Mexico City

Mexico
Local time in Mexico City -
The weather in Mexico City 24°C licht bewolkt
MEX

Do business in Mexico City

Mexico City is the political and economic centre of Mexico and also the richest city in Latin America.

Ask your question

Stats about City

+
Mexico
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource Mexico Netherlands Updated
Economic growth (GDP Growth) World Bank - 1.66 % 2022 vs 2021 - 0.38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Gross National Product (GDP) World Bank + 141.35 $ 2022 vs 2021 (billions) - 20.68 $ 2022 vs 2021 (billions) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 0.05 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Gross National Income (GNI) World Bank + 112.02 $ 2022 vs 2021 (billions) + 49.24 $ 2022 vs 2021 (billions) 19-09-2023

Facts and Figures Mexico

Capital Mexico City (8,500,000 inhabitants)
Other major cities Guadalajara (4,800,000 inhabitants), Monterrey (4,500,000 inhabitants)
Average age 29.3 years
Surface area 1,964,380 km² – 2018
Population 124.700.000 inhabitants – 2018
Time difference -7 hours on Dutch summer time and -6 hours on Dutch winter time
Currency Mexican peso (MXN)
Head of state President Andrés Manuel Lopez Obrador
Language Spanish

Sectors with opportunities 

Energy & Maritime Mexico’s energy reform has initiated a number of changes that continue to revolutionise the country’s energy sector.
Learn more about the sector here:
MORE ABOUT ENERGY & MARITIME
Agri-food & Horticulture Mexico is one of the world leaders in horticultural production due to the abundance of agricultural land and affordable labor.
Learn more about the sector here:
Learn more about the sector here:
MORE ABOUT AGRI-FOOD & GARDEN CONSTRUCTION
Life Science & Health Healthcare is one of the top priorities of Mexico. Developing healthcare through technology creates many opportunities for entrepreneurs.
Learn more about the sector here:
 
MORE ABOUT LIFE SCIENCE & HEALTH
Sustainability & Water management In order to balance the water supply of the country, there is a Dutch-Mexican cooperation in the field of water management.
Learn more about the sector here:
MORE ABOUT SUSTAINABILITY & WATER MANAGEMENT
Advanced Manufacturing Mexico is in the top 10 worldwide as a manufacturer of auto parts and light vehicles. In the Netherlands, the production sector is among the ‘top sectors’ of the economy, which makes for an interesting match.
Learn more about the sector here:
MORE ABOUT ADVANCED MANUFACTURING

Tips voor zaken doen in Mexico

Source: rvo.nl

Wees niet te direct

Gebruik geen Nederlandse humor. Sarcasme en directheid kunnen worden opgevat als beledigend. Een humoristisch verhaal, zelfspot en woordspelingen worden gewaardeerd. Mexicanen staan wel bekend om passie en emoties. Een Mexicaan laat het zeker weten als hij zich gelukkig of juist boos voelt. Mexicanen zeggen niet graag nee. Een aarzelend ja valt het beste te interpreteren als een nee.

Wees niet te gehaast

Wees op tijd, maar ga er niet vanuit dat uw Mexicaanse zakenpartner dat ook is. Na wat smalltalk zal er over zaken worden gepraat. Details worden liefst vermeden, het gaat meer om visie en grote lijnen. Reken erop dat een zakelijk overleg uitloopt. Mexicanen nemen graag de tijd. Ga niet haastig richting een deal en oefen geen druk uit.

Negeer de hiërarchie niet

Toon respect voor de hiërarchie. In Mexico heeft de onderhandelende partij vaak een duidelijke leider. Ondergeschikten mengen zich in de discussie, maar zijn vaak terughoudend. Let goed op wie bevoegd is om bepaalde beslissingen te nemen. Mexicanen proberen andersom ook uit te zoeken wie de leider is. Dit kan ongemakkelijk zijn.

Bouw een band op

Mexicanen hechten aan een persoonlijke relatie. Wees niet afstandelijk, maar vriendschappelijk, zelfs aan het begin van het contact. Vraag naar familie en zoek naar overeenkomsten in het persoonlijke leven. Mexicanen doen eerder zaken op basis van loyaliteit en vertrouwen dan om puur economische redenen.

Wees positief over Mexico

Prijs het land, de toeristische bestemmingen en het eten. Mexicanen horen dit graag. Het is enorm belangrijk om niet neerbuigend over te komen bij het beschrijven hoe het in Nederland gaat. Een betere benadering is 'samen zoeken naar oplossingen en leren van elkaars ervaringen'.

Bouw een netwerk op

Begin direct met netwerken. Het helpt om geïntroduceerd te worden door een persoon die al gewerkt heeft met de zakenpartner. Zeker als deze persoon invloedrijk is en status heeft zorgt dit voor een goede start. Dit kan ook een zojuist op een beurs opgedaan contact zijn.

Groet op zijn Mexicaans

Mexicanen zijn warmer in de omgang dan Nederlanders. Het veiligste is wel om alleen met een handdruk te groeten, zeker als man. Als de handdruk gevolgd wordt door een kus op de wang, wees dan niet verrast en ga erin mee. Verwacht meer fysiek contact, zoals schouderklopjes. Ook oogcontact is belangrijk.

Gebruik de goede aanspreekvorm

Gebruik de aanspreekvorm 'usted' (u) bij een eerste ontmoeting. Vaak volgt dan de uitnodiging om 'tú' (jij) te gebruiken. Wees bewust van de status van familie en titels in Mexico. Gebruik in geschreven communicatie de titel, zoals 'profesor' of 'doctor', gevolgd door de achternaam. Indien er geen sprake is van een titel, is 'señor' (meneer) of 'señora' (mevrouw) gebruikelijk.

Huur een tolk in

Spreek Spaans of schakel een tolk in. Spaans is de officiële taal van Mexico. Weinig mensen in de zakenwereld spreken Engels. Alleen in het noorden komt dit meer voor. Daar zijn mensen ook wat directer in de omgang.

Lise Hordijk

Would you like to know more about Mexico City

Our city-experts can help you
Lise Hordijk Teamlead International Business