São Paulo

Brazil
Local time in São Paulo -
The weather in São Paulo 22°C light rain

Do business in São Paulo

São Paolo is Brazil`s largest city. The country continues to have a growing, emerging economy with plenty of opportunities.

Ask your question

Stats about City

+
Brazil
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource Brazil Netherlands Updated
Economic Growth (GDP Growth) World Bank + 8.5 % 2021 vs 2020 + 8.75 % 2021 vs 2020 22-12-2022
Gross Domestic Product (GDP) World Bank + 160.42 $ 2021 vs 2020 (billions) + 103.05 $ 2021 vs 2020 (billions) 22-12-2022
Ease of doing business index World Bank + 0.49 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 22-12-2022
Gross National Income (GNI) World Bank - 8.37 $ 2021 vs 2020 (billions) + 92.77 $ 2021 vs 2020 (billions) 22-12-2022

Facts and Figures Brazil

Capital Brasília (3,000,000 inhabitants)
Other major cities São Paulo (12,000,000 inhabitants), Rio de Janeiro (6,680,000 inhabitants) and Salvador (2,850,000 inhabitants)
Average age 31.4 years
Surface area 8,511,000 km²
Population 212,000,000 inhabitants
Time difference In São Paulo – 4 hours on Dutch summer time – 5 hours on Dutch winter time
Brazil has 3 different time zones, keep this in mind!
Currency Brazilian real (BRL)
Head of State President Jair Bolsonaro
Language Portuguese

Tips voor zaken doen in Brazil

Source: rvo.nl

Spreek (Braziliaans-)Portugees

Veel hooggeplaatsten spreken Engels; vaak omdat ze in het buitenland hebben gestudeerd. Maar lang niet alle Brazilianen spreken de Engelse taal. Zeker buiten grote commerciële centra is het daarom handig om - wanneer kennis van het Portugees ontbreekt - een tolk mee te nemen. Brazilianen zijn trots op hun taal. Gebruik geen Spaans, want Brazilianen kunnen dit als cultureel ongevoelig ervaren.

Wees duidelijk

De Braziliaanse cultuur kent een diepgewortelde hiërarchie. Hierdoor zijn Brazilianen gewend om taken uit te voeren zonder (al teveel) discussie. Zijn er halve instructies gegeven? Dan voeren zij halve taken uit. Zorg dus dat instructies duidelijk en volledig zijn. Zorg ook dat duidelijk is wie de leiding heeft. Wanneer dit onduidelijk is, wordt u voor elke beslissing geraadpleegd.

Maak persoonlijk contact

Kom achter uw computer vandaan en zoek de Brazilianen op. Persoonlijk contact is erg belangrijk om de zakenrelatie goed te houden. Geen tijd om de zakenpartner op te zoeken? Volg e-mails en appjes dan op met een telefoontje.

Neem de tijd voor de relatie

Brazilianen zijn niet altijd stipt op tijd; verwar dit niet met onbeleefdheid. In Brazilië ligt de nadruk op persoonlijke relaties. Het eerste kwartier van een bijeenkomst wordt vaak besteed aan smalltalk. Dit is een belangrijk onderdeel van de vergadering. Vergaderingen worden vaak onderbroken en het kan dat er ineens iemand bij komt zitten zodat sommige zaken moeten worden herhaald.

Houd het bescheiden

Geef kleine geschenkjes. Dure geschenken kunnen worden gezien als omkoping.

Dress to impress

Het uiterlijk telt in Brazilië. Een goede eerste indruk is belangrijk voor een succesvolle kennismaking. De dresscode is over het algemeen sportief-netjes. Pakken bewaren de Brazilianen steeds meer voor speciale gelegenheden.

Plan niet te strak

Bij meerdere afspraken op dezelfde dag is het handig om voldoende tijd tussen de afspraken te plannen. Zeker in grote steden is het zeer druk op de wegen en zijn de afstanden groot. Zo kan een rit van de ene naar de andere kant van São Paulo al snel een uur in beslag nemen.

Beknibbel niet

Het hotel waarin en het restaurant waarvan wordt gebruikgemaakt zijn belangrijk voor het imago. Brazilianen beoordelen hun zakenpartners op bestedingsvermogen. Het is dus onhandig om op dit soort zaken te beknibbelen.

Negeer de secretaresse niet

Topmanagers zijn vaak alleen te bereiken via hun assistenten of secretaresses. Een goede verstandhouding met de secretaresse is daarom handig. Vraag hem/haar om hulp bij het maken van afspraken of het versturen van documenten.

Lise Hordijk

Would you like to know more about São Paulo

Our city-experts can help you
Lise Hordijk Teamlead International Business