Antwerp

Belgium
Local time in Antwerp -
The weather in Antwerp 14°C bewolkt

Do business in Antwerp

Antwerp is the most important port city of Belgium. After Germany, Belgium is the most important trading partner of the Netherlands.

Ask your question

Stats about City

+
Belgium
Netherlands

To see how this city (country) is doing economically, we have listed a number of important economic indices. The data comes from the World Bank, so it is reliable and always up-to-date, because it is refreshed automatically. You can also compare the data for this city with that of the other Cities of Opportunity. Click on the plus sign at the top right of the graph and select the relevant country.

Datasource Belgium Netherlands Updated
Economic Growth (GDP Growth) World Bank + 11.5 % 2021 vs 2020 + 8.75 % 2021 vs 2020 10-05-2023
Gross Domestic Product (GDP) World Bank + 68.89 $ 2021 vs 2020 (billions) + 103.05 $ 2021 vs 2020 (billions) 10-05-2023
Ease of doing business index World Bank + 0.24 Ranking 2019 vs 2018 + 0.01 Ranking 2019 vs 2018 10-05-2023
Gross National Income (GNI) World Bank + 54.21 $ 2021 vs 2020 (billions) + 92.77 $ 2021 vs 2020 (billions) 10-05-2023

Facts and figures Belgium

Capital Brussels (179,200 inhabitants)
Other major cities Antwerp (523,000 inhabitants), Ghent (260,000 inhabitants) and Charleroi (202,000 inhabitants)
Average age 41.3 years
Surface area 30,688 km²
Population 11,400,000 – 2018
Time difference No time difference with the Netherlands
Currency Euro (EUR)
Head of State King Philippe and Prime Minister Sophie Wilmès
Language Dutch, French and German

Tips voor zaken doen in Belgium

Source: rvo.nl

Hou rekening met 3 talen

Houd rekening met de taalverschillen binnen de 3 gewesten in België en wees daarop voorbereid. De voertaal van Vlaanderen is Nederlands. In Wallonië en een groot deel van Brussel spreekt men voornamelijk Frans. In een deel van het oosten van België spreekt men voornamelijk Duits.

Wees niet ongeduldig

Belgen zijn meesters in het sluiten van compromissen. Dat kan een nadeel zijn, omdat een Belg niet onmiddellijk zegt wat hij denkt. Mede hierdoor kan het een tijd duren voordat de deal is gesloten. Trek dus niet te snel conclusies uit een gesprek, maar wees geduldig.

Voorkom directheid

Direct ter zake komen met een Belgische zakenpartner is niet verstandig. Directheid kan als onbeleefd worden ervaren. Men verwacht eerst een sociaal gesprek over bijvoorbeeld het weer of de familie. Bescheidenheid wordt over het algemeen op prijs gesteld. Loop niet met een mening te koop maar luister vooral naar wat een zakenpartner te zeggen heeft.

Bouw een band op

Belgen zijn een trots volk. Trots op hun cultureel erfgoed, bourgondische levensstijl, enorme diversiteit aan bieren. Ook houden ze van sport en feestvieren. Dit zijn een paar voorbeelden van onderwerpen die aangesneden kunnen worden om een vertrouwensband op te bouwen met een Belgische zakenpartner.

Tutoyeer niet te snel

Belgen zijn formeler en beleefder dan Nederlanders. Ze stellen beleefdheid zeer op prijs. Tutoyeer niet totdat de zakenpartner dit voorstelt. Houd het in eerste instantie op ‘u' of 'vous’, ook al worden er voornamen gebruikt.

Heb vertrouwen

Voor Belgen is vertrouwen een belangrijke voorwaarde om tot zaken te komen. In Nederland worden zaken meestal tijdens de vergadering bepaald, in België vallen de beslissingen vaak in de wandelgangen. Of tijdens een uitgebreide lunch in een restaurant. Let op met te snel zakendoen tijdens lunch of diner. Neem de tijd voor het opbouwen van een vertrouwensband.

Let op toon bij onderhandelingen

Onderhandelen en contracten sluiten gaat bij onze zuiderburen vaak op een meer formele manier. Toon bescheidenheid en gereserveerdheid. Weet goed wie bij onderhandelingen uw gesprekspartner is. Verwacht niet dat Belgen op het einde van het gesprek gelijk knopen doorhakken. Heb dus geduld.

Neem lokale mensen in dienst

Kies bij bepaalde (sleutel)functies het liefst voor lokale medewerkers. Potentiële lokale zakenpartners voelen zich vaak vertrouwder met lokalen. Zij kennen de markt vaak beter en spreken de taal vloeiend. Neem daarom in Wallonië bij voorkeur een Waal in dienst en in Vlaanderen een Vlaming.

Vraag advies van professionals

België is dichtbij, maar de markt is niet dezelfde als de Nederlandse. Doe onderzoek om rekening te kunnen houden met de verschillen. Win bij voorkeur deskundig advies in van lokale professionals. Zij kunnen u meer vertellen over marktonderzoek, verzekeringen, belastingplanning en fondsenwerving ter plaatse.

Annemarie Dijkman

Would you like to know more about Antwerp

Our city-experts can help you
Annemarie Dijkman International Business Manager