Ondernemen in Japan

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor Japan staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in Japan.

Marktinformatie over Japan

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over Japan, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

Brexit betekent voor ons vertraging, vertraging, vertraging -Rico Jalink

Brexit betekent voor ons vertraging, vertraging, vertraging -Rico Jalink

Rico Jalink is Sales & Marketing Manager van de firma ACP International uit Dronten. ACP is bijna 40 jaar geleden opgericht. Zij leveren wereldwijd technische bureaustoelonderdelen en gasveren voor de…

Lees verder
Vind het beste talent voor je buitenlandse kantoor

Vind het beste talent voor je buitenlandse kantoor

Culturele sensitiviteit speelt een cruciale rol bij het scouten van de juiste mensen voor je buitenlandse vestiging. Een gebrek daaraan noemt Raymond Smid, oprichter van het internationale recruitmentbureau Exportselect, zelfs…

Lees verder
5 tips bij internationale cultuurverschillen

5 tips bij internationale cultuurverschillen

Bereid je voor op internationale cultuurverschillen, 5 tips Ieder land heeft zijn eigen cultuur, gewoonten en gebruiken. Wie internationaal onderneemt, krijgt hiermee te maken. Als je vooraf weet waarmee je rekening…

Lees verder
EXPORTVERHALEN: Waarom ze in Japan een kleiner formaat pizza wensen - Robbert Hazelaar podcast by WTC

EXPORTVERHALEN: Waarom ze in Japan een kleiner formaat pizza wensen - Robbert Hazelaar podcast by WTC

In de podcast EXPORTVERHALEN delen exporterende ondernemers hun ervaringen op het gebied van export. Spannende, leuke, interessante en boeiende verhalen die vol zitten met anekdotes en tips en tricks. De…

Lees verder
Neem vrijblijvend contact op
Max Kamperman Partner Success Manager

Neem vrijblijvend contact op

NLinBusiness helpt je graag verder met jouw vraag over ondernemen in Japan.

Neem contact op

Contactformulier

"*" indicates required fields

Laat je gegevens achter en wij nemen z.s.m. contact met je op.
Naam*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Evenementen in of over zakendoen in Japan

Business Days Azië 2024

Rotterdam, Nederland
Ontdek de kansen voor uw bedrijf tijdens de Business Days Azië, op 5 en 6 maart 2024.  Tijdens deze Business Days gaan we in op marktkansen in China, Japan, Taiwan,…
Bekijk evenement

Foodex Japan

Tokio
De Japanse economie bevindt zich in een fase van transformatie, een fase waarin grote kansen liggen voor Nederlandse ondernemers. Ook de enorme voedsel- en drankenindustrie in Japan maakt een periode…
Bekijk evenement

Studiereis Japan 4.0

Tokyo, Japan | €6.750,00
 Klaar voor een avontuur dat zowel je professionele als persoonlijke horizon zal verbreden? Na het overweldigende succes van onze studiereis in 2023, organiseren we opnieuw een studiereis naar Japan.De “Japan…
Bekijk evenement

Astronomical Telescopes & Instrumentation '24

Yokohama, Japan | €1.500,00
De tweejaarlijkse SPIE Astronomical Telescopes & Instrumentation conferentie is de grootste in haar sector en gefocust op astronomische instrumentie vanaf de grond en de ruimte. Meer dan 2000 experts, wetenschappers,…
Bekijk evenement
Laad meer Laad minder

9 tips voor succesvol zakendoen in Japan

1. Pak uw geschenk nog niet uit

Cadeaus geven is normaal in de Japanse cultuur. Onderzoek vooraf welk geschenk past bij de zakelijke partner. Geef geen giften in sets van 4. Het woord voor 4 wordt hetzelfde uitgesproken als het woord voor dood. Bij een ingepakt geschenk, wacht dan met openmaken tot de vergadering is beëindigd en iedereen de ruimte heeft verlaten.

2. Wees niet te gehaast

Begin pas met eten en drinken tijdens een zakelijke bijeenkomst als de leidinggevende toestemming geeft. Japanse zakenlui spreiden verder het risico over meerdere zakenpartners en controleren zaken veelvoudig. Dit proces is tijdrovend en vraagt veel geduld.

3. Overdrijf niet

Aanpassing aan de Japanse cultuur is verstandig, overdrijf echter niet. Maak geen overdreven buigingen en gebruik geen Japanse woorden als niet zeker is of het in de situatie past. Een zekere mate van terughoudendheid heeft in dit opzicht vaak de voorkeur.

4. Respecteer de hiërarchie

Japanse bedrijven kennen een sterke hiërarchie. De chef is vaak ouder dan het personeel. Bekritiseer de chef nooit in het bijzijn van een ander. Dit is gezichtsverlies en onvergeeflijk. Men bedankt de chef altijd voor een terechtwijzing en geeft daarna pas uitleg – indien nodig.

5. Schakel een tolk in

De meeste Japanners spreken maar één taal en in de grote steden is de beheersing van de Engelse taal beperkt. Het is daarom aan te raden om een tolk mee te nemen. Verder is het handig om belangrijke informatie in het Engels op hand-outs uit te delen. Japanners ontvangen ook graag een kopie van presentaties.

6.Ken de vergadercultuur

De gastheer wijst de plaatsen toe in de vergaderruimte. De hoogste in rang zit aan het hoofd van de tafel. Maak verder notities en herhaal ideeën tijdens een vergadering om interesse te tonen. Draag formele kleding bij zakelijke afspraken en kom op tijd. Japanners hechten veel waarde aan stiptheid.

7. Groet met een buiging

In Japan begroet men elkaar met een buiging, niet met een handdruk. De buiging varieert van een informele knik tot een diepe respectvolle buiging. Japanners verwachten van buitenlandse zakenpartners niet dat zij deze regels kennen. Bij het bezoeken van Japanners thuis of in tempels en andere historische gebouwen is het gebruikelijk om schoenen uit te trekken.

8. Bouw een band op

In Japan is de groep belangrijker dan het individu. Het is belangrijk om een goede verstandhouding op te bouwen voordat er zaken worden gedaan. Humor wordt echter niet aangeraden in het begin. Japanse zakenlui komen conservatief over en zijn niet snel uitbundig.

9. Gebruik visitekaartjes

De eerste kennismaking begint vaak met het uitwisselen van visitekaartjes. Bedruk één zijde in het Japans. Biedt het kaartje vervolgens met twee handen aan, op een wijze waarop deze voor de ontvanger te lezen is. Wissel eerst visitekaartjes uit met de zakenpartner in de hoogste rang.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.