Ondernemen in Polen

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de MKB ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Polen staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Polen.

Ondernemen in Polen uitgelicht

Jesper van Dijk, Green Partners B.V.

Jesper van Dijk, Green Partners B.V.

“Het heeft even geduurd voordat we de behoeftes van het personeel in Polen goed genoeg kenden om de mensen zoveel mogelijk binnenboord te houden.”

Lees verder
Rob Muller, Senzora B.V.

Rob Muller, Senzora B.V.

"Dankzij de contacten van de NL Business Hub Warschau is Senzora inmiddels bij acht potentiële relaties op bezoek geweest in Polen en zitten we dicht tegen de eerste omzet aan."

Lees verder
Podcast: Polen willen eerst begrip, en dan pas zaken doen

Podcast: Polen willen eerst begrip, en dan pas zaken doen

Autonomie is voor Polen een cruciaal begrip. Volgens Esther Janssen, oprichter van Culture-Inc. en schrijver van het boek Zakendoen van hier tot Tokio, onderschatten Nederlanders dat.

Lees verder

Ontmoet de NL Business Hub in Warschau

Onze partners in het buitenlandde NL Business Hubs, zijn te vinden in meer dan 25 landen evertellen je alles over de lokale cultuur en de marktkansen van het land waar jij zaken wil doen.

Wil je zakendoen in Polen? We brengen je graag in contact met Wouter Barmentloo, managing director van de NL Business Hub in Warschau, de Netherlands Polish Chamber of Commerce. In de video vertelt zijn voorganger, Elro van den Burg, wat de Hub voor jou kan betekenen.

Lees hier meer over de NL Business Hub in Warschau

Lees hier meer over de NL Business Hub in Warschau

Neem vrijblijvend contact op
Anna Zadrożna Managing Director

Neem vrijblijvend contact op

De NL Business Hub in Warschau, de Netherlands Polish Chamber of Commerce helpt je verder met jouw vraag over ondernemen in Polen

Neem contact op

Contact dienstverlener

"*" indicates required fields

Stel direct je vraag aan deze dienstverlener via dit formulier.
Naam*

Netwerk evenementen in Polen

The Orange Ball 2023

Hilton Warsaw City
With the greatest pleasure, we wish to invite you to the next edition of the charity Orange Ball! The Orange Ball is our flagship event, attracting over 300 participants from various…
Bekijk evenement

Dutch Day: Climate and Energy transformation of companies | Łódź

Monopolis
On the 2nd of October the Dutch Day will be held, together with the City of Łódź, Deloitte and ING Bank. The event will be opened by the Ambassador of…
Bekijk evenement

Webinar Civil proceedings before Polish courts – key information

We kindly invite to a webinar hosted by our member company JDP Law Firms. JDP Law Firm is a leader in the sector of legal advice to and representation of…
Bekijk evenement

New date: 7.10 | Networking bike tour on Polish-Czech border

Nowa Ruda
We cordially invite our members and friends from Lower Silesia to an open-air networking event on two wheels! Join our bike tour in the beautiful surroundings of the Polish-Czech Sudeten…
Bekijk evenement

Networking meeting with KLM | Wrocław

Hotel Altus Palace
The NPCC, together with KLM, Wrocław Airport, BPCC and ABSL cordially invite you to the event organized on the occasion of the launch of the second daily KLM connection from Wrocław…
Bekijk evenement

Circular Week: Put economy in circular motion!

CIRCULAR WEEK INITIATIVE 2023: PUT ECONOMY IN CIRCULAR MOTION Circular Economy as a tool to mitigate climate change and biodiversity lossCircular Week is a nationwide educational campaign about circular economy, sustainable…
Bekijk evenement

Duurzame Logistiek - Interactief Webinar - EMEA NL Business Hubs

Duurzame logistiek wordt steeds belangrijker. Transport en logistiek zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde CO2-uitstoot. Duurzame logistiek gaat niet alleen over milieubewustzijn, maar ook over het herdefiniëren…
Bekijk evenement
Laad meer Laad minder

Actuele informatie over de Poolse markt

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Polen, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

E-Book: Vergroot je marktkansen met AEXI

E-Book: Vergroot je marktkansen met AEXI

Vergroot je kansen op de internationale markt met de juiste marktinformatie! Internationaal ondernemen begint met een goede voorbereiding. Het raadplegen van de juiste bronnen voor het maken van je exportplan…

Lees verder
Factsheet succesvol zakendoen in Europa

Factsheet succesvol zakendoen in Europa

Zakendoen in Europa: net even anders dan je gewend bent Internationaal zakendoen betekent nieuwe markten ontdekken en inspelen op kansen en mogelijkheden. Maar ook weten met wie je het beste…

