Ondernemen in India

Wij helpen je graag op weg

NLinBusiness is er voor de ondernemer met ambities in het buitenland. Via ons internationaal netwerk vind je de juiste informatie en contacten om snel je weg naar het buitenland te vinden. Ook voor India staan we klaar zodat jij kan starten, opschalen of uitbreiden met je bedrijf in India.

Marktinformatie over India

Actuele marktrapporten, onderzoeken over sectoren en branches, veelgestelde vragen, tips en ervaringen van ondernemers, nieuwsberichten en podcasts. Alle relevante en beschikbare marktinformatie over India, afkomstig van ons NL Business netwerk, vind je in dit overzicht.

Whitepaper | in 5 stappen internationaal verzekeren

Whitepaper | in 5 stappen internationaal verzekeren

Internationaal verzekerd zijn is minstens zo belangrijk als lokaal verzekerd zijn. Veel ondernemers zijn staan daar niet direct bij stil en betalen de prijs achteraf.  Doorloop onderstaande 5 stappen en…

Lees verder
Whitepaper | Belangrijke aspecten van internationaal verzekeren

Whitepaper | Belangrijke aspecten van internationaal verzekeren

Internationaal ondernemen is fantastisch, maar let op deze belangrijke aspecten van internationaal verzekeren! Vaak kom je er pas later achter, maar wanneer je zakendoet in het buitenland is het erg…

Lees verder
Podcast: LET'S GO TO INDIA; ‘De Nederlander’ communiceert heel direct, hetgeen in India sterk verschilt.

Podcast: LET'S GO TO INDIA; ‘De Nederlander’ communiceert heel direct, hetgeen in India sterk verschilt.

LET'S GO TO INDIA! Cultural Insights Partner Member Alette Vonk was als ‘Wereldveroveraar’ de co-host bij BNR radio, om culturele uitleg te geven bij het zakendoen in India. "Veel mensen in…

Lees verder
Whitepaper 'Sancties en ondernemen in het buitenland'

Whitepaper 'Sancties en ondernemen in het buitenland'

Ontdek hoe het Wwft- en KYC-proces kan worden geautomatiseerd met software, slimme koppelingen en openbare data. 8 stappen van het cliëntenonderzoek Valkuilen en veel gemaakte fouten Tips voor een efficiënt…

Lees verder
Neem vrijblijvend contact op
Max Kamperman

Neem vrijblijvend contact op

NLinBusiness helpt je verder met jouw vraag over ondernemen in India.

Neem contact op

Contact dienstverlener

"*" indicates required fields

Stel direct je vraag aan deze dienstverlener via dit formulier.
Naam*

Evenementen in of over zakendoen in India

Business Opportunities Fair 2023 in Manilla

Manilla
Wilt u zakendoen met de Asian Development Bank (ADB)? En bent u op zoek naar het juiste netwerk, specifieke informatie over de bank en 1-op-1-gesprekken op maat? Neem dan op 4…
Bekijk evenement

Innovatiemissie India: Data for Better Health Outcomes in Oncology

India | €250,00
Bent u actief op het gebied van data en digitale technologie en wilt u dit toepassen in het oncologiedomein, of meer algemeen in het medische domein? Wilt u graag in…
Bekijk evenement

Handelsmissie integraal afvalbeheer en circulaire afvaloplossingen naar India

New Delhi | €500,00
Bent u actief op het gebied van integraal afvalbeheer of circulaire afvaloplossingen? En wilt u zakendoen in India? Ga dan van 16 tot en met 20 oktober 2023 mee op…
Bekijk evenement

MEGA CLIMA ALGERIA 2023

Algiers
Mega Clima Algeria, Air Conditioning & Refrigeration Exhibition took place in Algeria at the Safex Expo Centre, between October 10-13, 2022. The biggest Construction & HVAC industry trade show in…
Bekijk evenement
Laad meer Laad minder

Tips voor zakendoen in India

1. Let op de hiërarchie
De Indiase samenleving is van oudsher gebaseerd op een kastensysteem. Hoewel het kastensysteem niet meer de norm is in zakelijke situaties, zijn werkrelaties in India nog wel vaak hiërarchisch. De baas neemt de besluiten. Houd hier rekening mee. Juniormedewerkers krijgen duidelijke instructies en bijna geen ruimte voor eigen inbreng.

