Tangier

Marocco
Local time in Tangier -
The weather in Tangier 22°C clear sky
TAN

Do business in Tangier

This city will be filled with content soon

Ask your question

Tips voor zaken doen in Marocco

Source: rvo.nl

Bouw een band op

Een mix van Arabische en mediterrane invloeden kenmerken de Marokkaanse zakencultuur. Persoonlijke relaties spelen daarin een belangrijke rol. Bouw eerst een vertrouwensband op. Hierna komen zaken pas tot stand. Wees geduldig en neem voor afspraken ruim de tijd.

Ken uw zakenpartner

In Marokko is hiërarchie heel belangrijk. Weet daarom de functie van uw zakenpartner en toon respect voor zijn positie. Geef bij een ontmoeting elke aanwezige een hand, ook de jongste medewerker. Marokkanen staan bekend om hun gastvrijheid. Zij zullen u snel bij hen thuis uitnodigen.

Wees bekend met de talen

De officiële taal is Arabisch. Gangbare talen zijn Berbers en Frans. De jongere generatie beheerst ook steeds beter het Engels. Bent u zelf de Franse taal niet machtig, informeer dan van tevoren of uw gesprekspartner Engels spreekt. Of huur een tolk in.

Gebruik Franstalige visitekaartjes

Gebruik visitekaartjes met de Franse taal. Het beste zijn visitekaartjes met Franse teksten op de ene kant en Arabische op de andere. Op Engelstalige brieven en documentatie wordt meestal niet gereageerd.

Let op uw kledingkeuze

Draag in de zomer lichte, nette kleding. Voor mannen is dit een kostuum en stropdas. Voor vrouwen een lange broek of rok. In de winter heeft u warmere kleren en regenkleding nodig. Kleinere bedrijven hebben vaak een minder formele kledingcode.

Bevestig uw afspraken

Bevestig uw afspraken kort van tevoren. Het bespreken van zaken gebeurt meestal op kantoor, minder tijdens een lunch of diner.

Doe geen zaken tijdens ramadan

Zakendoen in Marokko gaat het best buiten de ramadan. Tijdens de ramadan zijn de werktijden korter en zijn veel Marokkanen afwezig. Bent u toch in Marokko tijdens de ramadan? Dan is het beter om niet te roken, drinken of eten in aanwezigheid van uw Marokkaanse gesprekspartners.

Geef geen alcohol cadeau

Het geven van een aardigheidje helpt bij het opbouwen van een relatie. Denk dan aan chocolade of typisch Nederlandse souvenirs. Bied geen alcoholhoudende drank aan. Marokkaanse zakenmensen pakken geschenken vaak niet uit als u erbij bent.

Wees niet overhaast

Weigeren is zeer onbeleefd in de Marokkaanse cultuur. Mensen kennen veel manieren om nee te zeggen of twijfel aan te geven. Wacht daarom af en vraag om bevestiging voor het sluiten van een deal. Vraag soms meerdere bevestigingen.