Warsaw

Poland
Local time in Warsaw -
The weather in Warsaw 0°C half bewolkt
POL

Do business in Warsaw

Warsaw, Poland is a centre for young and high-growth companies and attracts entrepreneurs from all over Central and Eastern Europe.

Ask your question

Stats about City

+
Poland
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource Poland Netherlands Updated
Economic Growth (GDP Growth) World Bank + 8.87 % 2021 vs 2020 + 8.75 % 2021 vs 2020 22-12-2022
Gross Domestic Product (GDP) World Bank + 80 $ 2021 vs 2020 (billions) + 103.05 $ 2021 vs 2020 (billions) 22-12-2022
Ease of doing business index World Bank - 0.55 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 22-12-2022
Gross National Income (GNI) World Bank + 56.17 $ 2021 vs 2020 (billions) + 92.77 $ 2021 vs 2020 (billions) 22-12-2022

Facts and Figures Poland

Capital Warsaw (1,700,000 inhabitants)
Other major cities Kraków (758,800 inhabitants), Łódź (708,500 inhabitants)
Average age 41.8 years
Surface Area 312,680 km² – 2018
Population 38,000,000 inhabitants – 2018
Time difference No time difference with the Netherlands
Currency Zloty (PLN)
Head of State President Andrzej Duda
Language Polish

Sectors with Opportunities

Life Science en Health The strong aging of the Polish population means that there is a great demand for modernization of health care. The Polish health sector is one of their top priorities, resulting in a large share of the Dutch companies to be active in this sector. Poland is a true growth market.
Manufacturing industry The manufacturing industry in Poland is a large and fast growing sector. Poland is experiencing stable growth due to sizeable domestic demand, dynamic exports and productivity growth, thanks to big foreign investments and the country its large internal market.
E-mobility The market for e-mobility is growing very fast. More than 1 million electric cars were sold in 2017, an increase of 54% compared to 2016. The Polish market has great economic potential in the field of e-mobility due to the size and importance of the car industry for country’s economy.

Tips voor zaken doen in Poland

Source: rvo.nl

Gebruik een tolk buiten de steden

Pools is de officiële taal. Daarnaast spreken veel mensen in de grote steden goed Engels, vooral de jongere generatie. Bij het zakendoen buiten deze steden en bij de Poolse overheid is het gebruik van Engels minder vanzelfsprekend. Informeer daarom van tevoren of een tolk nodig is of niet. Het spreken van een paar Poolse woorden maakt een goede indruk en wordt gewaardeerd.

Respecteer de zakelijke gebruiken

De Poolse zakencultuur is vrij formeel. Draag nette kleding: pak en stropdas voor mannen en bijvoorbeeld blazer en nette schoenen voor vrouwen. Schud verder geen handen boven de drempel bij een ontmoeting aan de deur. Dit wordt gezien als een teken van ongeluk. Houd er rekening mee dat de ontvangst bij grote ondernemingen en staatsbedrijven meestal uit meerdere personen bestaat.

Leg afspraken duidelijk vast

Maak duidelijke afspraken; denk niet te snel dat de Poolse zakenpartner op dezelfde golflengte zit. Het is verstandig om na een zakelijke bijeenkomst dat wat besproken is per e-mail te bevestigen.

Besteed aandacht aan contacten

Hoewel Poolse zakenmensen formeel kunnen zijn, is persoonlijk contact erg belangrijk. Polen leren hun buitenlandse zakenpartners graag kennen, zodat ze weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ga daarom niet te snel over op zakendoen tijdens gesprekken. Neem de tijd om een zakenrelatie op te bouwen voor de lange termijn.

Plan genoeg tijd in

Zakendoen in Polen kost tijd. Onder meer vanwege het persoonlijke contact en de formaliteiten, vraagt een zakelijke deal veel geduld. Houd er bovendien rekening mee dat de bureaucratie het zakendoen enorm kan vertragen. Plan hier dus genoeg tijd voor in.

Wissel visitekaartjes uit

Visitekaartjes worden meestal uitgewisseld aan het einde van de eerste zakelijke ontmoeting. Het is belangrijk om eventuele universitaire titels en functietitels op de kaartjes te zetten. Ook is het handig om één kant in het Pools te bedrukken.

Pas op met gevoeligheden

Het geloof is belangrijk voor een groot deel van de Poolse bevolking. Maak daarom geen grapjes over kerk en religie. Ook onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, het communisme, abortus en homorechten liggen gevoelig. Vermijd deze onderwerpen en wees voorzichtig als ze in een gesprek naar boven komen.

Onderschat de hiërarchie niet

Hiërarchie is belangrijk in Polen, vooral bij de overheid en grote (staats)bedrijven. Degene met beslissingsbevoegdheid neemt ook daadwerkelijk de beslissingen. Vaak is dit ook de persoon die vergaderingen opent en leidt. Poolse managers zullen niet snel iets delegeren. Onderschat deze hiërarchie niet bij onderhandelingen en het sluiten van deals.

Geef geen verkeerde cadeaus

Een klein relatiegeschenk kan prima in Polen. Geef echter geen chrysanten of een even aantal bloemen. Dit wordt geassocieerd met begrafenissen. Ook wodka is geen goede keuze. Kies liever voor een typisch Nederlandse lekkernij of drank. Geef ook geen dure cadeaus, want dit brengt de ontvanger in verlegenheid.

Kom niet te laat

Het is in Polen beleefd om op tijd te komen voor afspraken. Polen verwachten dit ook van buitenlandse zakenpartners. Plan daarnaast afspraken minimaal 4 tot 5 dagen van tevoren in.

Eet niet als eerste

Tijdens een zakelijk diner is het normaal dat de gastheer of -vrouw als eerste begint of aangeeft dat de gasten kunnen starten. Start dus niet als eerste met een maaltijd, want Polen vinden dit onbeleefd.

Gebruik geen voornamen

Het is beleefd om Poolse zakenpartners aan te spreken met "pan" (meneer) of "pani" (mevrouw). Na een eerste kennismaking wordt soms de u-vorm gebruikt, in combinatie met iemands voornaam. Spreek een Poolse zakenpartner echter niet aan met alleen de voornaam, tenzij dit nadrukkelijk gevraagd wordt.

Annemarie Dijkman

Would you like to know more about Warsaw

Our city-experts can help you
Annemarie Dijkman International Business Manager