Gepubliceerd op 15 januari 2024

De feestdagen van Vietnam

De Feestdagen van Vietnam 

Wanneer je op zakenreis gaat naar Vietnam is het belangrijk om rekening te houden met de lokale feestdagen. Deze kunnen namelijk anders zijn dan wat we in Nederland gewend zijn. Tijdens deze dagen zijn veel bedrijven en overheidsinstanties gesloten, wat impact kan hebben op jouw zakenreis. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste Vietnamese feestdagen, zodat je goed voorbereid bent. Ook het e-book Zakendoen in Vietnam helpt je alvast op weg. 

 

 •  1 januari: Nieuwjaarsdag 
  Ook in Vietnam is Nieuwjaarsdag een officiële feestdag. De meeste bedrijven en overheidsinstanties zijn op deze dag gesloten. 
   
 • Tet (Vietnamees Nieuwjaar): 
  De datum van Tet varieert elk jaar en is gebaseerd op de maankalender, meestal eind januari of begin februari. Het is de belangrijkste en langste vakantie in Vietnam, waarbij bedrijven en fabrieken tot wel een week gesloten kunnen zijn. Dit is een tijd van familie, rust en bezinning, en het is belangrijk om te weten dat zakenreizen rond deze tijd moeilijk kunnen zijn door de sluiting van bedrijven en hoge prijzen voor vluchten en accommodatie. 

  Gezamenlijk eten vormt een belangrijk aspect van de nieuwjaarsviering. Behalve de fantastische lokale keuken waar je in aanraking mee komt biedt de Vietnamese voedselsector ook mooie zakelijke kansen. Dit rapport van de RVO en Nederlandse ambassade in Hanoi geeft een overzicht hiervan en de kansen die er liggen voor Nederlandse bedrijven.  
   
 • 30 april: Dag van de Hereniging 
  Deze dag herdenkt de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1975. Overheidskantoren en veel bedrijven zijn gesloten. 

  Saigon, nu Ho Chi Minh Stad, speelde een belangrijke rol in de hereniging en is nog steeds de belangrijkste commerciële hotspot van Vietnam. Lees meer over deze bruisende metropool in dit artikel
   
 • 1 mei: Dag van de Arbeid 
  Net als in vele andere landen, is 1 mei in Vietnam een nationale feestdag. De meeste bedrijven en overheidsinstellingen zijn gesloten. 

  Op deze dag loont het ook om nog eens goed te kijken naar hoe de Vietnamese werkvloer is ingericht. Hoe zit het met werkveiligheid, werktijden en salarissen? Luister naar de podcast van BNR Wereldveroveraars om hier meer over te weten te komen! 
   
 • 2 september: Nationale Onafhankelijkheidsdag 
  Op deze dag viert Vietnam zijn onafhankelijkheid van Frankrijk in 1945. De meeste bedrijven en overheidsinstellingen zijn gesloten. 

  Naast deze nationale feestdagen zijn errond deze periode verschillende lokale festivals en vieringen die ook invloed kunnen hebben op zakelijke activiteiten. Het is raadzaam om je voor vertrek goed te informeren over de specifieke gebruiken en tradities in de regio waar je naartoe gaat. 
   
 • Kerst (Giang Sinh) 
  Kerst in Vietnam is geen nationale feestdag, maar wordt gevierd in heel Vietnam, vooral door de aanzienlijke katholieke bevolking. De meeste bedrijven en overheidsinstellingen zijn geopend. 

 

Zakelijke Impact van Feestdagen 

Tijdens feestdagen in Vietnam, vooral tijdens Tet, kan het zakendoen stagneren. Veel bedrijven sluiten voor een langere periode en werknemers bezoeken hun familie, vaak in andere steden of provincies. Dit kan leiden tot vertragingen in communicatie en projecten. Het is daarom belangrijk om deze perioden in je planning mee te nemen en flexibel te zijn met deadlines rond deze tijden. NL Business Hub in Ho Chi Minh Stad, de Dutch Business Association Vietnam (DBAV), helpt je hierbij.  

Wil je nog meer weten over zakendoen in Vietnam en hoe je je kunt aanpassen aan de lokale cultuur en gebruiken? Bekijk dan ook de DBAV website, waar je nuttige informatie en contacten vindt om je zakelijke activiteiten in Vietnam te ondersteunen.  

Bron: Dutch Business Association Vietnam (DBAV) en NLinBusiness