2. Wees formeel
Indiërs vinden formele titels belangrijk en spreken graag met iemand op het juiste niveau. Een eerste handdruk is gebruikelijk, maar raak iemand daarna niet meer aan. Vermijd gesprekken over gevoelige thema’s als religie, armoede, immigratie of het kastensysteem.

3. Investeer in de zakenrelatie
Het is zeer belangrijk om een persoonlijke relatie op te bouwen met een zakenrelatie. Een Indiër doet namelijk alleen zaken met bekenden. Bezoek de Indiase zakenpartner of zijn bedrijf persoonlijk. Zakelijke diners zijn daarnaast gebruikelijk in India om de zakenrelatie op te bouwen. Het is de moeite waard, want een goede plaatselijke partner kan doorslaggevend zijn bij het zakendoen in India.

4. Spreek de juiste taal
India kent vele talen, maar Engels is een veelgebruikte taal bij het zakendoen in India. Houd er rekening mee dat het Engels van Indiërs redelijk formeel is. Probeer ook een paar woorden van de plaatselijke taal van de zakenpartner te gebruiken, zoals een groet of dankwoord. De zakenpartner waardeert dit.

5. Let op lichaamstaal
Wees bewust van lichaamstaal. Houd ongeveer een armlengte afstand aan. Vermijd houdingen zoals handen over elkaar en handen op de heupen. Zulke lichaamstaal kan agressief overkomen op zakenpartners.

6. Wees geduldig
Zakendoen in India kan relatief langzaam gaan. Voordat er een besluit is genomen, gaan er veel afspraken en opties heen en weer. Dit zorgt vaak voor vertraging. Verwacht daarom niet te snel resultaten maar wees geduldig. Plan genoeg tijd om tot afspraken te komen.

7. Vergader niet te vroeg
Plan vergaderingen in India niet eerder dan halverwege de ochtend. Door het drukke woon-werkverkeer kan een vroege afspraak lastig zijn voor de zakenpartner. Plan zelf ook genoeg tijd in om op de locatie van de afspraak te komen. Verder is het niet vreemd als Indiërs te laat komen, zeker bij afspreken met iemand die een hoge status heeft.

8. Vermijd eten met de linkerhand
Let er bij een zakendiner op dat de linkerhand nooit het eten aanraakt. Indiërs zien dit namelijk als onrein. Wijs ook niet met de linkerhand. Het is geen probleem om het bestek met beide handen te gebruiken. Veel eten Indiërs om geloofsredenen geen rundvlees.

9. Pas op met cadeaus presenteren
Begin het zakelijke contact goed door een klein relatiegeschenk te geven tijdens de eerste ontmoeting. Presenteer het geschenk echter met beide handen. De ontvanger zal het geschenk meestal niet gelijk openen. Dring hier dus niet op aan.

10. Kleed niet informeel
Vermijd informele kleding. Kies voor gepaste en zakelijke kleding. Door de hitte in India zijn kledinggewoontes wel aangepast op het klimaat. Zo is het bijvoorbeeld acceptabel om op een hete dag een overhemd met korte mouwen te dragen. Een korte broek is echter niet netjes.

Heb je nog vragen?

Neem dan contact met op met NLinBusiness. Wij kunnen je verder op weg helpen of in contact brengen met de juiste personen binnen het netwerk van NLinBusiness.

Stel hier je vraag

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief met maandelijks nieuwe updates

Inschrijven voor de nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.