Beijing

China
Local time in Beijing -
The weather in Beijing 21°C overcast clouds
BEI

Do business in Beijing

This city will be filled with content soon

Ask your question

Stats about City

+
China
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource China Netherlands Updated
Economic Growth (GDP Growth) World Bank - 5.46 % 2022 vs 2021 - 0.38 % 2022 vs 2021 19-09-2023
Gross Domestic Product (GDP) World Bank + 142.71 $ 2022 vs 2021 (billions) - 20.68 $ 2022 vs 2021 (billions) 19-09-2023
Ease of doing business index World Bank + 3.98 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 19-09-2023
Gross National Income (GNI) World Bank + 1,303.66 $ 2022 vs 2021 (billions) + 49.24 $ 2022 vs 2021 (billions) 19-09-2023

Tips voor zaken doen in China

Source: rvo.nl

Vermijd staand eten

Zorg dat er bij handelsevenementen voldoende zitplaatsen voor de gasten zijn. Staand eten wordt in China niet gewaardeerd.

Let op relatiegeschenken

Bepaalde geschenken zoals horloges, klokken en paraplu’s zijn niet geliefd. De beste relatiegeschenken zijn typisch Hollandse souvenirs. Deze maken een goede indruk.

Deel niet in restaurantkosten

Voorstellen om te delen in de restaurantkosten is in China taboe. De uitnodigende partij bestelt het eten en betaalt ook de rekening.

Vermaak elkaar

In de Chinese zakencultuur speelt entertainment een grote rol. Het echte zakendoen vindt plaats tijdens het diner, de borrel of het karaoke zingen. Op die momenten ontstaan sterke zakenrelaties. Vermijd zakelijke gesprekken tijdens zo'n avondje uit.

Deel het eten

Chinezen staan bekend om hun eten dat vers bereid wordt. Het is gebruikelijk om met 2 personen 2 tot 3 gerechten in een restaurant te bestellen. Deze worden dan op schotels gezet, waar samen van gegeten kan worden.

Bouw een band op

Vertrouwen is erg belangrijk in de Chinese zakencultuur. Schriftelijke afspraken zijn minder belangrijk dan vertrouwen. Een Chinees hecht waarde aan vriendschappen, echter kost het opbouwen van een vriendschappelijke zakenrelatie veel tijd. Chinezen zijn groepsmensen en alles moet in harmonie zijn. Hiërarchie is belangrijk. Chinezen zijn meestal minder expressief dan de gemiddelde westerling.

Gebruik familienamen

In China gebruikt men eerst de familienaam, dan pas de voornaam. Spreek de mensen aan met hun familienaam, niet met hun voornaam.

Wissel visitekaartjes uit

Het uitwisselen van visitekaartjes is in China heel belangrijk. Reik het visitekaartje altijd met twee handen aan. Doe dat met de Chinese zijde naar boven, als die er is. Neem een kaartje ook met beide handen in ontvangst en bestudeer dat kort.

Huur een tolk

Voor een zakelijke bespreking is het noodzakelijk om een beroep te doen op een tolk. Laat, als die er zijn, ook presentaties en andere communicatiematerialen vertalen.

Lise Hordijk

Would you like to know more about Beijing

Our city-experts can help you
Lise Hordijk Teamlead International Business