Jakarta

Indonesia
Local time in Jakarta -
The weather in Jakarta 26°C broken clouds
JAK

Do business in Jakarta

Indonesia`s capital Jakarta is a dynamic city with one of the largest markets of Southeast Asia. Growing rapidly in the years to come!

Ask your question

Stats about City

+
Indonesia
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource Indonesia Netherlands Updated
Economic Growth (GDP Growth) World Bank + 5.76 % 2021 vs 2020 + 8.75 % 2021 vs 2020 22-12-2022
Gross Domestic Product (GDP) World Bank + 127.4 $ 2021 vs 2020 (billions) + 103.05 $ 2021 vs 2020 (billions) 22-12-2022
Ease of doing business index World Bank + 1.39 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 22-12-2022
Gross National Income (GNI) World Bank + 83.2 $ 2021 vs 2020 (billions) + 92.77 $ 2021 vs 2020 (billions) 22-12-2022

Facts and Figures Indonesia

Capital Jakarta (10,800,000 inhabitants)
Other major cities Surabaya (2,843,000 inhabitants), Bandung (2,580,000 inhabitants) and Medan (2,500,000 inhabitants)
Average age 28.4 years
Surface area 1,919,000 km²
Population 264,000,000 – 2017
Time difference In Java +5 hours on Dutch summer time and +6 hours on Dutch winter time
Indonesia has 3 different time zones, keep this in mind!
Currency Rupiah (IDR)
Head of State President Joko Widodo
Language Bahasa Indonesia

Tips voor zaken doen in Indonesia

Source: rvo.nl

Geef geen groot geschenk

Geschenken helpen persoonlijke relaties op te bouwen. Deze geschenken moeten altijd worden ingepakt. Ze mogen vooral ook niet groot zijn, om enige indruk van corruptie te voorkomen. Let op voor religieuze gevoeligheden bij het geven van geschenken. Geef bijvoorbeeld geen alcoholische presentjes aan relaties met een islamitische achtergrond. Het is verder ongebruikelijk om een ontvangen geschenk uit te pakken in aanwezigheid van een zakenrelatie.

Start niet te laag in de hiërarchie

Er worden zaken gedaan met het contact op het hoogste niveau. Kom niet te laag in de organisatie binnen, anders is het heel moeilijk om een persoon met beslissingsbevoegdheid te spreken.

Verwacht geen 'nee'

Nee zeggen komt niet voor bij de Indonesiërs. Dit betekent gezichtsverlies. In plaats van 'Niet' of 'Nee' spreken de Indonesiërs over 'Minder' of 'Minder goed'. Dit om 'ja' te vermijden. Het is daarom verstandig om zakelijke afspraken goed vast te leggen.

Bekijk het visitekaartje goed

Visitekaartjes worden aan het begin van een vergadering uitgewisseld. Zorg ervoor dat op een kaart alle functies staan vermeld en overhandig het met de rechterhand. Neem met de linkerhand het visitekaartje van een relatie aan. Stop een ontvangen visitekaartje niet direct weg, maar bekijk deze goed en leg het daarna op tafel. Het is onbeleefd om te schrijven op een visitekaartje.

Gebruik vork en lepel

Wanneer koffie of thee wordt aangeboden, wacht dan tot de gastheer of -vrouw start of aangeeft wanneer er begonnen mag worden met drinken. Het is verder gebruikelijk om met een vork en lepel te eten, en dus niet met een mes en vork. Bij het afsluiten van de maaltijd wordt de vork neerwaarts op het bord gelegd en de lepel wordt daar kruislings overheen gelegd. Houd er verder rekening mee dat de meeste Indonesiërs een islamitische achtergrond hebben en eten en drinken volgens de principes van het geloof.

Let op de begroeting

Groet een Indonesiër met 'Selamat', wat vrede betekent. Doe dit langzaam en oprecht. De eerste begroeting omvat een langzame handdruk (altijd met de rechterhand) gepaard met een lichte knik van het hoofd. Als teken van respect is het goed om een man aan te spreken met ‘bapak’ of ‘pak’ en vrouwen met ‘Ibu’ of ‘bu’, gevolgd door de (voor)naam.

Heb geduld

Hoewel het goed is om op tijd te komen voor een afspraak, kan er niet altijd hetzelfde van een zakenpartner worden verwacht. Vergaderingen kunnen soms uren uitlopen. Dit komt vooral omdat er veel tijd in relatie-opbouw wordt gestoken. Zakendoen in Indonesië vereist daarom geduld en uithoudingsvermogen.

Wees persoonlijk

Indonesische zakenpartners kunnen al bij een eerste gesprek persoonlijke vragen stellen. Bijvoorbeeld over gezin, familie, land of geloof. Dit kan heel direct overkomen, maar is bedoeld om een persoonlijke relatie op te bouwen. Het menselijke element staat voorop, ook als er zaken worden gedaan.

Controleer de talenkennis

In Indonesië zijn er meer dan 300 talen en 6 grote godsdienstgroepen. Hierdoor bestaan er grote cultuurverschillen. Indonesisch is de officiële taal, de handelstaal is Engels. In grote steden en toeristische plekken beheersen inwoners vaak het Engels. Sommige oudere Indonesiërs begrijpen het Nederlands.

Jeroen Haver

Would you like to know more about Jakarta

Our city-experts can help you
Jeroen Haver International Business Manager