Tips Gepubliceerd op 27 juni 2019

Tips voor zakendoen in München

Er zijn vele redenen te bedenken om je business uit te breiden naar Zuid-Duitsland en specifieker de stad München. Deerste logische stap is het inwinnen van wat (praktische) informatie. Hoe doet men in Duitsland zaken? Met welke zaken moet je rekening houden? Wat is de ultieme tip die je wilt ontvangen voordat je bij onze oosterburen aan de slag kunt? Dit zijn slechts een aantal vragen die wij Nederlandse ondernemers die zakendoen in de regio Zuid-Duitsland voor hebben gelegd. De volgende tips voor het zaken doen in München zijn het resultaat.

1. Doe formeel zaken

Hoewel een Zuid-Duitser ons ziet als sympathiek en betrouwbaar, doen ze graag op een formele manier zaken. Dit is bijvoorbeeld terug te zien in het feit dat men elkaar aanspreekt met de achternaam. Je ziet deze formele manier van zakendoen ook terug in de kledingvoorschriften. Op aanraden van de Nederlandse ondernemers die we spraken kunnen we je meegeven dat je goed gekleed naar een meeting wilt gaan waarbij je schoenen netjes zijn gepoetst. 

 

2. Geef vooral géén cadeaus

Het advies doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg gaat in het geval van Zuid-Duitsland zeer zeker op. Je hoeft niet aan te komen met (zakelijke) geschenken. Een Zuid-Duitser doe je hooguit plezier met een lunch of diner. Of je trakteer je zakenpartner in Oktober op een grote pul bier natuurlijk.. 

Trakteer je zakenpartner op bier!

3. Leer Duits, en schaam je vooral niet voor een (Nederlands) accent

Een Duitser communiceert het liefste in zijn of haar moedertaal. En met succes. Het Duits is nog steeds een van de meest onderwezen talen ter wereld. 

Het zakendoen in Zuid-Duitsland verloopt dan ook in het Duits of zelfs Bayerisch“Mia san mia. Wanneer je jezelf goed verstaanbaar kan maken in ‘hun’ taal, zal dit je geen windeieren leggen. Een Nederlands klinkend accent kan volgens ondernemers zelfs in je voordeel werken.  

Lees hier welke ‘bayerische’ woorden zelfs de rest van Duitsland niet begrijpt. 

Bekijk hier onze landgenoot Louis van Gaal en schaam jezelf nooit meer voor je Nederlands-Duitse accent.

4. Alleen een Duitser verkoopt aan Duitsers 

Waar je ook ter wereld zakendoet, het vinden van juist personeel is in veel gevallen essentieel voor het succes van je business. Gevraagd naar de ultieme tip vertelden ondernemers ons dat je prioriteit moet leggen bij het zoeken naar het lokaal personeel.   Duitsers kopen namelijk vooral graag producten of diensten van andere Duitsers. 

Een andere handige tip die we ontvingen is dat wanneer je producten op de Duitse markt verkoopt, deze in het Duits gelabeld moet worden.

5. Don’t mention the war 

Wanneer een ondernemer werd gevraagd naar wat vooral níet te doen of te zeggen was het antwoord duidelijk. ‘Don’t mention the war’. De reden dat dit onderwerp gevoelig ligt behoeft geen uitleg. 

Waar kan ik in een informele sfeer zakendoen in München?

Er leven naar schatting zo´n 6.000 Nederlanders in en om München, die je tegen kan komen op zowel zakelijke als gezelligheidsevents van enkele Nederlandse clubs (DNGHolland Club)München staat natuurlijk bekend om haar vele Biergärten en Brauhäuser, waar je kan genieten van een lekkere pul bier en typisch Beiers eten. Daarnaast is München een stad met veel musea, prachtige barokke kerken, paleizen en boulevards. De stad wordt niet voor niets “de meest noordelijke stad van Italie” genoemd!

Ondernemen in München?

Sta je na het lezen van deze tips te trappelen om jezelf meer te oriënteren op de Zuid-Duitse markt? Ga eens mee op handelsmissie of bezoek (enkele) München gerelateerde evenementen, of neem contact met Business Hub Munich.  

Heb je vragen? Annemarie Dijkman van NLinBusiness staat klaar om al jouprangende vragen te beantwoorden.