Seoul
South-KoreaTips voor zaken doen in South-Korea
Source: rvo.nlVoorkom gezichtsverlies
Zorg ervoor dat niemand gezichtsverlies lijdt. Zuid-Koreanen gaan erg ver om dit te voorkomen. Lever kritiek daarom niet in het bijzijn van anderen. Probeer onenigheden privé en op een tactvolle manier op te lossen.
Wees niet te gehaast
Geduld is erg belangrijk. Laat betrokkenheid zien bij de zakenpartner en interesse in het product. Koreanen zijn vaak bang dat buitenlandse investeerders gaan voor snelle winst en dan weer vertrekken.
Bouw een persoonlijke relatie op
Persoonlijke relaties en vertrouwen zijn belangrijk in het Koreaanse bedrijfsleven. Contracten zijn een richtlijn. Teveel in detail gaan kan gezien worden als een blijk van wantrouwen. Nodig Zuid-Koreaanse zakenpartners uit voor een diner of 'zakelijk entertainment' zoals een karaokebar. Accepteer ook hun uitnodigingen.
Respecteer de hiërarchie
Zuid-Koreanen zijn gevoelig voor hiërarchie en status. Het is belangrijk door de juiste persoon geïntroduceerd te worden. Een formele introductie door de Nederlandse ambassade in Seoul kan deuren openen die anders misschien gesloten zouden blijven. Toon respect door de (functie-)titel en familienaam van de zakenpartner te gebruiken.
Wees goed voorbereid bij onderhandelingen
Zuid-Koreanen zijn goede onderhandelaars, die vaak tot het uiterste gaan. Houd hier rekening mee, maar wees ook geduldig en beleefd. Op tijd komen voor een afspraak is belangrijk. Lukt het niet de afgesproken tijd te halen? Laat het op tijd telefonisch weten aan de zakenpartner.
Communiceer duidelijk
Engels is de gangbare taal in het zakenleven. Toch beheerst niet iedereen het Engels even goed. Kies woorden zorgvuldig en let op of de gesprekspartner alles begrijpt. Zeker bij onderhandelingen kan een tolk handig zijn.
Gebruik visitekaartjes
Geef en ontvang visitekaartjes altijd met 2 handen. Bestudeer het kaartje aandachtig en leg het dan in het zicht op tafel. Schrijf niet op visitekaartjes, zeker niet in het rood. Deze kleur wordt geassocieerd met dood en ongeluk.
Groet met een buiging
Groet met een lichte buiging, dit maakt een goede indruk. Schudt daarna de hand van de zakenpartner. De handdruk is minder stevig dan in Nederland normaal is.
Wees niet te uitbundig
Terughoudendheid is verstandig, zeker aan het begin van een zakenrelatie. Overdrijf niet over eerdere prestaties. Pas op met Nederlandse humor. Een lach betekent niet automatisch dat een grap goed valt. Het kan ook een uiting zijn van ongemakkelijkheid.