Marktrapport Gepubliceerd op 8 mei 2019

Marktkansrapport Polen: zakendoen in de maakindustrie

De maakindustrie in Polen is een groot en snelgroeiend onderdeel van de Poolse economie. Dit was een zeer concurrerende sector vooral vanwege de relatief lage kosten van Poolse arbeid, het goede opleidingsniveau en de locatie midden in Europa. Het loonkostenvoordeel neemt langzaam af, maar het zal nog vele jaren duren voordat het loonkostenniveau op het Europese gemiddelde ligt. De sector moet daarom innoveren, investeren en de productiviteit verhogen om in de waardeketen op te kunnen schuiven en ook op de langere termijn te blijven groeien. Om de marktkansen van de maakindustrie in Polen in kaart te brengen, heeft de Netherlands-Polish Chamber of Commerce ofwel NPCC in opdracht van de Metaalunie een rapport geschreven over zakendoen in de maakindustrie van Polen. Dit rapport werd mede mogelijk gemaakt door NLinBusiness.

Stabiele groei

Polen kent een stabiele groei vanwege de omvangrijke binnenlandse vraag, de dynamische export en de groei van de productiviteit mede dankzij buitenlandse investeringen en een grote interne markt. Deze groei zal vanaf 2019 afvlakken door de slechtere conditie van de eurozone, de krapte op de arbeidsmarkt en de gedeeltelijke opdroging van EU-fondsen na 2020.

Toch ziet het groeiperspectief er voor de Poolse economie gunstiger uit dan dat van de EU. Als de Poolse overheid, het Poolse bedrijfsleven en de Poolse onderwijswereld goed samenwerken binnen de Europese context, zal Polen in 20 jaar tijd de vijfde economie van de EU zijn, daarbij de Nederlandse economie ruim passerend. Polen gaat daardoor binnen Europa een steeds belangrijker rol spelen.

 

Zakendoen in Polen

Wie zakendoet in Polen kan in Polen terecht bij de Nederlandse Ambassade en de Netherlands – Polish Chamber of Commerce (NPCC). Verder zijn er sectorgerichte kamers van koophandel waar men bedrijven kan ontmoeten. De clusters – soms opgezet door de overheid, soms private initiatieven – zijn ook goede platformen om een zakenpartner te ontmoeten.

Meer weten over de maakindustrie in Polen? Het rapport kun je hier downloaden.

Nog een laatste stap...

Vul onderstaande gegevens in zodat het downloaden kan beginnnen

Bij NLinBusiness gaan we vertrouwelijk om met je gegevens. Door je gegevens achter te laten geef je NLinBusiness toestemming om contact met je op te nemen via e-mail.