Kuala Lumpur

Malaysia
Local time in Kuala Lumpur -
The weather in Kuala Lumpur 31°C few clouds
MYS

Do business in Kuala Lumpur

Kuala Lumpur is the regional business hub in Southeast Asia. Did you know that more than 250 Dutch SMEs are already active in Malaysia?

Ask your question

Stats about City

+
Malaysia
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource Malaysia Netherlands Updated
Economic Growth (GDP Growth) World Bank + 5.6 % 2022 vs 2021 - 0.38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Gross Domestic Product (GDP) World Bank + 33.32 $ 2022 vs 2021 (billions) - 20.68 $ 2022 vs 2021 (billions) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 0.14 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Gross National Income (GNI) World Bank + 40.02 $ 2022 vs 2021 (billions) + 49.24 $ 2022 vs 2021 (billions) 19-09-2023

Facts and Figures Malaysia

Capital Kuala Lumpur (1,600,000 inhabitants)
Other major cities Seberang Perai (population 820,000) and Kajang (population 795,000)
Average age 29.9 years
Area Surface 330,800 km² – 2017
Population 32,400,000 inhabitants – 2018
Time difference +6 hours on Dutch summer time +7 hours on Dutch winter time
Currency Ringgit (MYR)
Head of state Sultan Abdullah of Pahang
Language Malaysian

Sectors with opportunities 

Healthcare Malaysia knows is a strong innovation drive within the health sector. Medical technology and e-health solutions are in great demand. This is a great opportunity for Dutch companies in the Life Sciences and Health sector.
Sustainability The government of Malaysia is pushing for more ecological sustainability, with the aim that the country will eventually also belong to the ‘developed world’ in this area. The focus is on biomass, biogas, small hydropower plants and waste technology to strengthen the energy sector. The energy sector is currently mainly based on coal technology.
Food Food is by far the favorite pastime of Malaysians. On average, a Malaysian household spends 25% of its income on food. There are plenty of opportunities here for the Dutch retail sector with high-quality western products

Tips voor zaken doen in Malaysia

Source: rvo.nl

Engels is handelstaal

De officiële taal van Maleisië is het Maleis, maar dit wordt doorgaans 'Bahasa' of 'Bahasa Melayu' genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijn, Hokkien en Kantonees gesproken. De meeste mensen spreken Engels, en dit is doorgaans de handelstaal.

Kom op tijd

Houd bij het maken van afspraken met ambtenaren of Maleisische moslims, rekening met het vrijdaggebed. Wees stipt op tijd, maar verwacht dit niet altijd van uw zakenpartner. De meeste Maleisiërs gaan relaxed om met tijd en deadlines.

Gebruik aanspreektitels

Bij het zakendoen is het belangrijk om beroepstitels (professor, doctor) en eretitels te gebruiken. Maleisië kent meerdere eretitels, zoals Dato', Datuk, Tan Sri, en Dato Sri. Als u de eretitel kent, spreek de persoon er dan mee aan, zonder daarbij zijn voor- of achternaam te noemen. Maleisische moslims gebruiken de naam van hun vader en voegen die aan hun achternaam toe, samen met het bijvoegsel 'bin' (zoon van) of 'binti' (dochter van).

Volg de hiërarchie

De Maleisische bedrijfscultuur is hiërarchisch. Een werkgever wordt met groot respect behandeld. Ook oudere werknemers hebben een groot aanzien. Een ondergeschikte uit nooit kritiek op zijn meerdere. Een medewerker wacht tot hij opdracht krijgt van de baas. Ook kleine beslissingen moeten meestal aan de baas worden voorgelegd.

Stem lunch en diner af

Zakendoen en eten gaan in Maleisië hand in hand. Na een belangrijke zakenbespreking volgt meestal een lunch of een diner. Het is aan te raden om aan uw zakenpartners voor te leggen wat passend is voor het gezelschap, afhankelijk van de (religieuze) achtergrond van de betrokken personen. Maleisische moslims drinken bijvoorbeeld meestal geen alcohol en eten geen varkensvlees.

Kom niet te snel ter zake

Bij uw eerste afspraak voeren Maleisiërs geen verregaande besprekingen. Wees geduldig. Het is belangrijk om eerst een goede persoonlijke relatie op te bouwen. Wees niet verbaasd als uw Maleisische gesprekspartner vragen stelt die u als persoonlijk beschouwt.

Geef geen al te stevige hand

Geef geen al te stevige handdruk. Gebruik uw rechterhand om dingen aan te nemen of door te geven; de linkerhand kan als onrein worden beschouwd. Met de vinger wijzen wordt als onbeleefd beschouwd. Wijzen gaat met de duim.

Verhef nooit uw stem

Verhef nooit uw stem tijdens onderhandelingen en ga niet in op tekortkomingen. Blijf te allen tijde beleefd. Zeg geen 'nee' maar 'ik zal het proberen'. Laat u niet negatief uit, dit is gezichtsverlies. Las een pauze in als u een vraag wilt beantwoorden; dit is een teken dat u grondig over een antwoord nadenkt. Ga er niet vanuit dat een ondertekende overeenkomst definitief is. Vaak worden besprekingen na het ondertekenen van een overeenkomst, voortgezet.

Geef geen dure relatiegeschenken

Maleisiërs geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Het is een uiting van vriendschap en symboliseert de hoop op succesvolle zakelijke contacten in de toekomst. Geschenken dienen ook als blijk van waardering voor bewezen diensten. Vermijd dure cadeaus. De overheid is erg alert op het feit dat relatiegeschenken een bron van corruptie en omkoperij kunnen zijn. Geef aan overheidspersoneel dus bescheiden geschenken, liefst eten, bloemen of boeken. Verpak het geschenk in goud en rood en vermijd wit, zwart en donkerblauw.

Lise Hordijk

Would you like to know more about Kuala Lumpur

Our city-experts can help you
Lise Hordijk Teamlead International Business