Ondernemen in India

Zakelijke kansen in India

India biedt kansen in de sectoren energie, high tech systemen & materialen en life sciences & health voor Nederlandse ondernemers. NLinBusiness.com ondersteunt Nederlandse bedrijven bij het benutten van deze kansen met een sterk platform, marktinformatie en waardevolle contacten. Lees hier alles over ondernemen in 's werelds dichtstbevolkte subcontintent.

Partnernetwerk
Partners in India

Culture-Inc

Commerciële Dienstverlener
Esther Janssen

Esther Janssen, Coach

Meer info

Elceco

Commerciële Dienstverlener
Marloes Wittebroek

Marloes Wittebroek, Eigenaar | Directeur

Meer info

Ebury

Commerciële Dienstverlener
Duco Rooyaards

Duco Rooyaards, Head of Partnerships

Meer info

NBSO Ahmedabad

Overige Nederlandse posten
Dhr. Amlan Bora

Dhr. Amlan Bora, Chief Representative

Meer info

Indo-Dutch Chamber of Business & Sciences (IDCBS)

Business Council
Swapna Shivapurkar

Swapna Shivapurkar, Executive Manager

Meer info

Nederlandse ambassade in New Delhi

Ambassade
Nederlandse ambassade in New Delhi

Nederlandse ambassade in New Delhi, Consulaire afdeling

Meer info

Netherlands India Chamber of Commerce and Trade (NICCT)

Business Council
Edith Nordmann

Edith Nordmann, Chairman NICCT

Meer info

NBSO Hyderabad

Overige Nederlandse posten
Dhr. Ram Babu Vedantham

Dhr. Ram Babu Vedantham, Deputy Representative

Meer info

India Netherlands Business Circle Bangalore (INBCB)

Business Council
Monika Gogna

Monika Gogna, Secretary

Meer info

Netherlands India Business Circle Bangalore (NIBCB)

Business Council
Monika Gogna

Monika Gogna, Vice President

Meer info

Tips voor zakendoen in India

1. Let op de hiërarchie

De Indiase samenleving is van oudsher gebaseerd op een kastensysteem. Hoewel het kastensysteem niet meer de norm is in zakelijke situaties, zijn werkrelaties in India nog wel vaak hiërarchisch. De baas neemt de besluiten. Houd hier rekening mee. Juniormedewerkers krijgen duidelijke instructies en bijna geen ruimte voor eigen inbreng.

2. Wees formeel

Indiërs vinden formele titels belangrijk en spreken graag met iemand op het juiste niveau. Een eerste handdruk is gebruikelijk, maar raak iemand daarna niet meer aan. Vermijd gesprekken over gevoelige thema’s als religie, armoede, immigratie of het kastensysteem.

3. Investeer in de zakenrelatie

Het is zeer belangrijk om een persoonlijke relatie op te bouwen met een zakenrelatie. Een Indiër doet namelijk alleen zaken met bekenden. Bezoek de Indiase zakenpartner of zijn bedrijf persoonlijk. Zakelijke diners zijn daarnaast gebruikelijk in India om de zakenrelatie op te bouwen. Het is de moeite waard, want een goede plaatselijke partner kan doorslaggevend zijn bij het zakendoen in India.

4. Spreek de juiste taal

India kent vele talen, maar Engels is een veelgebruikte taal bij het zakendoen in India. Houd er rekening mee dat het Engels van Indiërs redelijk formeel is. Probeer ook een paar woorden van de plaatselijke taal van de zakenpartner te gebruiken, zoals een groet of dankwoord. De zakenpartner waardeert dit.

5. Let op lichaamstaal

Wees bewust van lichaamstaal. Houd ongeveer een armlengte afstand aan. Vermijd houdingen zoals handen over elkaar en handen op de heupen. Zulke lichaamstaal kan agressief overkomen op zakenpartners.

6. Wees geduldig

Zakendoen in India kan relatief langzaam gaan. Voordat er een besluit is genomen, gaan er veel afspraken en opties heen en weer. Dit zorgt vaak voor vertraging. Verwacht daarom niet te snel resultaten maar wees geduldig. Plan genoeg tijd om tot afspraken te komen.

7. Vergader niet te vroeg

Plan vergaderingen in India niet eerder dan halverwege de ochtend. Door het drukke woon-werkverkeer kan een vroege afspraak lastig zijn voor de zakenpartner. Plan zelf ook genoeg tijd in om op de locatie van de afspraak te komen. Verder is het niet vreemd als Indiërs te laat komen, zeker bij afspreken met iemand die een hoge status heeft.

8. Vermijd eten met de linkerhand

Let er bij een zakendiner op dat de linkerhand nooit het eten aanraakt. Indiërs zien dit namelijk als onrein. Wijs ook niet met de linkerhand. Het is geen probleem om het bestek met beide handen te gebruiken. Veel eten Indiërs om geloofsredenen geen rundvlees.

9. Pas op met cadeaus presenteren

Begin het zakelijke contact goed door een klein relatiegeschenk te geven tijdens de eerste ontmoeting. Presenteer het geschenk echter met beide handen. De ontvanger zal het geschenk meestal niet gelijk openen. Dring hier dus niet op aan.

10. Kleed niet informeel

Vermijd informele kleding. Kies voor gepaste en zakelijke kleding. Door de hitte in India zijn kledinggewoontes wel aangepast op het klimaat. Zo is het bijvoorbeeld acceptabel om op een hete dag een overhemd met korte mouwen te dragen. Een korte broek is echter niet netjes.

Niet gevonden wat je zocht? NLinBusiness.com kan jou persoonlijk verder helpen

NLinBusiness.com is hét platform voor internationaal zaken doen. Wij zijn in het leven geroepen om mkb bedrijven te ondersteunen in zaken doen in het buitenland. Neem gerust contact met ons op met een specifieke vraag.

Max Kamperman

Max Kamperman

Partner Success Manager voor NLinBusiness.com