Gepubliceerd op 27 juni 2019

Netwerk NLinBusiness breidt zich uit met volgende ‘business hub’ in Kuala Lumpur

Goed nieuws voor ondernemers die zakendoen in Maleisie: Kuala Lumpur is toegevoegd aan het netwerk van business hubs van NLinBusiness. In aanwezigheid van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, ontving de Malaysian Dutch Business Council (MDBC) op 28 maart het NLinBusiness-kwaliteitskeurmerk. Door deze accreditatie is de MDBC nu onderdeel van het snelgroeiende netwerk van ‘business hubs’. De MDBC is een belangrijke startplek voor Nederlandse bedrijven die op de Maleisische markt aan de slag willen en een goed netwerk om zich heen zoeken om een vliegende start te maken op de Maleisische markt.

Wereldwijd heeft NLinBusiness veertig grootstedelijke regio's geïdentificeerd met grote kansen en mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers. En ook Kuala Lumpur hoort daarbij. Eerder trad het Holland House Colombia al toe tot het NLinBusiness-netwerk en werd het Holland House Mexico geopend. Op korte termijn zullen nog vier business hubs volgen. Een accreditatie is een vorm van erkenning, een kwaliteitsstempel. Dit garandeert ondernemers dat zij bij elke business hub dezelfde kwaliteit advies en dienstverlening kunnen verwachten.

 

Markt van drie miljard mensen

Volgens Marco Winter, algemeen directeur van MDBC is Nederland een grote economische partner voor Maleisië, zowel voor investeringen als voor de handel. Hij noemde het eerder al dé perfecte gateway naar een markt van drie miljard mensen. Winter: “Toch heeft Maleisië niet zoveel bekendheid in Nederland. Nu de ASEAN regio een steeds grotere prioriteit krijgt in Nederland, is deze accreditatie door NLinBusiness niet alleen een fantastische erkenning van onze organisatie, ons netwerk, en de services die wij verlenen, maar ook erg belangrijk om Maleisië beter op de kaart te zetten in Nederland.”

 

Waarom Nederland en Maleisië veel gemeen hebben

Nederland en Maleisië niet veel gemeen? Volgens Karin Mössenlechner, Nederlandse ambassadeur in Kuala Lumpur, zijn er juist belangrijke overeenkomsten: “Beide landen hebben een open economie en zijn afhankelijk van internationale handel. Zoals Nederland de hub naar Europa is, is Maleisië de hub naar de ASEAN-markt. Meer dan 200 Nederlandse bedrijven zijn al actief in Maleisië en profiteren van het aantrekkelijk zakenklimaat. De ambassade en de MDBC werken intensief samen om het ecosysteem voor Nederlandse bedrijven in Maleisië verder te verbeteren en staan klaar om ondernemers wegwijs te maken in deze dynamische markt.”

 

Ondernemers maken graag gebruik van de MDBC.

Tim Klappe, Managing Director Asia Pacific bij MPS Systems, heeft recent een kantoor in Maleisië opgezet. De MDBC is een brok van kennis en stond meteen klaar om het netwerk met ons te delen, zodat wij een snelle start konden maken met het opzetten van onze operatie in Maleisië. Vooral op het gebied van Maleisische connecties en service verleners in de human resources sector kwam dit zeer goed van pas."

 

Stageprogramma Nederlandse studenten

De MDBC is met haar 270 leden één van de meest actieve business councils in Kuala Lumpur en heeft ook kantoren in Penang en Johor. Marco Winter: “Wij organiseren veel business-, educational- en networking-evenementen. Ook vertegenwoordigen wij samen met de ambassade onze leden bij de Maleisische autoriteiten. Daarnaast is een van onze unieke services het stageprogramma voor Nederlandse studenten die in Maleisië willen stagelopen. Op die manier maken jaarlijks meer dan honderd Nederlandse studenten kennis met het Maleisische bedrijfsleven. Zo stomen wij de toekomstige exporteurs naar Maleisië klaar.”