Inspiratie Gepubliceerd op 9 mei 2019

Waarom je zaken wilt doen in Polen

Soms zijn zakelijke kansen in het buitenland letterlijk minder ver weg dan je denkt.. We zoomen namelijk in op een land zo’n 700 kilometer ten oosten van Nederland: Polen! Speciaal voor jou, zijn we het gesprek aangegaan met andere Nederlandse ondernemers ter plaatse. Enthousiast delen zij vijf argumenten om ook zaken te gaan doen in het nabijgelegen land. 

 

Veel experts refereren graag aan de financiële crisis in 2008 wanneer ze worden gevraagd om de kracht van Polen aan te geven. Er is gedurende deze periode namelijk niet één kwartaal een economische krimp geweest in het land. Het is dan ook niet voor niets dat veel Nederlandse multinationals zoals Unilever, ING Bank, Philips, Shell, en Heineken een sterke positie hebben op de Poolse markt. 

 

  1. Polen de groeikampioen
  2. Strategische ligging
  3. Talentvolle en ambitieuze beroepsbevolking 
  4. Bloeiende startup cultuur 
  5. Constant verbeterende infrastructuur  

1. Polen de groeikampioen

Zoals eerder gesteld, bleek de Poolse economie gedurende de mondiale crisis bestendig tegen de onrust op de financiële markten. Waar in Europa het Bruto Binnenlands Product (BBP) gemiddeld zo’n 5 procent daalde, steeg deze in Polen met 1.6%. Mede door deze groei, houdt Polen het al 26 jaar op rij vol om economisch te groeien. Als we inzoomen op de verhouding tussen Nederland en Polen is de export verdrievoudigd sinds het handelsakkoord van 2004, en groeide de export in het jaar 2017 met 15%. Polen kan dan ook wel de groeikampioen van Europa worden genoemd. 

 

2. Strategische ligging 

Hoewel Polen nog steeds een beetje het imago heeft van het voormalig communistische Oostblok, is het land midden in Europa gelegen. Polen ligt tussen West– en Oost-Europa en is daarmee de perfecte doorvoerbestemming. Vooral talent en ideeën uit het Oosten kunnen worden verbonden aan slagkracht en financiële middelen van het Westen. De bloeiende start-up cultuur in Warschau is hiervan een mooi voorbeeld.

3. Talentvolle en ambitieuze beroepsbevolking 

Polen herbergt ruim 38 miljoen inwoners, waarvan 64% jonger is dan 49 jaar. Ruim 10 miljoen Polen zijn zelfs jonger dan 25 jaar. Dit zijn zomaar wat cijfers die laten zien dat de Poolse bevolking zich perfect leent voor een upcoming arbeidssamenleving.  Bovendien is de Poolse bevolking ambitieus en veelal goed opgeleid. In de grote steden vind je namelijk een hoog percentage opgeleide academici. 

Polen wordt mede door de aanwezigheid van menselijk kapitaal gezien als een aantrekkelijke investeringsbestemming met een hoge kwaliteit van goederen en diensten in relatie tot de prijs. De verwachting is dat deze trend zich voortzet nu er sprake is van een verhoging van de arbeidsproductiviteit en gelijkblijvende prijzen.  

 

4. Bloeiende start-up cultuur in Warschau

De meeste Nederlandse ondernemers vertellen aan ons dat ze gevestigd te zijn in de hoofdstad van polen: Warschau. Lokaal ontstaan hier namelijk ongelofelijk veel bedrijven. Een aantal van deze ondernemers omschrijven dan ook de bloeiende startup cultuur van de stad. 

Warschau wordt gezien als het centrum voor jonge snel groeiende bedrijven van heel Midden- en Oost Europa. Aangezien er mogelijkheden zijn voor financiering, komen mensen met goede ideeën vanuit Wit-Rusland, Oekraïne en de rest van Polen graag naar Warschau om te gaan ondernemen. 

 

5. Verbeterde infrastructuur

Ook aan de infrastructuur wordt gewerkt, wat een belangrijke factor is voor de verdere groei van Polen. Wegen worden in hoog tempo gerenoveerd en er is een goed metronetwerk in de steden. 

Dankzij haar uitstekende infrastructuur is Warschau aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders! Er is een zakelijk district in het westen van de stad en een recreatie district aan de rivier. Deze gebieden worden gescheiden door de hoofdstraat van de stad, waardoor alles als een geheel voelt. 

 

Warschau Business Hub

Polen, en specifieker Warschau, zit in de lift. Als groeikampioen biedt het land met een steeds hoger opgeleide beroepsbevolking, verbeterde infrastructuur, bloeiende start-up cultuur en goede strategische ligging een hoop kansen. NLinBusiness heeft deze plek niet voor niets bestempeld als een plek van zakelijke kansen! 

Kijk eens op de site van Netherlands-Polish Chamber of Commerce wat men jou kan bieden!

 

Heb je interesse om de stap te maken naar dit geweldige land? Ga eens mee op een van de aan Polen gerelateerde evenementen! Bekijk de evenementen in het evenementenoverzicht.