Guangzhou

China
Local time in Guangzhou 20:30 PM
The weather in Guangzhou 26°C half bewolkt
CHN

Feiten en cijfers China

Hoofdstad Beijing (20.000.000 inwoners)
Andere belangrijke steden Shanghai (24.000.000 inwoners), Chongqing (28.000.000 inwoners), Guangzhou (13.000.000 inwoners)
Gemiddelde leeftijd 37 jaar
Oppervlakte 9.562.911 km² – 2018
Aantal Inwoners 1.386.000.000 inwoners – 2017
Tijdsverschil +6 uur op de Nederlandse zomertijd, +7 uur op de Nederlandse wintertijd
Munt Renminbi Yuan (CNY)
Staatshoofd President Xi Jinping
Voertaal Chinees (Mandarijn)

Sectoren met kansen

Automotive China is een van de grootste producenten en consumenten van auto’s ter wereld. Eén van de belangrijkste autoproductie bases is gevestigd rondom Guangzhou. Kansen liggen in deze sector vooral in R&D-samenwerking, verkoop van innovatieve OEM-producten en Electric Vehicle-technologie infrastructuur. China biedt Nederlandse bedrijven een enorme markt, lage loonkosten en een toekomst als toonaangevende automarkt en R&D basis. De komende jaren zet China vooral in op de productie van elektrische auto’s. De grootste markt voor elektrisch vervoer bevindt zich momenteel in de grootstedelijke kustgebieden, zoals The Pearl River Delta, rond Guangzhou. (Bron: RVO)
Tuinbouw Greenport Holland International ziet goede kansen in China voor hoogwaardige (turn-key) tuinbouwprojecten. Waar liggen de grootste kansen? 1.Sierteelt: De provincie Guangzhou vormt de voornaamste productieregio voor potplanten 2. Groente en fruit: In de groente- en fruitproductie in China zijn Nederlandse bedrijven nog niet of nauwelijks actief. Actuele ontwikkelingen in de Chinese markt zijn de sterke groei van de binnenlandse vraag naar hogere kwaliteit en veiligheid, een groeiende vraag naar verpakt voedsel en verdere ontwikkeling van de export. Om dit mogelijk te maken zijn verbeteringen nodig in variëteiten, teelttechnieken, ketenmanagement, logistiek en voedselverwerking. (Bron: Green Port Holland International en RVO)
Maritiem De maritieme industrie in China kenmerkt zich het komende decennium in verdere toename van orders, investeringen in uitbreidingen en het opwaarderen van de technologie in de verschillende sub-sectoren. De huidige technologie wordt opgewaardeerd voor de productie van premium ships, ocean engineering equipment en de verbetering van scheepsontwerpen. Hier liggen kansen voor de Nederlandse Mkb’ers met high-tech specialisatie in design, OEM-productie en nieuwe technologieën en materialen. Daarnaast kunnen de Nederlandse scheepswerven joint ventures opzetten in China of aan de Chinese scheepswerven outsourcen (bron: RVO).