Lees verder
De grens over: ondernemen in Polen

De grens over: ondernemen in Polen

Jesper van Dijk is manager Finance bij Green Partners B.V., het grootste bloemen verwerkings- en boekettenproductiebedrijf in Europa. In 2016 opende Green Partners B.V. een productielocatie in Wroclaw, Polen. Wij…

Lees verder
Column Ben van Vrie: Ondernemerschap, vakmanschap en relaties zijn key in Polen

Column Ben van Vrie: Ondernemerschap, vakmanschap en relaties zijn key in Polen

Ben van de Vrie is vicevoorzitter van de bilaterale handelskamer Netherlands-Polish Chamber of Commerce (NPCC). In deze column vertelt hij over ondernemerschap in Polen en hoe de NPCC Nederlandse ondernemers kan…

Lees verder

Ebook: Succesvol starten in Polen

Hoe betreed je efficiënt de Poolse markt? Wat moet je vooraf regelen? En hoe groei je door in Polen? Op deze en andere vragen vind je een antwoord in dit e-book.

Download e-book

Tips voor succesvol zakendoen in Polen

 

1. Gebruik een tolk buiten de steden

Pools is de officiële taal. Daarnaast spreken veel mensen in de grote steden goed Engels, vooral de jongere generatie. Bij het zakendoen buiten deze steden en bij de Poolse overheid is het gebruik van Engels minder vanzelfsprekend. Informeer daarom van tevoren of een tolk nodig is of niet. Het spreken van een paar Poolse woorden maakt een goede indruk en wordt gewaardeerd.

2. Respecteer de zakelijke gebruiken

De Poolse zakencultuur is vrij formeel. Draag nette kleding: pak en stropdas voor mannen en bijvoorbeeld blazer en nette schoenen voor vrouwen. Schud verder geen handen boven de drempel bij een ontmoeting aan de deur. Dit wordt gezien als een teken van ongeluk. Houd er rekening mee dat de ontvangst bij grote ondernemingen en staatsbedrijven meestal uit meerdere personen bestaat.

3. Leg afspraken duidelijk vast

Maak duidelijke afspraken; denk niet te snel dat de Poolse zakenpartner op dezelfde golflengte zit. Het is verstandig om na een zakelijke bijeenkomst dat wat besproken is per e-mail te bevestigen.

4. Besteed aandacht aan contacten

Hoewel Poolse zakenmensen formeel kunnen zijn, is persoonlijk contact erg belangrijk. Polen leren hun buitenlandse zakenpartners graag kennen, zodat ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ga daarom niet te snel over op zakendoen tijdens gesprekken. Neem de tijd om een zakenrelatie op te bouwen voor de lange termijn.

5. Plan genoeg tijd in

Zakendoen in Polen kost tijd. Onder meer vanwege het persoonlijke contact en de formaliteiten, vraagt een zakelijke deal veel geduld. Houd er bovendien rekening mee dat de bureaucratie het zakendoen enorm kan vertragen. Plan hier dus genoeg tijd voor in.

6. Wissel visitekaartjes uit

Visitekaartjes worden meestal uitgewisseld aan het einde van de eerste zakelijke ontmoeting. Het is belangrijk om eventuele universitaire titels en functietitels op de kaartjes te zetten. Ook is het handig om één kant in het Pools te bedrukken.

7. Pas op met gevoeligheden

Het geloof is belangrijk voor een groot deel van de Poolse bevolking. Maak daarom geen grapjes over kerk en religie. Ook onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, het communisme, abortus en homorechten liggen gevoelig. Vermijd deze onderwerpen en wees voorzichtig als ze in een gesprek naar boven komen.

8. Onderschat de hiërarchie niet

Hiërarchie is belangrijk in Polen, vooral bij de overheid en grote (staats)bedrijven. Degene met beslissingsbevoegdheid neemt ook daadwerkelijk de beslissingen. Vaak is dit ook de persoon die vergaderingen opent en leidt. Poolse managers zullen niet snel iets delegeren. Onderschat deze hiërarchie niet bij onderhandelingen en het sluiten van deals.

9. Geef geen verkeerde cadeaus

Een klein relatiegeschenk kan prima in Polen. Geef echter geen chrysanten of een even aantal bloemen. Dit wordt geassocieerd met begrafenissen. Ook wodka is geen goede keuze. Kies liever voor een typisch Nederlandse lekkernij of drank. Geef ook geen dure cadeaus, want dit brengt de ontvanger in verlegenheid.

10. Kom niet te laat

Het is in Polen beleefd om op tijd te komen voor afspraken. Polen verwachten dit ook van buitenlandse zakenpartners. Plan daarnaast afspraken minimaal 4 tot 5 dagen van tevoren in.

Bron: RVO.nl

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.