Ondernemen in Zweden

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Zweden staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Zweden.

Marktinformatie over Zweden

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Zweden, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

Whitepaper | Belangrijke aspecten van internationaal verzekeren

Whitepaper | Belangrijke aspecten van internationaal verzekeren

Internationaal ondernemen is fantastisch, maar let op deze belangrijke aspecten van internationaal verzekeren! Vaak kom je er pas later achter, maar wanneer je zakendoet in het buitenland is het erg…

Lees verder
OOK JIJ KUNT ONDERHANDELEN IN HET ENGELS!

OOK JIJ KUNT ONDERHANDELEN IN HET ENGELS!

Onderhandelen in het Engels is een vak apart. Je moet niet alleen je zakenpartner overtuigen met de juiste argumenten, maar je moet ook nadenken over de goede vertaling daarvan. En,…

Lees verder
NETWERKEN IN HET ENGELS? WE’VE GOT YOU COVERED!

NETWERKEN IN HET ENGELS? WE’VE GOT YOU COVERED!

Improve Your Business English gelooft echt dat iedereen, en dan bedoelen we iedereen, baat heeft bij netwerken. Of het nu via een netwerkevenement of met online social networking zoals LinkedIn…

Lees verder
Wereldwijde kansen voor de Nederlandse LSH-sector: sterk herstel, versnelde transformatie

Wereldwijde kansen voor de Nederlandse LSH-sector: sterk herstel, versnelde transformatie

Inzichten uit het Task Force Health Care Onderzoek Internationaal Ondernemen 2022. Internationaal ondernemen blijft voor de Nederlandse Life Sciences & Health (LSH) sector onverminderd belangrijk. De Covid-19-pandemie heeft een grote…

Lees verder
Neem vrijblijvend contact op
Lise Hordijk International Business Manager

Neem vrijblijvend contact op

NLinBusiness helpt je verder met jouw vraag over ondernemen in Zweden

Neem contact op

Contact dienstverlener

"*" indicates required fields

Stel direct je vraag aan deze dienstverlener via dit formulier.
Naam*

Evenementen in of over zakendoen in Zweden

Tips voor succesvol zakendoen in Zweden

1.Wees open

Potentiële zakenpartners willen veel over hun zakenpartners weten, maar zijn over zichzelf terughoudender. Een open opstelling is raadzaam. Het is normaal als er stiltes vallen tijdens een vergadering. Geef de gesprekspartner dan de tijd om na te denken. Zweden uiten kritiek op een indirecte manier en zeggen niet snel duidelijk ja of nee. Onderbrekingen worden gezien als onbeleefd en slechte zakelijke etiquette.

2. Werk aan vertrouwen

Breek het ijs door tijdens gesprekken een paar woorden Zweeds te spreken. Wat kennis van de Zweedse cultuur helpt ook. De zakenpartner zal over het algemeen interesse tonen voor uw producten of diensten. Dat betekent niet altijd dat er op korte termijn een overeenkomst gesloten wordt. Als er eenmaal een bedrijfsrelatie is opgebouwd, zijn Zweden trouwe klanten en betrouwbare zakenpartners.

3. Kleed naar het weer

De seizoenen kennen wat extremere verschillen dan in Nederland. De zomers kunnen heter zijn en de winters kouder. In de winter is het gebruikelijk om met winterkleding en stevige warme schoenen naar het werk te komen, die worden verruild voor nettere werkschoenen op kantoor.

4. Kleed niet te opzichtig

Zweden hechten veel waarde aan maatschappelijke gelijkheid. Op de werkvloer is men casual gekleed, maar voor zakelijke afspraken kleedt men zich wat conservatiever. Zweden zijn over het algemeen stijlvol, maar opzichtigheid wordt niet gewaardeerd. Ze waarderen bescheidenheid, stijl en discretie.

5. Vermijd dure geschenken

Relatiegeschenken zijn bij een eerste kennismaking niet gebruikelijk. Eventueel een kleine attentie, zoals Nederlandse lekkernijen. Vermijd dure geschenken. De Zweedse belastingdienst beschouwt ze als een vorm van inkomen. Het is netjes om bijvoorbeeld een fles wijn of chocola mee te nemen bij een uitnodiging thuis.

4. Doe bewust zaken

Voor Zweedse ondernemers staan bewust zakendoen en maatschappelijk verantwoord ondernemen voorop. Denk aan gendergelijkheid, mensenrechten en het klimaat. Zweden vinden de betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van diensten en goederen erg belangrijk. Producten zijn onderhevig aan strenge kwaliteitscontroles. Zweedse zakenpartners worden sneller overtuigd door meetbare resultaten en cijfers, zoals rapporten, kwalificaties en Zweedse certificaten.

7. Let op horizontale structuur

De algemene organisatiestructuur binnen Zweedse bedrijven is horizontaal. Hiërarchie en status zijn minder belangrijk. Verantwoordelijkheden en bevoegdheden delegeren is vanzelfsprekend. Dat resulteert in een grote mate van zelfstandigheid. Medewerkers in een leidinggevende positie komen echter zelden autoritair over. Het gebruik van titels komt weinig voor en men spreekt elkaar aan met de voornaam.

8. Kom op tijd

Goed plannen is onderdeel van de Zweedse levensstijl. Agenda’s worden lang van tevoren vol gepland. Te laat komen is onbeleefd. Wees dus ook op tijd. Bel even om aan te geven wanneer u onverhoopt te laat komt. Zweden komen hun afspraken na en verwachten dat ook van hun zakenpartners.

9. Wees niet te impulsief

Besluitvormingsprocessen vergen tijd in Zweden. Zweden beschouwen impulsieve beslissingen als niet serieus. Voordat ze een beslissing nemen, onderzoeken ze eerst grondig alle feiten en mogelijke alternatieven. Bovendien hecht men hoge waarde aan eenstemmigheid en harmonie. Zweden mijden conflictsituaties het liefst.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.