Gepubliceerd op 27 juni 2019

Tips voor zakendoen in München

Er zijn vele redenen te bedenken om je business uit te breiden naar Zuid-Duitsland en specifieker de stad München. Deerste logische stap is het inwinnen van wat (praktische) informatie. Hoe doet men in Duitsland zaken? Met welke zaken moet je rekening houden? Wat is de ultieme tip die je wilt ontvangen voordat je bij onze oosterburen aan de slag kunt? Dit zijn slechts een aantal vragen die wij Nederlandse ondernemers die zakendoen in de regio Zuid-Duitsland voor hebben gelegd. De volgende tips voor het zakendoen in München zijn het resultaat.

Iedere maand tips en tricks ontvangen over internationaal ondernemen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief! 

1. Ben voorbereid

In Nederland wordt een eerste afspraak vaak als oriënterende kennismaking gezien. In Duitsland daarentegen is men veelal reeds goed geïnformeerd over het bedrijf van de gesprekspartner. Het eerste gesprek dient er toe om nog bestaande twijfel weg te nemen of meer diepgaand te kijken op welk vlak er samengewerkt kan worden. Presenteer daarom relevante feiten en concrete aanknopingspunten.

2. Bied zekerheid

De Duitse zakenman of -vrouw wil graag weten waar hij of zij aan toe is en hecht meer waarde aan het vastleggen van afspraken en verantwoordelijkheden. Typisch Nederlandse uitspraken als “we zien wel waar het schip strand” doen het daarom niet goed in Duitsland. Wil je een goede indruk achterlaten bij jouw Duitse gesprekspartner, bied hem of haar dan zekerheid en wees helder in je beloften. Overigens bieden Duitse referenties ook een vorm van zekerheid. Die tonen nieuwe zakenpartners immers aan dat andere Duitse partijen vertrouwen in jou hebben.

3. Scheid zakelijk en privé

Om op ons gemak te zijn, praten we in Nederland voor aanvang van een zakelijke bijeenkomst vaak eerst over koetjes en kalfjes. Dikwijls gaat het om verhalen uit de persoonlijke sfeer. In Duitsland is dit minder gebruikelijk. Pas als een zakelijke relatie wat langer bestaat, leert men elkaar ook persoonlijk kennen. Tijdens een kennismaking al vragen naar het privéleven van een nieuwe zakenpartner brengt hem of haar daarom mogelijk in verlegenheid.

4. Wees bewust van hiërarchieën

Beslissingen worden in Duitsland veelal top-down genomen, wat met name binnen het midden- en kleinbedrijf betekent dat de directie de juist gesprekspartner is. In Nederland wordt het beslissingsproces vaak gedelegeerd. Wees je er van bewust dat een ogenschijnlijk jonge medewerker van jouw bedrijf daarom mogelijk minder serieus genomen wordt, behalve als hij of zij helder aangeeft beslissingsbevoegd te zijn.

5. Houd rekening met regionale verschillen

Duitsland is een groot land. Alleen al in het aan Nederland grenzende Bundesland Noordrijn-Westfalen wonen evenveel mensen als in heel Nederland. De verschillen tussen noord, zuid, west en oost zijn dan ook groot in Duitsland. Daarom heeft NLinBusiness een regionale deskundige in München. Dat biedt de voordelen van een lokaal netwerk en kennis van de gebruiken in Beieren.

6. Spreek de taal

Met name de jonge generatie Duitsers spreekt goed Engels, maar er is ook nog steeds een groot aantal Duitsers dat de voorkeur geeft aan de eigen taal. Door de taal te spreken toon je niet alleen welwillendheid, maar bied je ook zekerheid aan jouw Duitse counterpart. Immers: de kans op misverstanden en onduidelijkheden is kleiner als iemand in zijn of haar eigen taal kan communiceren. En zoals bij tip 2 geschreven vindt de gemiddelde Duitse zakenpartner zekerheid prettig.

Ondernemen in München en Nederlandse ondernemers ontmoeten?

Er leven naar schatting zo’n 6.000 Nederlanders in en om München. De Nederlandse clubs (DNG en Holland Club) bieden de mogelijkheid om met de Nederlandse community in contact te komen. Daarnaast is er natuurlijk een legio aan netwerkbijeenkomsten voor verschillende branches en industrieën.

Ben je geënthousiasmeerd om zaken te gaan doen in Zuid-Duitsland, overweeg dan om deel te nemen aan een handelsmissie naar de regio of eerst een inhoudelijke sessie in Nederland bij te wonen. De Business Hub Munich of Annemarie Dijkman van NLinBusiness kan je informeren over de actuele mogelijkheden. Of kijk op het overzicht aan evenementen.