Onafhankelijk advies
Wereldwijd Nederlands netwerk
Ruim 7 jaar ervaring
Nieuws7 april 2020

Handelsoorlog tussen de VS en China, het coronavirus en het Mexicaans moment

Hoewel Mexico zich voorbereidt op de piek van het coronavirus, doen zich in een crisis ook kansen voor. Jeroen Posma, Managing Director bij Mexico Business Publishing, schreef over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China, de impact van het coronavirus en wat dit voor kansen kan bieden voor Mexico.

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op Mexico Business Publishing.

Na een economische groei van 2,1 procent en -0,1 procent in 2018 en 2019 en een waarschijnlijke daling van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2020, zou Mexico zomaar één van 's werelds favoriete bestemmingen kunnen worden voor investeringen in productie.

De handelsoorlog tussen de VS en China van de afgelopen twee jaar heeft ervoor gezorgd dat China niet meer de grootste handelspartner van de VS is, maar op de derde plek staat. De Amerikaanse invoer van Chinese goederen daalde van 539 miljard dollar naar 452 miljard dollar, evenals de Amerikaanse export naar China die van 120 miljard naar 107 miljard dollar ging. In januari 2020 tekenden beide landen een voorlopige deal, maar de meest uitdagende problemen blijven onopgelost. Dit heeft ervoor gezorgd dat Mexico momenteel de grootste handelspartner van China is, gevolgd door Canada. 

Handel Verenigde Staten - Bron: Mexico Publishing

De afgelopen tien jaar hebben de directe buitenlandse investeringsstromen tussen China en de VS en Europa het wereldwijde ondernemingsklimaat gedomineerd. Maar de geopolitieke ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar, en de impact van het coronavirus op de wereldwijde toeleveringsketens zorgen voor een heroverweging van investeringsstrategieën.  

Veel bedrijven willen hun afhankelijkheid van China als toeleveringsketen verminderen. En dit biedt kansen voor Mexico. Het land heeft nu een unieke positie waarin zij een groot deel van de herinvesteringen uit de VS, Europa en China kunnen ontvangen.

Tempest Capital voerde voor de coronacrisis uitbraak een onderzoek uit waaruit bleek dat deze investeringen in de komende tien jaar ongeveer 2 procent kunnen bijdragen aan de jaarlijkse BBP-groei van Mexico. Mexico zou kunnen profiteren van het feit dat elke dollar die geïnvesteerd wordt in productie, 3,6 miljard dollar extra BBP genereert in de gehele handelsketen.

Lees ook: Financiële risico’s in crisistijden: hoe ga je ermee om

Naast de instabiele handelsrelatie van de VS en China en de groeiende interesse van multinationals om hun wereldwijde toeleveringsketens te diversifiëren, zijn er nog zes andere factoren die Mexico een aantrekkelijke investeringslocatie maakt:

  1. De gunstige geografische ligging van Mexico naast 's werelds grootste markt en toegang tot zowel de Atlantische- als de Stille Oceaan stelt het land in staat om binnen een korte tijd en tegen concurrerende kosten met de hele wereld te handelen. Mexico heeft een logistiek tijdsvoordeel van 80 procent en een logistiek kostenvoordeel van 75 procent ten opzichte van China bij verzending naar de VS.

  2. Mexico heeft lage arbeidskosten. Tien jaar geleden waren de arbeidskosten van Mexico ongeveer zes keer zo hoog als die van China. Inmiddels zijn deze gedaald tot onder de Chinese kosten. De volledig belaste arbeidskosten voor beiden landen zijn: 3,95 dollar per uur in Mexico en 4,50 dollar per uur in China.

  3. Mexico heeft een overvloed aan hooggeschoolde arbeidskrachten en staat op de achtste plek met het hoogste aantal ingenieurs ter wereld. Dit maakt de voortdurende verschuiving van Mexico van een low-tech naar een high-tech productie hub, met een eenzelfde toename van R&D-activiteiten in het land makkelijker.

