Inspiratie Gepubliceerd op 10 april 2019

5 redenen waarom je als ondernemer aan de slag moet gaan in Maleisië

Maleisië is een fantastisch mooi land. Van de felgroene theeplantages in de Cameron Highlands, de tropische Perhentian Islands tot de metropool Kuala Lumpur. Maleisië is al jaren een ontzettend belangrijke business hub naar de rest van Azië, met veel kansen voor Nederlandse ondernemers. Al meer dan 250 bedrijven uit het Nederlandse mkb hebben een weg naar Maleisië weten te vinden. We geven je 5 redenen om als ondernemers aan de slag te gaan in dit mooie land!

1. Gateway naar een markt van 3 miljard mensen

In Maleisië zelf wonen 30 miljoen mensen. Dat lijkt weinig, maar volgens Marco Winter, Executive Director van de Malaysian Dutch Business Council in Kuala Lumpur, is de potentie van het land enorm: “Vergeet niet dat Maleisië een gateway vormt naar drie miljard mensen. Niet alleen in de ASEAN regio, er wonen per slot van rekening veel Chinezen in Maleisië die toegang bieden tot het Chinese vasteland, Hong Kong en Taiwan, maar ook de Indiërs richting India en de Malay richting Golfregio en zelfs Afrika. Mijn advies aan ondernemers is dan ook, staar je niet blind op (de omvang van) China, het is makkelijker om een grotere regio via Maleisië te bereiken”

 

2. Maleisie: ‘easy doing business’

Relaxed zakendoen, wie wil dat niet? Maleisië scoort hoog op de Ease of Doing Business lijst, met een 15e plek uit 190 landen (World Bank Group 2019). Vooral het verkrijgen van bouwvergunning en het registreren van eigendommen zijn er goed geregeld.

 

3. Goed ontwikkelde financiële sector

Maleisië heeft een goed ontwikkelde financiële sector, met goed gekapitaliseerde banken, een goede kredietkwaliteit en weinig niet-rendabele leningen (ongeveer 1%). Zo blijkt uit een rapport van kredietverzekeraar Atradius.

 

4. Nummer 1 in gezondheidszorg

Goede economische vooruitzichten zijn belangrijk, maar voor een perfect vestigingsklimaat is meer nodig. Gelukkig heeft Maleisië meer te bieden! Het land staat met een score van 95 uit 100 op de nummer 1 positie in de ‘Best Healthcare in the World category’ in de International Living Annual Global Retirement Index van 2019. Hoe ze dat voor elkaar krijgen? De artsen zijn goed opgeleid, spreken veelal vloeiend Engels en er is ruim keuze tussen goede private en publieke ziekenhuizen. Dat geeft vertrouwen!

 

5. Kwaliteitsstempel ‘City of Opportunity’ voor Kuala Lumpur

Maleisië is een uitstekende plek voor ondernemers om hun bedrijf te vestigen. Het is een belangrijke gateway, de cultuur voor zakendoen is er goed, de financiële sector en het economische klimaat zijn stabiel en de gezondheidszorg is goed geregeld.

Niet zo gek dus dat we Kuala Lumpur hebben toegevoegd aan ons netwerk van business hubs. Op 28 maart ontving de Malaysian Dutch Business Council (MDBC) het NLinBusiness-kwaliteitskeurmerk. Wereldwijd hebben we als NLinBusiness veertig grootstedelijke regio’s geïdentificeerd met grote kansen en mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers.