter plaatse.

Annemarie Dijkman

Wil je meer weten over Antwerpen

Onze steden experts kunnen je daarbij helpen
Annemarie Dijkman International Business Manager