Wil jij gaan ondernemen buiten onze landsgrenzen? Dan kan België een logische eerste stap zijn. Taalproblematiek speelt een minder grote rol én je hoeft er niet al te ver voor te reizen.
Hoewel de afstand erg klein is, ervaren Nederlandse ondernemers die wij spreken toch wel grote (cultuur)verschillen. We vroegen een aantal ondernemers die actief zijn in België om waardevolle tips bij het zakendoen. We delen er graag vijf met jou.
Veel wet- en regelgeving in België is duidelijk anders, dus het is aan te raden om een goede accountant in arm te nemen. Deze kan je goed adviseren en natuurlijk behoeden voor fouten.
Wat bijvoorbeeld anders gaat, is dat je personeel móet uitbetalen via payrolling. Belgisch personeel is hierdoor onder andere verzekerd. Het verschil tussen bruto- en nettoloon is daardoor aanzienlijk hoger dan in Nederland.
Een bedrijfscultuur in België is toch vaak net wat anders. Een Nederlandse ondernemer stelt dat personeel zich nog echt personeel voelt. Men doet wat de baas zegt, maar toont verder weinig initiatief.
Wanneer je in staat bent om bij het opzetten van je bedrijf in België een Nederlandse collega mee te nemen, kun je hier ontzettend je voordeel mee doen. Via deze weg kun je duidelijk maken wat van het personeel wordt verwacht.
Een belangrijk aspect om aan te denken bij het starten van je bedrijf in België, is de toets van bekwaamheid. In België noemt men dat basiskennis bedrijfsbeheer. Men checkt aan de hand van jouw ervaring en genoten opleidingen of je ‘geschikt’ ben om de gewenste onderneming te voeren.
Nederlandse ondernemers ervaren dit proces als bureaucratisch en streng. Een ondernemer die wij spraken die al 30 jaar een bedrijf heeft in Nederland, kreeg pas na grondig onderzoek een akkoord op de bekwaamheid.
Belgen zijn dol op uitjes, ook op zakelijk gebied. Daarin zijn ze toch wel een stuk ‘mediterraanser’ dan dat wij zijn. Nederlandse ondernemers doen er goed aan een Belg mee naar een voetbalwedstrijd te nemen of een theatershow. Ook een uitgebreide lunch kan een effectieve manier zijn om je band te versterken met een zakenrelatie. Drink hier vooral een lekker wijntje bij!
Een Nederlandse ondernemer in de Retail vertelt ons dat hij een verschil opmerkt tussen de Belgische en Nederlandse consument. Belgen zijn over het algemeen bereid een betere prijs te betalen, maar verwachten daar wel meer service voor terug. Ze vinden het ook niet erg om daarvoor te wachten. In Nederland is men prijsgevoeliger en wil men vooral snel en efficiënt worden geholpen.
Ga dus op onderzoek uit voor jouw product of dienst of hier ook mogelijke verschillen in behoefte zitten!
De NL Business Hub in Antwerpen/Brussel, de Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg (NKVK), is een uitstekende partij om Nederlandse ondernemers te helpen bij zakendoen. Als onafhankelijk aanspreekpunt kan deze organisatie je van waardevolle kennis en contacten voorzien.
Waar moet je rekening mee houden voordat je jouw bedrijf begint? Wat is een geschikte advocaat? Welke Nederlandse bedrijven in jouw sector zijn je voorgegaan? Met dit soort vragen kun je uitstekend terecht bij de NKVK!