  4. De recente daling van de Mexicaanse peso ten opzichte van de Amerikaanse dollar, van MX $ 18 naar MX $ 25, heeft het concurrentievermogen van Mexico als exporteur aanzienlijk vergroot.

  5. Toegang tot zeer betaalbaar Amerikaans aardgas en een overvloed aan hernieuwbare energiebronnen geeft Mexico een gunstige positionering van de energiekosten.

  6. De recente ondertekening van de Verenigde Staten-Mexico-Canada overeenkomst (USMCA), de nieuwe Noord-Amerikaans Vrijhandelsverdrag (NAFTA), maakte een einde aan drie jaar onzekerheid over de vrije handel die een diepgaande impact had op enkele van de belangrijkste industrieën in de regio, inclusief de auto-industrie. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde dat "een van de slechtste handelsovereenkomsten" nu was omgezet in een "kolossale overwinning voor boeren en fabrieksarbeiders" toen de deal werd ondertekend. USMCA is vooral een modernisering van de 26-jarige NAFTA, inclusief updates over de bescherming van intellectuele eigendom, internet, investeringen, staatsbedrijven en valuta, evenals stimulansen voor autoproductie in Noord-Amerika. De zekerheid die deze overeenkomst biedt, brengt de stabiliteit in het investeringsklimaat van Mexico terug.

Meld je aan voor het webinar: Lessons learned from China 

Omgaan met grote directe buitenlandse investeringen is niets nieuws voor Mexico. Het land heeft een jarenlange bewezen track record als productie hub voor top industrieën wereldwijd. Mexico is de zesde grootste fabrikant van lichte voertuigen ter wereld, met fabrieken van de top 20 automerken ter wereld. Daarbij staat het land op de vijfde plaats als fabrikant van auto-onderdelen.

Hoewel Mexico op de twaalfde plek ter wereld staat als lucht- en ruimtevaartfabrikant, is het land de op twee na grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen in de ruimtevaart. Dit heeft de afgelopen tien jaar voor een groei van 14% gezorgd in de Mexicaanse lucht- en ruimtevaartindustrie. Daarnaast is Mexico ook de zesde grootste fabrikant van elektronica en technologie ter wereld, met een sterke aanwezigheid in IT apparatuur, consumentenelektronica en elektronicaproductie.

In de afgelopen weken/maanden rijst de vraag of het coronavirus de rol van China als ’s werelds toonaangevende fabrikant zal beëindigen steeds vaker op. Sommigen vragen zich af of Mexico het volgende China zou kunnen worden. Hoewel dit nog valt te bezien, zijn er inmiddels al Japanse fabrikanten van auto-onderdelen die de productie van fabrieken in China naar fabrieken in Mexico verschuiven. Daarbij is de belangstelling van Chinese fabrikanten significant toegenomen voor productie in Mexico.

Terwijl andere productie-grootmachten hun ogen al op Mexico richten, lijkt het land zelf zich nog niet volledig bewust te zijn van deze unieke kans. Mexico heeft nu de mogelijkheid om investeerders die op zoek zijn naar de volgende, ideale, productie hub naar zich toe te trekken.

De vorige president van Mexico, Enrique Peña Nieto, heeft geprobeerd om een ‘Mexicaans Moment’ te ontketenen. Het is nu aan zijn opvolger, president Andrés Manuel López Obrador, om ervoor te zorgen dat het land profiteert van het echte Mexicaanse moment dat nu vorm krijgt. Alleen de tijd zal uitwijzen of Mexico's once in a lifetime president deze once in a lifetime kans zal grijpen.

Ondernemen in Mexico

NLinBusiness en de NL Business Hub in Mexico-Stad, Holland House Mexico, staan klaar om al je vragen te beantwoorden omtrent ondernemen in Mexico en de uitdagingen rondom het coronavirus. Op de website vind je verschillende artikelen en webinars omtrent de situatie in Mexico. Liever een gesprek? Plan een call met de NL Business Hub in Mexico-Stad en krijg je vragen gelijk beantwoord.