München

Duitsland
Local time in München 13:14 PM
The weather in München 4°C lichte sneeuw
DUI

Feiten en cijfers Duitsland

Hoofdstad Berlijn (3.700.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Hamburg (1.800.000 inwoners), München (1.400.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 45,9 jaar
Oppervlakte 357.580 km²
Aantal Inwoners 82.790.000 inwoners – 2018
Tijdsverschil Geen tijdsverschil met Nederland
Munt Euro
Staatshoofd Bondskanselier Angela Merkel
Voertaal Duits

Sectoren met kansen

Energietransitie In Duitsland staat de “Energiewende” (de energietransitie) hoog op de agenda. Om aan haar klimaatdoelstellingen te voldoen moet het energiegebruik in Duitsland omlaag en het fossiele brandstofgebruik moet door duurzame energie worden overgenomen. Nederland heeft hier slimme oplossingen voor, terwijl er ook volop kansen liggen ook om samen met Duitse partners oplossingen te ontwikkelen.
Agri-food De voedingsindustrie is de derde grootste industrietak van Duitsland en toonaangevend in Europa. Daarbij is Duitsland de grootste markt voor biologische voedingsproducten in Europa. De grootste uitdagingen in de Duitse voedingsindustrie zijn volgens Duitse rapporten de druk op de inkomsten en de digitalisering. Binnen de voedselindustrie zijn de detailhandel/levensmiddelenbranche en de out-of-home markt/food service de belangrijkste afzetkanalen.
Creatieve sector De creatieve industrie levert in München een belangrijke bijdrage aan het bruto binnenlands product. In heel Europa is de grootstedelijke regio één van de sterkste clusters in de creatieve industrie, naast Parijs en Londen. De snelste groei binnen de sector wordt gerealiseerd door de subsectoren gaming, design, media en reclame.
Automotive en Smart Mobility De automobielindustrie is en blijft de grootste tak van de Duitse economie. Momenteel zijn er in heel Duitsland initiatieven om de laadinfrastructuur uit te breiden en het gebruik van smart mobility op brede schaal te stimuleren. Deze omwenteling wordt gedreven door nieuwe technologieën en diensten en biedt marktkansen aan (onder meer) bedrijven die actief zijn in energiebesparende- en brandstofsparende oplossingen, lightweight materialen, batterijtechnologie, laadinfrastructuur, IT en infotainment.
Smart Industry Smart Industry’ of slimme industrie is de verregaande digitalisering van apparaten, productiemiddelen en organisaties. Via het ‘internet of things’ zijn deze onderling verbonden, waardoor nieuwe manieren van produceren, businessmodellen en sectoren ontstaan. Slimme industrieën hebben een grote grondstoffen- en kostenefficiëntie en ze kunnen heel flexibel produceren. Nederland heeft de ambitie om in 2021 het meest flexibele en het beste digitaal verbonden productienetwerk van Europa hebben. En ook in Duitsland heeft deze vierde industriële revolutie een hoge prioriteit bij innovatieve bedrijven.